Het verschil tussen EBM-technologie en DED-technologie

Inhoudsopgave

De wereld van metaal 3D printen is een fascinerend landschap, boordevol mogelijkheden om complexe en robuuste onderdelen te maken. Maar binnen dit domein vallen twee titanen op: Electron Beam Melting (EBM) en Directed Energy Deposition (DED). Hoewel beide een gerichte warmtebron gebruiken om laag voor laag onderdelen op te bouwen, verschillen hun onderliggende processen en resulterende producten aanzienlijk. Dus als u begint met metaal 3D printen, is het van het grootste belang om de juiste technologie te kiezen. Maak u vast, want we staan op het punt om u te verdiepen in de ingewikkelde details van EBM en DED, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Het verschil in materialen tussen deze twee metalen 3D printtechnologieën

Stel je de voorraadkast van een chef voor. EBM is als een zorgvuldig georganiseerde kast gevuld met vooraf afgemeten, hoogzuivere metaalpoeders. Deze poeders, meestal bolvormig en variërend in grootte van 10 tot 100 micron, zorgen voor een consistent smeltgedrag tijdens het printproces. Enkele van de meest gebruikte metaalpoeders in EBM zijn:

  • Titaanlegeringen (Ti-6Al-4V, Gr23): Deze legeringen staan bekend om hun uitzonderlijke sterkte-gewichtsverhouding, biocompatibiliteit en corrosiebestendigheid en zijn ideaal voor de ruimtevaart, medische implantaten en chemische verwerkingstoepassingen.
  • Roestvrij staal (316L): Roestvrij staal 316L is een veelzijdige optie en biedt een goede balans tussen sterkte, corrosiebestendigheid en betaalbaarheid. Het wordt overal toegepast, van auto-onderdelen tot scheepsuitrusting.
  • Inconel (IN625): Deze hoogwaardige legering heeft een superieure sterkte bij hoge temperaturen, waardoor het een goede keuze is voor onderdelen van straalmotoren, warmtewisselaars en andere toepassingen die thermische veerkracht vereisen.
  • Kobaltchroom (CoCr): CoCr biedt een combinatie van biocompatibiliteit en slijtvastheid en is daarom een populaire keuze voor orthopedische implantaten en andere medische hulpmiddelen.
  • Nikkel legeringen (Inconel 718): Deze legeringen vertonen uitzonderlijke sterkte, kruipweerstand en prestaties bij hoge temperaturen, waardoor ze waardevol zijn in toepassingen zoals turbinebladen en gaspijpleidingen.
EBM

DED daarentegen werkt meer als een vrijlopende keuken. Het gebruikt metalen grondstoffen in de vorm van draad of staven en biedt een breder spectrum aan materiaalcompatibiliteit. Hier zijn enkele veelgebruikte opties:

  • Staallegeringen (laag koolstofstaal, AISI 4130, maragingstaal): DED blinkt uit in het verwerken van een breed scala aan staallegeringen voor toepassingen die een hoge sterkte en betaalbaarheid vereisen, zoals structurele componenten en gereedschappen.
  • Nikkel legeringen (Inconel 625, Inconel 718): Net als EBM kan DED hoogperformante nikkellegeringen verwerken, met een grotere flexibiliteit wat betreft de opbouwgeometrie dankzij de draad/staafgrondstof.
  • Aluminiumlegeringen (AA 6061, AA 7075): DED opent deuren naar het gebruik van lichtgewicht en lasbare aluminiumlegeringen voor toepassingen waar gewichtsvermindering cruciaal is, zoals onderdelen voor de ruimtevaart en auto-onderdelen.
  • Koperlegeringen (C18000): Het vermogen van DED om koperlegeringen te verwerken maakt het geschikt voor toepassingen die een hoge thermische en elektrische geleidbaarheid vereisen, zoals koellichamen en elektrische rails.
  • Titaanlegeringen (Ti-6Al-4V): Hoewel DED titaanlegeringen kan verwerken, kan het bereiken van hetzelfde niveau van materiaaleigenschappen als EBM een uitdaging zijn vanwege mogelijke zuurstofvervuiling.

Belangrijkste afhaalmaaltijd: EBM biedt een gecontroleerde omgeving met voorgelegeerde poeders, ideaal voor onderdelen met hoge prestaties die specifieke materiaaleigenschappen vereisen. DED biedt daarentegen een grotere materiaalflexibiliteit met draad/staafgrondstoffen, waardoor het geschikt is voor een breder scala aan toepassingen.

Het verschil in printsnelheid tussen deze twee metalen 3D printtechnologieën

Denk aan een raceauto versus een stevige tractor. EBMDoor het nauwgezette poederbed smeltproces heeft EBM een lagere printsnelheid dan DED. Een typische EBM constructie kan uren of zelfs dagen duren, afhankelijk van de complexiteit en grootte van het onderdeel. DED, met zijn continue draad- en staafafafzetting, heeft een aanzienlijk hogere printsnelheid, waardoor een constructie in enkele minuten of uren kan worden voltooid.

Waarom het snelheidsverschil? Bij EBM wordt het hele poederbed voorverwarmd om een consistent smeltgedrag te garanderen. Bovendien moet elke laag nauwkeurig gescand worden door de elektronenbundel. DED daarentegen richt zich alleen op het specifieke gebied dat gestort wordt, waardoor de hele bouwkamer niet voorverwarmd hoeft te worden.

De juiste snelheid kiezen: Als je prioriteit ligt bij het snel maken van prototypes of het snel produceren van grote metalen onderdelen, dan is DED wellicht de betere keuze. Als je echter onderdelen nodig hebt met een hoge precisie en uitzonderlijke materiaaleigenschappen, dan vertaalt de lagere snelheid van EBM zich in een grotere controle en nauwkeurigheid.

De nauwkeurigheid van deze twee metalen 3D printtechnologieën verschilt

Stelt u zich een delicaat Zwitsers horloge voor tegenover een stevige staande klok. EBM blinkt uit in het produceren van zeer nauwkeurige onderdelen met een uitzonderlijke oppervlakteafwerking. Dit komt door het nauwkeurige smelten van voorgelegeerde poeders en de gecontroleerde omgeving in de EBM-kamer. De laagdikte in EBM kan oplopen tot 30 micron, waardoor ingewikkelde vormen en gladde oppervlakken kunnen worden gemaakt.

DED daarentegen geeft de voorkeur aan snelheid en materiaaldepositie boven absolute precisie. Hoewel met DED nog steeds functionele onderdelen gemaakt kunnen worden, kan de oppervlakteafwerking iets ruwer zijn en zijn de maattoleranties mogelijk minder nauwkeurig dan met EBM. De laagdikte bij DED is meestal 100 micron of meer.

Factoren die de nauwkeurigheid beïnvloeden:

  • Warmtebron: De gefocuste elektronenbundel van EBM biedt een nauwkeurigere controle over het smelten in vergelijking met het bredere laserstraal- of booglasproces van DED.
  • Materiaal Grondstof: Voorgelegeerde poeders in EBM bieden een uniformer materiaal in vergelijking met het potentieel voor variaties in draad/stangmateriaal dat gebruikt wordt in DED.
  • Ondersteunende structuren: Beide technologieën hebben ondersteunende structuren nodig om kromtrekken en vervorming tijdens het printen te voorkomen. De ondersteunende structuren van EBM kunnen echter ingewikkelder zijn door de fijnere laagdikte, wat mogelijk leidt tot eenvoudigere verwijdering en een schoner eindproduct.

De juiste nauwkeurigheid kiezen: Als uw toepassing onderdelen vereist met krappe toleranties, ingewikkelde details en een gladde oppervlakteafwerking, dan is EBM de duidelijke winnaar. Als de maatnauwkeurigheid echter minder kritisch is en een snellere doorlooptijd gewenst is, dan is DED wellicht een geschikte optie.

De apparatuur voor deze twee metaal 3D printtechnologieën is verschillend

Stel je een hightech laboratorium voor tegenover een zware werkplaats. EBM-machines zijn geavanceerde apparaten die in een vacuümkamer werken om oxidatie van de metaalpoeders te voorkomen. Ze maken gebruik van een krachtig elektronenbundelpistool en vereisen een gecontroleerde omgeving om een consistente printkwaliteit te behouden. De kosten van EBM-machines zijn meestal hoger in vergelijking met DED-systemen.

DED-printers lijken meer op industriële robots. Ze werken in een open of inerte gasomgeving en gebruiken een laser of een booglasproces om de metalen grondstof te smelten. DED machines zijn robuuster en hebben een groter bouwvolume, waardoor ze geschikt zijn voor de productie van grotere metalen onderdelen. De aanloopkosten van DED machines zijn over het algemeen lager dan die van EBM systemen.

Extra overwegingen:

  • Onderhoud: EBM-machines vereisen gespecialiseerd onderhoud vanwege de complexe vacuümkamer en elektronenbundeltechnologie. DED-systemen zijn over het algemeen eenvoudiger te onderhouden.
  • Veiligheid: Zowel EBM als DED werken met krachtige energiebronnen en vereisen de juiste veiligheidsmaatregelen tijdens het gebruik.

De juiste apparatuur kiezen: Als je hoogwaardige, ingewikkelde onderdelen moet maken in een gecontroleerde omgeving, dan is EBM wellicht de betere keuze, ondanks de hogere initiële kosten. Als betaalbaarheid, een groter productievolume en snellere productietijden echter prioriteiten zijn, dan biedt DED een overtuigend alternatief.

Volgende: Een diep duik in de toepassingen, voordelen en beperkingen van EBM en DED

We hebben de fundamentele verschillen tussen EBM en DED onderzocht op het gebied van materialen, printsnelheid en nauwkeurigheid. Laten we nu dieper ingaan op de specifieke toepassingen waarin elke technologie uitblinkt, samen met hun unieke voordelen en beperkingen. Met deze kennis kunt u een weloverwogen beslissing nemen bij het kiezen van de juiste metaal 3D printtechnologie voor uw project.

Toepassingen, voordelen en beperkingen van EBM en DED metaal 3D printen

Nu we de kernfunctionaliteiten van EBM en DED hebben uitgepakt, is het tijd om het slagveld te verkennen waar deze technologieën echt botsen: hun toepassingen, sterke en zwakke punten. Als u deze aspecten begrijpt, bent u goed uitgerust om de kampioen te kiezen voor uw specifieke behoeften op het gebied van metaal 3D printen.

Toepassingen

EBM:

  • Lucht- en ruimtevaart: Het vermogen van EBM om lichtgewicht componenten met hoge sterkte en uitzonderlijke materiaaleigenschappen te produceren, maakt het ideaal voor luchtvaarttoepassingen zoals turbinebladen, motorbehuizingen en structurele componenten.
  • Medische implantaten: De biocompatibiliteit en hoge precisie van EBM maken de weg vrij voor het maken van op maat gemaakte implantaten zoals heupkassen, knieprothesen en tandprotheses.
  • Hoogwaardige onderdelen: EBM blinkt uit in het produceren van onderdelen die een uitzonderlijke sterkte-gewichtsverhouding, weerstand tegen hoge temperaturen en corrosiebestendigheid vereisen, waardoor het waardevol is voor toepassingen zoals warmtewisselaars, chemische verwerkingsapparatuur en onderdelen voor olie- en gasexploratie.

DED:

  • Snel prototypen: De hoge printsnelheid van DED maakt het een waardevol hulpmiddel om snel functionele prototypes te maken, waardoor iteratieve ontwerp- en testcycli mogelijk worden.
  • Metalen onderdelen op grote schaal: Het vermogen van DED om grote productievolumes te verwerken is gunstig voor de productie van structurele componenten, gereedschappen en matrijzen, en kalibers en opspanmiddelen.
  • Reparatie en restauratie: Doordat DED ongelijksoortige metalen kan lassen, is het geschikt voor het repareren van beschadigde metalen onderdelen of het toevoegen van eigenschappen aan bestaande componenten.
  • Bouw: DED heeft het potentieel om een revolutie teweeg te brengen in de bouw door het ter plekke printen van metalen onderdelen voor gebouwen en infrastructuur mogelijk te maken.

Voordelen van EBM

  • Uitzonderlijke materiaaleigenschappen: EBM produceert onderdelen met uitstekende mechanische eigenschappen, hoge dichtheid en minimale porositeit dankzij de gecontroleerde omgeving en voorgelegeerde poeders.
  • Hoge nauwkeurigheid en precisie: Met EBM kunnen ingewikkelde vormen en gladde oppervlakteafwerkingen met nauwe toleranties worden gemaakt.
  • Biocompatibiliteit: Bepaalde EBM-materialen, zoals titanium en kobaltchroom, zijn biocompatibel, waardoor ze geschikt zijn voor medische implantaten.

Beperkingen van EBM

  • Langzamere afdruksnelheid: Vergeleken met DED heeft EBM een lagere printsnelheid vanwege het laag-voor-laag smeltproces en de voorverwarmingsvereisten.
  • Beperkte materiaalkeuze: Hoewel EBM een reeks hoogwaardige materialen biedt, is de selectie niet zo uitgebreid als de compatibiliteit van DED met verschillende draad-/staafgrondstoffen.
  • Hogere kosten: EBM-machines en -materialen zijn doorgaans duurder dan DED-systemen.

Voordelen van DED

  • Snellere afdruksnelheid: DED heeft een aanzienlijk hogere printsnelheid, waardoor het ideaal is voor rapid prototyping en het snel produceren van grote onderdelen.
  • Bredere materiaalcompatibiliteit: DED kan een breder scala aan metaallegeringen en zelfs ongelijksoortige metalen verwerken dankzij het gebruik van draad/staafgrondstoffen.
  • Lagere kosten: DED-machines en -materialen zijn over het algemeen betaalbaarder dan EBM.
  • Groter bouwvolume: DED-systemen hebben vaak een groter bouwvolume, waardoor grotere metalen onderdelen gemaakt kunnen worden.

Beperkingen van DED

  • Lagere nauwkeurigheid: DED-onderdelen kunnen een iets ruwere oppervlakteafwerking hebben en ruimere maattoleranties in vergelijking met EBM-onderdelen.
  • Potentieel voor oxidatie: DED werkt in een open of inerte gasomgeving, wat bij sommige materialen een klein risico op zuurstofbesmetting kan introduceren.
  • Beperkte onderdeelcomplexiteit: Door de grotere smeltbadgrootte kan DED moeite hebben met het maken van zeer ingewikkelde vormen in vergelijking met EBM.

De juiste technologie kiezen:

Uiteindelijk hangt de keuze tussen EBM en DED af van je specifieke projectvereisten. Hier is een snel spiekbriefje om je te helpen bij je beslissing:

  • Prioriteit geven aan hoogprecieze, complexe onderdelen met uitzonderlijke materiaaleigenschappen? Kies EBM.
  • Heb je een snelle doorlooptijd, een groot bouwvolume en betaalbaarheid nodig? DED past misschien beter bij je.
  • Weet je het niet zeker? Overweeg factoren zoals materiaalopties, complexiteit van onderdelen en budgetbeperkingen om een weloverwogen beslissing te nemen.

Conclusie

Hoewel EBM en DED beide de kracht van metaal 3D printen gebruiken, spelen ze in op verschillende behoeften. EBM komt naar voren als de kampioen voor hoogwaardige, ingewikkelde onderdelen die uitzonderlijke precisie en materiaaleigenschappen vereisen. DED daarentegen is het meest geschikt voor snelle prototypes, grootschalige metalen onderdelen en kosteneffectiviteit. Door hun sterke punten en beperkingen te begrijpen, kunt u met vertrouwen de technologie kiezen die u in staat stelt om uw volgende metalen creatie tot leven te brengen.

ken meer 3D-printprocessen

Delen op

Facebook
Twitteren
LinkedIn
WhatsAppen
E-mail
metalen 3dp-logo klein

MET3DP Technology Co, LTD is een toonaangevende leverancier van additieve productieoplossingen met hoofdkantoor in Qingdao, China. Ons bedrijf is gespecialiseerd in 3D printapparatuur en hoogwaardige metaalpoeders voor industriële toepassingen.

Onderzoek om de beste prijs en een op maat gemaakte oplossing voor uw bedrijf te krijgen!

gerelateerde artikelen

Over Met3DP

Video afspelen

Recente update

Ons product

Koop Metal3DP's
Productbrochure

Ontvang de nieuwste producten en prijslijst