Plasma roterende elektrode proces (PREP) voor superieure metaalpoeders

Inhoudsopgave

Stel je een wereld voor waarin metalen onderdelen niet op traditionele wijze worden gemaakt, maar door ze laag voor laag op te bouwen met behulp van piepkleine, perfect bolvormige metaaldeeltjes. Deze futuristische visie is de hoeksteen van Additieve productie (AM), ook wel bekend als 3D-printen. Maar hoe zit het met het magische ingrediënt dat deze ingewikkelde objecten tot leven brengt? De Plasma-roterend elektrodeproces (PREP), een revolutionaire techniek voor het produceren van hoogwaardige metaalpoeders, speciaal ontworpen voor AM-toepassingen.

De essentie van PREP: een hightech ballet

PREP werkt als een nauwkeurig gechoreografeerd ballet binnen een gecontroleerde omgeving. Hier volgt een overzicht van de belangrijkste stappen:

 1. Het podium: Een afgesloten kamer gevuld met een inert gas, meestal argon of helium, zorgt voor minimale verontreiniging tijdens het proces.
 2. De ster: Een staaf van het gewenste metaal, die dienst doet als elektrode, staat in het middelpunt.
 3. De schijnwerper: Een intense plasmatoorts, gegenereerd door het inerte gas te ioniseren, baadt de elektrodepunt in extreme hitte, waardoor deze smelt.
 4. De Grand Jeté: Als de elektrode op hoge snelheid ronddraait, neemt de centrifugale kracht het over en worden de gesmolten metaaldruppels naar buiten geslingerd.
 5. De grote finale: Deze druppels koelen snel af en stollen in de inerte gasatmosfeer en veranderen in bijna perfecte bolvormige metaaldeeltjes - het begeerde metaalpoeder voor AM.

De aantrekkingskracht van PREP-poeders: Een streepje voor

Plasma roterende elektrode proces metaalpoeder

PREP-afgeleide metaalpoeders hebben unieke eigenschappen die ze ideaal maken voor AM:

 • Bolvorm: In tegenstelling tot onregelmatig gevormde poeders zijn PREP deeltjes bijna perfecte bollen. Dit vertaalt zich in superieure vloeibaarheid binnen AM machines, wat leidt tot consistente laagvorming en een soepelere printervaring.
 • Hoge zuiverheid: De gecontroleerde omgeving van de PREP kamer minimaliseert het oppikken van zuurstof en andere gassen, wat resulteert in metaalpoeders met een uitzonderlijke zuiverheid. Dit resulteert in superieure mechanische eigenschappen en minder defecten in het uiteindelijke geprinte onderdeel.
 • Smalle grootteverdeling: PREP poeders vertonen een strak bereik van deeltjesgroottes. Deze consistentie zorgt voor een gelijkmatige verpakkingsdichtheid tijdens het drukken, minimaliseert interne holtes en verbetert de algehele sterkte van het eindproduct.
 • Lage interne porositeit: Het snelle stolproces dat inherent is aan PREP minimaliseert de vorming van interne poriën in de metaaldeeltjes. Dit resulteert in dichtere en robuustere geprinte onderdelen.

Een menagerie van metalen wonderen: PREP-poeders verkennen

De veelzijdigheid van PREP komt naar voren in de enorme reeks metaalpoeders die het kan produceren. Laten we eens kijken naar enkele van de meest gewilde voorbeelden:

1. Titaanpoeder (Ti-6Al-4V, Ti-2Al-Nb, enz.)

 • Toepassingen: Ruimtevaartonderdelen, medische implantaten, sportartikelen
 • Waarom PREP ideaal is: PREP levert zeer zuivere titaniumpoeders met een uitstekende biocompatibiliteit, cruciaal voor medische implantaten. Daarnaast zorgt het proces voor een minimale zuurstofopname, wat essentieel is voor de sterkte en vermoeiingsweerstand die vereist is in onderdelen voor de lucht- en ruimtevaart.

2. Superlegeringen op basis van nikkel (Inconel 625, Inconel 718, enz.)

 • Toepassingen: Componenten met hoge temperatuur in straalmotoren, gasturbines en raketmotoren
 • Waarom PREP ideaal is: PREP vervaardigde superlegeringspoeders behouden hun uitzonderlijke sterkte bij hoge temperaturen en oxidatiebestendigheid, waardoor ze perfect bestand zijn tegen de zware omstandigheden in straalmotoren en turbines.

3. Roestvrij staalpoeders (316L, 17-4PH, enz.)

 • Toepassingen: Chirurgische instrumenten, chemische verwerkingsapparatuur, voedingsmiddelencomponenten
 • Waarom PREP ideaal is: PREP biedt roestvrijstalen poeders met een superieure corrosiebestendigheid en biocompatibiliteit, ideaal voor toepassingen in de gezondheidszorg en de voedingsmiddelenindustrie. De bijna-sferische vorm van de poeders maakt ook ingewikkelde geometrieën mogelijk die vaak nodig zijn in chirurgisch gereedschap.

4. Aluminiumpoeder (AlSi10Mg, AlSi7Mg0,3, enz.)

 • Toepassingen: Auto-onderdelen, behuizingen voor consumentenelektronica, lichtgewicht onderdelen voor de ruimtevaart
 • Waarom PREP ideaal is: PREP geproduceerde aluminiumpoeders bieden een uitstekende vloeibaarheid en een goede balans tussen sterkte en gewicht, waardoor ze perfect zijn voor toepassingen waarbij lichtgewicht van cruciaal belang is.

5. Kobalt-chroomlegeringen (CoCrMo)

 • Toepassingen: Biomedische implantaten, gewrichtsprothesen
 • Waarom PREP ideaal is: De hoge zuiverheid en biocompatibiliteit van PREP-afgeleide CoCrMo poeders maken ze een betrouwbare keuze voor veeleisende medische toepassingen zoals gewrichtsprothesen.

6. Koper Poeders

 • Toepassingen: Koellichamen, elektrische componenten, elektromagnetische afscherming
 • Waarom PREP ideaal is: De hoge thermische geleidbaarheid van PREP koperpoeders maakt ze ideaal voor toepassingen die een efficiënte warmteafvoer vereisen.

7. Vuurvaste metaalpoeders (Wolfraam, Molybdeen, enz.)

 • Toepassingen: Onderdelen van ovens voor hoge temperaturen, raketstraalpijpen, laselektroden
 • Waarom PREP ideaal is: PREP blinkt uit in het maken van vuurvaste metaalpoeders met hoge smeltpunten en een uitstekende thermische stabiliteit, waardoor ze geschikt zijn om de extreme temperaturen in raketstraalpijpen en ovens te weerstaan.

8. Poeders van edelmetalen (goud, zilver, platina, enz.)

 • Toepassingen: Juwelen, elektronica, tandheelkundige toepassingen
 • Waarom PREP ideaal is: De strakke grootteverdeling en hoge zuiverheid van PREP edelmetaalpoeders zorgen voor consistente materiaaleigenschappen en minimaliseren afval tijdens AM processen, waardoor ze ideaal zijn voor hoogwaardige toepassingen zoals juwelen en elektronica.

9. Magnesiumpoeder

 • Toepassingen: Lichtgewicht onderdelen voor de ruimtevaart, biologisch afbreekbare implantaten
 • Waarom PREP ideaal is: PREP-afgeleide magnesiumpoeders bieden een uitzonderlijke gewichtsbesparing en goede biologische afbreekbaarheid, waardoor ze aantrekkelijk zijn voor toepassingen waarbij gewichtsbesparing en biocompatibiliteit van het grootste belang zijn.

10. Amorfe metaalpoeders

 • Toepassingen: Krachtige transformatoren, magnetische afscherming, sportartikelen
 • Waarom PREP ideaal is: De snelle stolling die inherent is aan PREP maakt het mogelijk amorfe metaalpoeders te maken met unieke eigenschappen zoals hoge sterkte, uitstekende slijtvastheid en superieure magnetische eigenschappen.

Voorbij de glitter: Een evenwichtige kijk op PREP-poeders

Hoewel PREP-poeders een onweerstaanbare reeks voordelen bieden, is het belangrijk om een aantal overwegingen onder ogen te zien:

 • Kosten: De complexe opstelling en energievereisten van het PREP-proces kunnen leiden tot hogere poederkosten in vergelijking met sommige alternatieve methoden.
 • Productiesnelheid: PREP-productie kan langzamer zijn dan andere technieken, wat gevolgen heeft voor de doorlooptijden van toepassingen met hoge volumes.
 • Materiële beperkingen: Hoewel PREP veelzijdig is, is het misschien niet geschikt voor alle soorten metalen, vooral niet voor die met een hoge dampdruk of reactiviteit.

De PREP versus de rest: Je opties afwegen

Bij het kiezen van een metaalpoeder voor AM heeft PREP te maken met concurrentie van andere technieken zoals gasatomisatie (GA) en wateratomisatie (WA). Hier is een overzicht om je te helpen beslissen:

Metrisch VOORBEREIDING Gasverstuiving (GA) Waterverstuiving (WA)
Vorm Zeer bolvormig Meestal bolvormig, enkele satellieten Onregelmatige vormen
Puurheid Heel hoog Hoog Gematigd
Grootteverdeling Smal Matig smal Breed
Porositeit Laag Gematigd Hoog
Kosten Hoog Gematigd Laag
Productie Gematigd Hoog Hoog

PREP komt naar voren als de kampioen voor toepassingen die een uitzonderlijke poederkwaliteit, kleine toleranties en superieure mechanische eigenschappen in het uiteindelijke drukwerk vereisen. Maar voor minder kritische toepassingen of hoog-volume productie kunnen GA of WA een meer kosteneffectieve oplossing bieden.

De perfecte combinatie vinden: Het landschap van PREP-poederleveranciers

Nu je bekend bent met de magie van PREP-poeders, gaan we het landschap van potentiële leveranciers verkennen:

 • Met3DP: Een toonaangevende fabrikant die een breed assortiment hoogwaardige metaalpoeders voor AM biedt, waaronder innovatieve legeringen zoals TiNi, TiTa en CoCrMo.
 • Höganäs: Een wereldwijde leverancier van metaalpoeders die bekend staat om hun consistente kwaliteit en expertise in een verscheidenheid aan materialen.
 • LPW-technologie: LPW, een prominente speler in de AM-industrie, biedt ook een selectie van PREP gefabriceerde metaalpoeders voor hun eigen poederbedfusiesystemen.
 • Timmertoevoeging: Als specialist in hoogwaardige materialen levert Carpenter Additive PREP-poeders voor veeleisende toepassingen in de lucht- en ruimtevaart en de medische sector.
 • AM-poeders: Dit in de VS gevestigde bedrijf richt zich op het leveren van hoogzuivere metaalpoeders voor verschillende AM-technologieën, waaronder PREP-poeders.

De prijzen kunnen variëren afhankelijk van het specifieke metaalpoeder, de bestelde hoeveelheid en de leverancier. Het is aan te raden om contact op te nemen met meerdere leveranciers om prijzen te vergelijken en offertes aan te vragen op basis van je specifieke behoeften.

Veelgestelde vragen (FAQ) over PREP metaalpoeders

V: Wat zijn de afmetingen van PREP metaalpoeders?

A: PREP-poeders variëren meestal in grootte van 10 tot 150 micron, waarbij het specifieke bereik afhangt van de gewenste toepassing en de mogelijkheden van de AM-machine die gebruikt wordt.

V: Kan ik PREP poeders gebruiken met verschillende AM technologieën?

A: Ja, PREP-poeders zijn compatibel met diverse AM-processen, waaronder laser powder bed fusion (LPBF), electron beam melting (EBM) en binder jetting. Het is echter cruciaal om de aanbevelingen van de machinefabrikant te raadplegen voor compatibele

V: Zijn PREP metaalpoeders veilig om mee om te gaan?

A: Metaalpoeders in het algemeen, inclusief de door PREP geproduceerde poeders, kunnen gezondheidsrisico's opleveren als ze worden ingeademd. De juiste veiligheidsmaatregelen, zoals het gebruik van een zuurkast en het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen (PPE), zijn essentieel bij het werken met deze poeders.

V: Hoe is de oppervlakteruwheid van PREP-poeders in vergelijking met andere methoden?

A: PREP-poeders hebben over het algemeen een gladder oppervlak in vergelijking met poeders geproduceerd door gas- of waterverstuiving. Dit gladdere oppervlak kan bijdragen aan een betere vloeibaarheid en een betere pakkingsdichtheid tijdens AM, wat leidt tot mogelijk dichtere en sterkere geprinte onderdelen.

V: Wat zijn enkele opkomende toepassingen voor PREP metaalpoeders?

A: De toekomst van PREP-poeders is rooskleurig! Hier zijn enkele opwindende mogelijkheden:

 • Bioprinten: De uitzonderlijke biocompatibiliteit van bepaalde PREP-poeders maakt ze veelbelovende kandidaten voor het maken van ingewikkelde structuren voor weefselmanipulatie en regeneratieve geneeskunde.
 • Afdrukken van meerdere materialen: Onderzoekers onderzoeken het potentieel van het gebruik van PREP-poeders in combinatie met andere materialen om componenten te maken met unieke functionele eigenschappen.
 • Verkenning van de ruimte: Het vermogen van PREP om hoogwaardige metaalpoeders te produceren trekt de aandacht voor de productie van lichtgewicht en robuuste onderdelen voor ruimtevaartuigen.

Het eindoordeel: PREP Powders - Een krachtig hulpmiddel voor AM

Het Plasma Roterende Elektrode Proces (PREP) onderscheidt zich als een geavanceerde techniek om metaalpoeders van hoge kwaliteit te maken. Deze poeders bieden een unieke combinatie van voordelen, waaronder een uitzonderlijke vorm, zuiverheid en grootteverdeling, waardoor ze ideaal zijn voor Additive Manufacturing toepassingen die superieure prestaties vereisen. Hoewel factoren als kosten en productiesnelheid in overweging moeten worden genomen, blijft PREP een krachtig hulpmiddel in het AM arsenaal, dat de grenzen verlegt van wat mogelijk is in de opwindende wereld van 3D printen.

Delen op

Facebook
Twitteren
LinkedIn
WhatsAppen
E-mail
metalen 3dp-logo klein

MET3DP Technology Co, LTD is een toonaangevende leverancier van additieve productieoplossingen met hoofdkantoor in Qingdao, China. Ons bedrijf is gespecialiseerd in 3D printapparatuur en hoogwaardige metaalpoeders voor industriële toepassingen.

Onderzoek om de beste prijs en een op maat gemaakte oplossing voor uw bedrijf te krijgen!

gerelateerde artikelen

Over Met3DP

Video afspelen

Recente update

Ons product

Koop Metal3DP's
Productbrochure

Ontvang de nieuwste producten en prijslijst