Nikkel Superlegeringen: soorten, prijzen, leveranciers

Inhoudsopgave

Stel je een materiaal voor dat zo sterk is dat het de verzengende hitte van een straalmotor of de intense druk van een gasturbine kan weerstaan. Stel je voor dat ditzelfde materiaal wordt gevormd tot ingewikkelde onderdelen met een ongeëvenaarde precisie. Dit is geen sciencefiction; het is de realiteit van nikkelsuperlegeringen voor 3d printen.

Nikkel superlegeringen zijn een klasse metalen die bekend staan om hun uitzonderlijke eigenschappen bij hoge temperaturen. Door hun unieke combinatie van sterkte, oxidatiebestendigheid en kruipweerstand zijn ze de keuze bij uitstek voor veeleisende toepassingen in de ruimtevaart, energieproductie en andere hoogwaardige industrieën. Maar hier komt de game-changer: 3D-printtechnologie ontsluit het ware potentieel van deze opmerkelijke materialen, waardoor complexe, lichtgewicht onderdelen met een ongekende ontwerpvrijheid kunnen worden gemaakt.

inconel 625 poeder

De kracht van nikkelsuperlegeringen voor 3D printen onthuld

Nikkel superlegeringen zijn niet hetzelfde. Elke formulering heeft een specifieke mix van elementen, wat resulteert in unieke eigenschappen. Om hun mogelijkheden voor 3D printen te begrijpen, duiken we in de details:

Samenstelling en eigenschappen van nikkelsuperlegeringen voor 3D printen

Element Functie Invloed op eigenschappen
Nikkel (Ni) Onedel metaal Biedt de basis voor sterkte en vervormbaarheid
Chroom (Cr) Belangrijkste versterkende element Verbetert de oxidatiebestendigheid en sterkte bij hoge temperaturen
Kobalt (Co) Solid Solution Versterking Verbetert prestaties bij hoge temperaturen en kruipweerstand
Aluminium (Al) Verlichtingsmiddel Vermindert gewicht met behoud van kracht
Titaan (Ti) Graan Raffinaderij Controleert de microstructuur voor betere mechanische eigenschappen
Tantaal (Ta) Hardmetalen vormstuk Verbetert de sterkte en oxidatiebestendigheid bij hoge temperaturen
Wolfraam (W) Hardmetalen vormstuk Versterkt het materiaal bij hoge temperaturen

Toepassingen van nikkelsuperlegeringen in 3D printen

Industrie Sollicitatie Voordelen van 3D printen
Lucht- en ruimtevaart Turbinebladen, branderbekledingen, warmtewisselaars Lichtgewicht, complexe ontwerpen voor verbeterde efficiëntie en prestaties van de motor
Energieproductie Onderdelen van gasturbines, hitteschilden Efficiënte stroomopwekking met gewichtsreductie en ontwerpflexibiliteit
Chemische verwerking Reactoren, warmtewisselaars Corrosiebestendige, op maat ontworpen componenten voor ruwe omgevingen
Medische apparaten Implantaten, chirurgische instrumenten Biocompatibele opties voor gepersonaliseerde medische oplossingen met ingewikkelde geometrieën

Specificaties, afmetingen, kwaliteiten en standaarden van nikkelsuperlegeringen voor 3D printen

Door de uiteenlopende aard van de toepassingen zijn nikkelsuperlegeringspoeders verkrijgbaar in verschillende specificaties. Hier volgt een overzicht van de belangrijkste factoren om rekening mee te houden:

 • Deeltjesgrootteverdeling: Beïnvloedt de vloeibaarheid, bedrukbaarheid en eigenschappen van het eindproduct. Gangbare bereiken zijn 15-45 micron en 45-90 micron.
 • Vloeibaarheid poeder: Beïnvloedt het vermogen van het poeder om gelijkmatig te worden verspreid tijdens het drukproces. Een goede vloeibaarheid zorgt voor een consistente laagvorming.
 • Sfericiteit en morfologie: De vorm van het poeder beïnvloedt de verpakkingsdichtheid en de laserabsorptie tijdens het printen. Voor optimale resultaten wordt de voorkeur gegeven aan bolvormige vormen.
 • Chemische samenstelling: Bepaalt de uiteindelijke eigenschappen van het geprinte onderdeel. Specifieke normen zoals ASTM International (ASTM) of Aerospace Material Specifications (AMS) definiëren aanvaardbare samenstellingen.

Populaire nikkel superlegering poeders voor 3D printen

 • AM260S: Het AM260S poeder is speciaal ontwikkeld voor additive manufacturing en biedt een uitzonderlijke printbaarheid en mogelijkheden bij hoge temperaturen. Vergeleken met IN718 heeft AM260S een superieure kruipweerstand en sterkte bij hoge temperaturen, waardoor het een sterke kanshebber is voor veeleisende toepassingen in de ruimtevaart.
 • MarM247 LC: Dit geavanceerde legeringspoeder staat bekend om zijn uitzonderlijke kruipweerstand en oxidatieweerstand bij extreme temperaturen. MarM247 LC overtreft zelfs Rene 41 in deze aspecten, waardoor het ideaal is voor turbinebladen van de volgende generatie en onderdelen van hete secties in straalmotoren.
 • Nikkellegering Haynes 282: Met een unieke combinatie van hoge-temperatuursterkte en goede lasbaarheid is Haynes 282 poeder een waardevolle keuze voor toepassingen die zowel prestaties als fabricagegemak vereisen. Dit materiaal wordt gebruikt in warmtewisselaars, uitlaatsystemen en andere hogetemperatuurcomponenten.
 • Met3DP Nikkel Superlegering Poeders: Met3DP, een toonaangevende fabrikant van metaalpoeders voor 3D printen, biedt een reeks hoogwaardige nikkelsuperlegeringspoeders die geoptimaliseerd zijn voor verschillende toepassingen. Hun portfolio omvat gevestigde opties zoals IN718 en Inconel 625, naast meer innovatieve legeringen op maat gemaakt voor specifieke prestatiebehoeften.

Prijzen en leveranciers van nikkelsuperlegeringspoeders voor 3D printen

De kosten van nikkelsuperlegeringspoeders variëren afhankelijk van de specifieke legering, de deeltjesgrootte en de leverancier. Over het algemeen zijn deze poeders duurder dan conventionele metaalpoeders vanwege de complexe productieprocessen. Hier is een blik op het prijslandschap:

 • Prijsklasse: Verwacht een prijsklasse van $100-300 per kilogram voor veelgebruikte legeringen zoals IN718 en Inconel 625. Meer geavanceerde opties zoals MarM247 LC kunnen hogere prijzen bereiken door hun gespecialiseerde eigenschappen.
 • Leveranciers: Verschillende gerenommeerde bedrijven leveren hoogwaardige nikkelsuperlegeringspoeders voor 3D printen. Enkele prominente namen zijn EOS GmbH, Elementum 3D, SLM Solutions en, zoals eerder vermeld, Met3DP.

Voor- en nadelen van nikkelsuperlegeringen voor 3D printen

Voordelen:

 • Uitzonderlijke prestaties bij hoge temperaturen: Nikkel superlegeringen behouden hun sterkte en integriteit bij temperaturen waar andere materialen het zouden begeven, waardoor ze ideaal zijn voor veeleisende toepassingen.
 • Ontwerpvrijheid en lichtgewicht: 3D-printen ontsluit het potentieel voor complexe geometrieën met een lager gewicht, wat leidt tot meer efficiëntie in de ruimtevaart en andere gewichtskritische industrieën.
 • Minder afval en bijna-net-vorm productie: Vergeleken met traditionele subtractieve productietechnieken minimaliseert 3D-printen materiaalverspilling en maakt het bijna-net-vorm productie mogelijk, waardoor minder machinale bewerkingen nodig zijn.
 • Verbeterde functionaliteit van onderdelen: De mogelijkheid om ingewikkelde interne kenmerken te maken met 3D-printen verbetert de functionaliteit en prestaties van onderdelen gemaakt van nikkelsuperlegeringen.

Nadelen:

 • Hogere materiaalkosten: Nikkel superlegering poeders zijn over het algemeen duurder dan andere metaalpoeders die gebruikt worden in additieve productie.
 • Beperkt beschikbaar materiaal: Hoewel het aanbod van beschikbare nikkelsuperlegeringspoeders toeneemt, omvat het mogelijk niet alle specifieke legeringssamenstellingen die nodig zijn voor bepaalde toepassingen.
 • Procesoptimalisatie vereist: Succesvol 3D printen van nikkelsuperlegeringen vereist zorgvuldige parameteroptimalisatie om een goede printbaarheid te garanderen en de gewenste materiaaleigenschappen in het uiteindelijke onderdeel te bereiken.
 • Overwegingen voor nabewerking: Sommige onderdelen van nikkelsuperlegeringen vereisen extra nabewerkingsstappen zoals warmtebehandeling of heet isostatisch persen (HIP) om hun uiteindelijke eigenschappen te optimaliseren.

FAQ over nikkel superlegeringen voor 3D printen

V: Wat zijn de voordelen van het gebruik van nikkelsuperlegeringen bij 3D printen?

A: Nikkel superlegeringen bieden uitzonderlijke prestaties bij hoge temperaturen, ontwerpvrijheid voor een lager gewicht, minder afval met bijna-net-vorm productie en het potentieel voor verbeterde functionaliteit van onderdelen door ingewikkelde interne kenmerken.

V: Wat zijn enkele van de uitdagingen bij het 3D-printen van nikkelsuperlegeringen?

A: De belangrijkste uitdagingen zijn de hogere materiaalkosten, de beperkte beschikbaarheid van materialen in vergelijking met standaardopties, de noodzaak van procesoptimalisatie voor succesvol printen en mogelijke vereisten voor nabewerking.

V: Wat zijn enkele typische toepassingen van nikkelsuperlegeringen die worden geprint met 3D-printen?

A: Veel voorkomende toepassingen zijn turbinebladen, bekledingen van verbrandingsmotoren, warmtewisselaars (lucht- en ruimtevaart), gasturbineonderdelen, hitteschilden (energieproductie), reactoren, warmtewisselaars (chemische verwerking) en implantaten, chirurgische instrumenten (medische apparatuur).

V: Waar kan ik nikkel superlegering poeders voor 3D printen kopen?

A: Verschillende gerenommeerde leveranciers bieden nikkelsuperlegeringspoeders aan, waaronder EOS GmbH, Elementum 3D, SLM Solutions en Met3DP. Met3DPproduceert een breed assortiment hoogwaardige metaalpoeders die geoptimaliseerd zijn voor poederbedfusie met laser- en elektronenstralen. Hun portfolio omvat innovatieve legeringen zoals TiNi, TiTa, TiAl, TiNbZr, CoCrMo, roestvrij staal, superlegeringen en meer, waardoor ze een one-stop shop zijn voor verschillende 3D printbehoeften.

De toekomst van nikkelsuperlegeringen in 3D printen

De toekomst van nikkelsuperlegeringen in 3D printen staat bol van de mogelijkheden. Naarmate het onderzoek en de ontwikkeling doorgaan, kunnen we het volgende verwachten:

 • Ontwikkeling van nieuwe legeringen: Materiaalwetenschappers innoveren voortdurend nieuwe formuleringen van nikkelsuperlegeringen die geoptimaliseerd zijn voor 3D printen. Deze legeringen verleggen de grenzen van de prestaties en bieden een nog grotere sterkte, weerstand tegen oxidatie en mogelijkheden bij hoge temperaturen.
 • Vooruitgang in 3D printtechnologie: Verbeteringen in 3D printtechnologieën, zoals een hoger laservermogen en een strakkere procescontrole, zullen het mogelijk maken om nog complexere en hoogperformante componenten te maken van nikkelsuperlegeringen.
 • Lagere kosten en bredere beschikbaarheid: Naarmate de technologie rijpt en de productievolumes toenemen, zullen de kosten van nikkelsuperlegeringspoeders naar verwachting dalen. Dit zal ze toegankelijker maken voor een breder scala aan toepassingen.
 • Kwalificatie voor kritieke toepassingen: Er zijn strenge kwalificatieprocessen aan de gang om nikkel supergelegeerde 3D-geprinte componenten te certificeren voor gebruik in kritieke luchtvaart- en energietoepassingen. Dit zal deuren openen voor een wijdverspreide toepassing van deze technologie in deze veeleisende industrieën.

Kortom, nikkelsuperlegeringen zijn klaar om een transformerende rol te spelen in de toekomst van 3D printen. Door hun unieke combinatie van hoge temperatuurprestaties, ontwerpvrijheid en lichtgewicht zijn ze ideaal voor een groot aantal veeleisende toepassingen. Naarmate de technologische vooruitgang voortschrijdt, zullen nikkelsuperlegeringen ongetwijfeld een hoeksteenmateriaal worden voor het verleggen van de grenzen van wat mogelijk is in 3D printen.

Delen op

Facebook
Twitteren
LinkedIn
WhatsAppen
E-mail
metalen 3dp-logo klein

MET3DP Technology Co, LTD is een toonaangevende leverancier van additieve productieoplossingen met hoofdkantoor in Qingdao, China. Ons bedrijf is gespecialiseerd in 3D printapparatuur en hoogwaardige metaalpoeders voor industriële toepassingen.

Onderzoek om de beste prijs en een op maat gemaakte oplossing voor uw bedrijf te krijgen!

gerelateerde artikelen

Over Met3DP

Video afspelen

Recente update

Ons product

Koop Metal3DP's
Productbrochure

Ontvang de nieuwste producten en prijslijst