Vorm staal 3D afdrukken metaal poeder

Inhoudsopgave

De wereld van fabricage ondergaat een grote transformatie en in het hart van deze verandering ligt de opmerkelijke technologie van 3D-printen. Maar 3D printen is niet alleen meer voor het maken van plastic snuisterijen. Het doet snel zijn intrede op het gebied van metaalbewerking, vooral met matrijs staal 3D printen metaalpoeder. Dit innovatieve materiaal opent deuren voor ontwerpers en ingenieurs en maakt het mogelijk om complexe, hoogwaardige mallen te maken met een ongekende flexibiliteit en efficiëntie.

de kracht van schimmelstaal 3D printen metaalpoeder

Stel je een scenario voor waarbij je een mal kunt ontwerpen met ingewikkelde kenmerken, interne kanalen en geometrieën die onmogelijk of ongelooflijk duur zouden zijn om te bereiken met traditionele bewerkingstechnieken. Mold steel 3D printing metaalpoeder maakt dit mogelijk. Het is een revolutionair materiaal dat speciaal is samengesteld voor gebruik in 3D printprocessen zoals Selective Laser Melting (SLM) en Electron Beam Melting (EBM). Deze processen gebruiken een krachtige laser- of elektronenbundel om lagen metaalpoeder selectief te smelten en samen te smelten, waarbij de mal laag voor laag wordt opgebouwd volgens een digitaal ontwerp.

De voordelen van het gebruik van metaalpoeder voor 3D-printen uit matrijzenstaal zijn talrijk:

  • Ongeëvenaarde ontwerpvrijheid: In tegenstelling tot traditionele subtractieve productiemethoden zoals CNC-verspaning, kunnen met 3D-printen zeer complexe matrijsgeometrieën worden gemaakt met interne kanalen, conforme koelgangen en ingewikkelde details. Dit opent deuren voor innovatieve matrijsontwerpen die de prestaties en efficiëntie verbeteren.
  • Kortere doorlooptijden: Met 3D-printen zijn complexe gereedschappen en langdurige bewerkingsprocessen overbodig. Dit vertaalt zich in aanzienlijk snellere doorlooptijden voor de productie van matrijzen, zodat u uw product sneller op de markt kunt brengen.
  • Kosteneffectiviteit voor laag-volume productie: Voor kleine productieseries kan 3D-printen van mallen een kosteneffectievere optie zijn dan traditionele methoden. Het wegvallen van dure gereedschappen en de mogelijkheid om ontwerpen snel te herhalen dragen bij aan de totale kostenbesparing.
  • Lichtgewicht mallen: Poeders voor 3D-printen van gietstaal kunnen worden samengesteld om lichtere gietvormen te maken in vergelijking met hun traditioneel machinaal bewerkte tegenhangers. Dit kan voordelig zijn voor toepassingen waarbij gewichtsvermindering cruciaal is.
Vorm staal 3D afdrukken metaal poeder

Hier is een tabel met een overzicht van de belangrijkste kenmerken van metaalpoeder voor 3D-printen met schimmelstaal:

Eigendom Beschrijving
Type materiaal Metaalpoeder speciaal samengesteld voor 3D printprocessen zoals SLM en EBM
Samenstelling Bestaat voornamelijk uit ijzer met variërende hoeveelheden van andere elementen zoals chroom, nikkel, molybdeen en andere, afhankelijk van het specifieke type gietstaal.
Eigenschappen Hoge sterkte, goede vervormbaarheid, uitstekende slijtvastheid, thermische stabiliteit
Voordelen Maakt het maken van complexe matrijsgeometrieën mogelijk, verkort doorlooptijden, kosteneffectief voor productie van kleine aantallen, lichtgewicht matrijzen

Diverse Vorm staal 3D afdrukken metaal poeder Opties

Met de groeiende populariteit van 3D-printen op matrijzen van staal is er een gevarieerd aanbod aan metaalpoeders beschikbaar voor specifieke toepassingsbehoeften. Hier is een kijkje in de keuken van tien prominente opties:

1. 17-4 PH roestvrij staal (UNS 17400):

Dit precipitatiehardende roestvrijstalen poeder biedt een goede balans tussen sterkte, vervormbaarheid en corrosiebestendigheid. Het is een populaire keuze voor matrijzen die worden gebruikt in toepassingen zoals spuitgieten van kunststof onderdelen en lagedrukgieten van aluminium.

2. 316L roestvrij staal (UNS 31603):

Dit veelgebruikte roestvrijstalen poeder heeft een uitstekende corrosiebestendigheid en goede lasbaarheid. Het is geschikt voor matrijzen die worden gebruikt in toepassingen die een hoge chemische weerstand vereisen, zoals voedingsmiddelen en medische toepassingen.

3. Maragingstaal (UNS 1.2709):

Bekend om zijn uitzonderlijke sterkte en taaiheid is maragingstaalpoeder ideaal voor matrijzen die worden gebruikt in veeleisende toepassingen zoals spuitgieten en hogedrukgieten. Maragingstaal bereikt een hoge sterkte door een precipitatiehardingsproces dat het mogelijk maakt om bijna netto vormafdrukken te maken met minimale vervorming.

4. H13 gereedschapsstaal (AISI H13):

H13 gereedschapsstaalpoeder is een populaire keuze voor warmwerkgereedschapstoepassingen en biedt een uitstekende warme hardheid, slijtvastheid en maatvastheid. Het is zeer geschikt voor matrijzen die worden gebruikt in processen zoals spuitgieten en spuitgieten van thermoplasten bij hoge temperatuur.

5. A2 gereedschapsstaal (AISI A2):

Dit poeder van luchthardend gereedschapsstaal heeft een goede slijtvastheid en taaiheid. Het is een veelzijdige optie voor matrijzen die worden gebruikt in koudwerktoepassingen zoals ponsen, knippen en buigen.

6. D2 gereedschapsstaal (AISI D2):

Met zijn uitzonderlijke slijtvastheid en hoge hardheid is D2-gereedschapsstaalpoeder ideaal voor matrijzen die worden gebruikt in koudwerktoepassingen die scherpe snijranden vereisen, zoals stansvormen en koudvervormen.

A2 gereedschapsstaal (AISI A2) vs. D2 gereedschapsstaal (AISI D2)

Hoewel zowel A2 als D2 gereedschapsstaalpoeders geschikt zijn voor koudbewerking, hebben ze enkele belangrijke verschillen:

  • Hardheid: D2 gereedschapsstaalpoeder heeft een hogere haalbare hardheid dan A2. Dit vertaalt zich in een betere slijtvastheid voor toepassingen met schurende materialen of hoge contactdrukken.
  • Taaiheid: A2 gereedschapsstaalpoeder biedt een superieure taaiheid in vergelijking met D2. Daardoor is het een betere keuze voor toepassingen waarbij de matrijs schokbelastingen of schokken kan ondervinden.
  • Bewerkbaarheid: A2 gereedschapsstaalpoeder is over het algemeen gemakkelijker te bewerken na het drukken in vergelijking met D2. Dit kan voordelig zijn voor toepassingen die nabewerking vereisen om strakkere toleranties of fijnere oppervlakteafwerkingen te verkrijgen.

De keuze tussen A2 en D2 gereedschapsstaalpoeders hangt af van de specifieke toepassingseisen. Als slijtvastheid de hoogste prioriteit heeft, is D2 misschien de betere optie. Als taaiheid of bewerkbaarheid echter cruciale factoren zijn, is A2 wellicht een geschiktere keuze.

Hier is een tabel die de belangrijkste verschillen tussen A2 en D2 gereedschapsstaalpoeders samenvat:

Eigendom A2 gereedschapsstaal (AISI A2) D2 gereedschapsstaal (AISI D2)
Hardheid (HRC) 58-62 60-64
Taaiheid Hoger Lager
Slijtvastheid Goed Uitstekend
Bewerkbaarheid Makkelijker Moeilijker
Toepassingen Ponsen, knippen, buigen Blanking matrijzen, koud vervormen

7. Koperlegeringen:

Koperlegeringen zoals CuCr1Zr (koper-chroom-zirkonium) bieden een uitstekende thermische geleiding, waardoor ze ideaal zijn voor matrijzen die een efficiënte warmteoverdracht vereisen. Dit is vooral gunstig voor toepassingen met snelle cyclustijden of materialen met een hoog smeltpunt.

8. Nikkellegeringen:

Nikkellegeringen zoals Inconel 625 staan bekend om hun uitzonderlijke sterkte bij hoge temperaturen, corrosiebestendigheid en oxidatiebestendigheid. Deze eigenschappen maken ze geschikt voor matrijzen die worden gebruikt in veeleisende toepassingen zoals verlorenwasgieten en gietprocessen bij hoge temperaturen.

9. Titaanlegeringen:

Titaanlegeringen zoals Ti6Al4V bieden een unieke combinatie van hoge sterkte, laag gewicht en uitstekende corrosiebestendigheid. Deze eigenschappen maken ze ideaal voor toepassingen waar gewichtsvermindering en chemische weerstand van cruciaal belang zijn, zoals ruimtevaart en medische toepassingen.

10. Aangepaste formuleringen:

Verscheidene fabrikanten bieden aangepaste formuleringen van metaalpoeders voor 3D printen van matrijzenstaal die zijn afgestemd op specifieke toepassingsvereisten. Deze aangepaste poeders kunnen geformuleerd worden om een unieke balans te bereiken van eigenschappen zoals sterkte, taaiheid, slijtvastheid en thermische geleidbaarheid.

De keuze van het metaalpoeder voor 3D printen hangt af van verschillende factoren, zoals de beoogde toepassing, de vereiste eigenschappen, de nabewerking en het budget.

Toepassingen van het 3D-Poeder van het Drukmetaal van het Vormstaal

De toepassingen van matrijs staal 3D printen metaalpoeder zijn enorm en blijven zich uitbreiden naarmate de technologie zich verder ontwikkelt. Hier is een tabel met enkele prominente toepassingen:

Sollicitatie Voordelen van het gebruik van schimmelstaal 3D afdrukken metaalpoeder
Spuitgieten Maakt het mogelijk complexe matrijsgeometrieën te maken met conforme koelkanalen voor betere cyclustijden.
Spuitgieten Maakt de productie mogelijk van slijtvaste matrijzen met hoge sterkte voor veeleisende toepassingen.
Blaasgieten Vergemakkelijkt het maken van lichtgewicht mallen voor efficiënte blaasgietprocessen.
Investeringscasting Maakt de productie van ingewikkelde mallen voor hoogkwalitatief investeringsgietwerk mogelijk.
Prototyping en productie in kleine oplages Biedt een snelle en kosteneffectieve manier om functionele prototypes en mallen te maken voor kleine productieseries.
Medische en tandheelkundige toepassingen Biedt de mogelijkheid om biocompatibele mallen te maken voor medische implantaten en tandprotheses.

De potentiële toepassingen van 3D-printen van metaalpoeder uit matrijzenstaal zijn vrijwel onbeperkt. Naarmate de technologie zich verder ontwikkelt en de kosten van materialen en apparatuur dalen, kunnen we een nog bredere toepassing in verschillende industrieën verwachten.

Specificaties, maten, kwaliteiten en normen

Hier is een tabel met de specificaties, maten, kwaliteiten en standaarden die doorgaans worden geassocieerd met metaalpoeder voor 3D-printen van matrijzenstaal:

Eigendom Beschrijving
Deeltjesgrootte Meestal tussen 15 en 100 micrometer
Bolvormigheid Bolvormige of bijna-bolvormige deeltjes hebben de voorkeur voor een optimale stroming en verpakking tijdens het drukproces.
Schijnbare dichtheid Varieert afhankelijk van het specifieke materiaal, maar ligt meestal tussen 4,0 en 7,0 g/cm³.
Vloeibaarheid Gemeten aan de hand van gestandaardiseerde tests om een consistente poederstroom tijdens het printen te garanderen.
Vocht Een laag vochtgehalte is cruciaal om spatten te voorkomen en een consistente printkwaliteit te garanderen.
Zuurstofgehalte Een geminimaliseerd zuurstofgehalte helpt oxidatie tijdens het printproces te minimaliseren en de materiaaleigenschappen te behouden.
Cijfers Verkrijgbaar in verschillende kwaliteiten, afhankelijk van het specifieke materiaal en de gewenste eigenschappen. Gangbare standaarden zijn ASTM International (ASTM) en AISI (American Iron and Steel Institute).
Normen Voldoet aan relevante industrienormen voor metaalpoeders die worden gebruikt bij additieve productie, zoals ASTM F3049 voor roestvaststaalpoeders en ASTM B330 voor AM-poeders in het algemeen.

Leveranciers en prijzen van Vorm staal 3D afdrukken metaal poeder

Verschillende bedrijven over de hele wereld leveren metaalpoeders voor 3D printen. Hier is een tabel met enkele prominente leveranciers, maar dit is geen volledige lijst:

Leverancier Plaats Materiaal opties Website
Metaal3DP  China Roestvrij staal, gereedschapsstaal, nikkellegeringen https://met3dp.nl/
AP poeder VS Roestvrij staal, gereedschapsstaal, koperlegeringen https://www.voestalpine.com/highperformancemetals/usa/en-us/services/additive-manufacturing/metal-powders-for-additive-manufacturing/
Timmerman additief VS Roestvrij staal, gereedschapsstaal, nikkellegeringen https://www.carpenteradditive.com/
Oerlikon AM Zwitserland Roestvrij staal, gereedschapsstaal, titaanlegeringen https://www.oerlikon.com/am/en/
LPW-technologie Groot-Brittannië Roestvrij staal, gereedschapsstaal, nikkellegeringen https://www.carpenteradditive.com/news-events/lpw-technology-am-metal-powder-manufacturing

De prijs voor metaalpoeder voor 3D printen van matrijzenstaal kan variëren afhankelijk van het specifieke materiaal, de deeltjesgrootte, de hoeveelheid en de leverancier. Over het algemeen kun je een meerprijs verwachten in vergelijking met bulk metaalpoeders die gebruikt worden bij traditionele productietechnieken. De voordelen van 3D printen, zoals ontwerpflexibiliteit en kortere doorlooptijden, kunnen de hogere materiaalkosten echter vaak compenseren.

Voordelen en beperkingen van 3D-printen van metaalpoeder met gietstaal

Hier is een tabel waarin de voordelen en beperkingen van 3D printen van metaalpoeder uit matrijzenstaal tegen elkaar worden afgezet:

Voordelen Beperkingen
Ongeëvenaarde ontwerpvrijheid Hogere materiaalkosten in vergelijking met traditionele methodes om mallen te maken.
Kortere doorlooptijden Vereist gespecialiseerde 3D printapparatuur en expertise.
Kosteneffectief voor productie in kleine oplages De oppervlakteafwerking van geprinte mallen kan voor sommige toepassingen nabewerking vereisen.
Lichtgewicht mallen Beperkte selectie van materialen vergeleken met traditionele methoden.
Verbeterde schimmelprestaties Evoluerende technologie met voortdurend onderzoek en ontwikkeling.

Ondanks de beperkingen zijn de voordelen van matrijs staal 3D printen metaalpoeder zijn aanzienlijk. Naarmate de technologie volwassener wordt en de kosten van materialen en apparatuur dalen, kunnen we een nog bredere toepassing in verschillende industrieën verwachten.

Vorm staal 3D afdrukken metaal poeder

FAQ

V: Wat zijn de voordelen van het gebruik van metaalpoeder voor 3D-printen uit matrijzenstaal in vergelijking met traditionele methoden om matrijzen te maken?

A: 3D-printen van metaalpoeder uit gietstaal biedt verschillende voordelen, waaronder:

  • Ongeëvenaarde ontwerpvrijheid: Hiermee kunnen complexe matrijsgeometrieën worden gemaakt die moeilijk of onmogelijk te maken zijn met traditionele bewerkingstechnieken.
  • Kortere doorlooptijden: Maakt complexe tooling en langdurige bewerkingsprocessen overbodig, waardoor de matrijs sneller kan worden geproduceerd.
  • Rendabel voor productie in kleine volumes: Kan een kosteneffectievere optie zijn voor kleine productieseries in vergelijking met traditionele methoden.
  • Lichtgewicht mallen: Kan lichtere mallen maken in vergelijking met traditioneel bewerkte tegenhangers.
  • Verbeterde schimmelprestaties: Kan mogelijk leiden tot betere matrijsprestaties door eigenschappen zoals conforme koelkanalen.

V: Wat zijn enkele van de beperkingen van het gebruik van metaalpoeder voor 3D-printen uit matrijzenstaal?

A: Enkele beperkingen van het gebruik van metaalpoeder voor 3D-printen uit matrijzenstaal zijn:

  • Hogere materiaalkosten: De kosten van metaalpoeder voor 3D-printen van matrijzenstaal kunnen hoger zijn in vergelijking met bulkmetaalpoeders die bij traditionele methoden worden gebruikt.
  • Gespecialiseerde apparatuur: Vereist gespecialiseerde 3D printapparatuur en expertise om effectief te kunnen werken.
  • Afwerking oppervlak: De oppervlakteafwerking van geprinte mallen kan voor sommige toepassingen nabewerking vereisen.
  • Beperkte materiaalkeuze: Momenteel is de selectie van metaalpoeders voor 3D-printen van matrijzenstaal beperkter dan die van traditionele materialen voor het maken van matrijzen.

V: Wat zijn enkele typische toepassingen voor het 3D-printen van metaalpoeder in schimmelstaal?

A: Enkele typische toepassingen voor het 3D-printen van metaalpoeder uit matrijzenstaal zijn:

  • Spuitgieten: Dit is een prominente toepassing waarin 3D-printpoeder van matrijzenstaal uitblinkt. De mogelijkheid om complexe geometrieën te maken met conforme koelkanalen zorgt voor snellere cyclustijden, een betere productkwaliteit en een lager energieverbruik.
  • Spuitgieten: Mallen geproduceerd met matrijsstaal 3D printpoeder kunnen de veeleisende vereisten van spuitgieten aan, inclusief hoge drukken en temperaturen van gesmolten metaal. Dit is vooral gunstig voor toepassingen die slijtvaste matrijzen met een hoge sterkte vereisen.
  • Blaasgieten: Het lichtgewicht karakter van matrijzen die zijn gemaakt met 3D-printpoeder van matrijzenstaal is voordelig voor blaasgietprocessen. Dit kan leiden tot een betere energie-efficiëntie en snellere cyclustijden.
  • Investeringsgieten: De ingewikkelde details die mogelijk zijn met 3D printen zijn ook goed te vertalen naar verlorenwasgieten. Met 3D-printpoeder voor gietstaal kunnen complexe mallen worden gemaakt voor hoogwaardige verlorenwasgietstukken.
  • Prototyping en productie in kleine oplages: Dit is de sweet spot voor 3D-printpoeder voor matrijzen van staal. De technologie maakt het mogelijk om snel functionele prototypes en mallen te maken voor kleine productieseries, waardoor de kosten worden verlaagd en de time-to-market wordt versneld.
  • Medische en tandheelkundige toepassingen: De biocompatibele aard van sommige 3D-printpoeders van gietstaal maakt het mogelijk om mallen te maken voor medische implantaten en tandprotheses. Dit opent deuren voor maatwerk en mogelijk betere resultaten voor patiënten.

De potentiële toepassingen van 3D-printen van metaalpoeder uit matrijzenstaal breiden zich voortdurend uit. Naarmate de technologie zich verder ontwikkelt en toegankelijker wordt, kunnen we verwachten dat deze in verschillende industrieën zal worden toegepast, waaronder de lucht- en ruimtevaart, de auto-industrie en consumentengoederen.

Conclusie

3D-printen van metaalpoeder is een belangrijke vooruitgang op het gebied van mallen maken. Het geeft ontwerpers en ingenieurs een ongekende ontwerpvrijheid, waardoor complexe, hoogwaardige matrijzen kunnen worden gemaakt die voorheen ondenkbaar waren. Hoewel er enkele beperkingen zijn, zijn de voordelen van snellere doorlooptijden, potentiële kosteneffectiviteit voor productie in kleine series en de mogelijkheid om lichtgewicht matrijzen te maken met verbeterde prestaties onmiskenbaar. Naarmate de technologie volwassener wordt en de kosten van materialen en apparatuur dalen, zal het 3D-printen van metaalpoeder in matrijzen een revolutie teweegbrengen in de manier waarop we matrijzen ontwerpen en produceren in verschillende industrieën.

ken meer 3D-printprocessen

Delen op

Facebook
Twitteren
LinkedIn
WhatsAppen
E-mail
metalen 3dp-logo klein

MET3DP Technology Co, LTD is een toonaangevende leverancier van additieve productieoplossingen met hoofdkantoor in Qingdao, China. Ons bedrijf is gespecialiseerd in 3D printapparatuur en hoogwaardige metaalpoeders voor industriële toepassingen.

Onderzoek om de beste prijs en een op maat gemaakte oplossing voor uw bedrijf te krijgen!

gerelateerde artikelen

Over Met3DP

Video afspelen

Recente update

Ons product

Koop Metal3DP's
Productbrochure

Ontvang de nieuwste producten en prijslijst