De voordelen van WAAM 3D printtechnologie

Inhoudsopgave

Stel je een 3D-printer voor die kolossale metalen constructies kan maken, onderdelen ter grootte van een auto of zelfs een klein gebouw. Dit is geen sciencefiction; het is de realiteit van WAAM 3D printtechnologie. Zet je schrap, want we staan op het punt om in de fascinerende wereld van WAAM te duiken, de voordelen ervan te verkennen, de metalen waarmee het kan printen en hoe het een revolutie in de productie teweegbrengt.

Wat is WAAM 3D printen?

WAAM, of Wire Arc Additive Manufacturing, is een metaal 3D printproces dat werkt als een high-tech lasrobot. In plaats van plastic filament te leggen, gebruikt WAAM 3D een continue draad als grondstof. Een elektrische boog smelt de draad en een robotarm stort het gesmolten metaal laag voor laag en bouwt zo het gewenste 3D-object op.

Zie het als het bouwen van een metalen sculptuur met een geavanceerd lijmpistool. Maar in tegenstelling tot traditioneel lassen biedt WAAM precieze controle over het depositieproces, waardoor complexe geometrieën gemaakt kunnen worden.

WAAM

De aantrekkingskracht van metaalprinten op grote schaal

Terwijl traditioneel 3D printen uitblinkt in het maken van ingewikkelde plastic onderdelen, heeft het vaak moeite met grootschalige metalen onderdelen. Maar WAAM doorbreekt deze beperkingen. Dit is waarom fabrikanten zo enthousiast zijn over de mogelijkheden:

  • Groot is mooi: De grootste kracht van WAAM ligt in het vermogen om enorme metalen structuren te printen. In tegenstelling tot andere 3D printtechnologieën die beperkt zijn door de grootte van de bouwkamer, maakt WAAM gebruik van een robotarm, waardoor het bouwvolume vrijwel onbeperkt is. Dit opent deuren voor het printen van gigantische onderdelen zoals scheepsrompen, brugonderdelen of zelfs motoromhulsels voor raketten.
  • Snelheidsduivel: Vergeleken met traditionele productiemethodes zoals gieten of smeden, kan WAAM bogen op indrukwekkende printsnelheden. Stel je voor dat je een groot metalen onderdeel binnen enkele uren kunt maken in plaats van dagen of weken. Dit vertaalt zich in snellere doorlooptijden en lagere productiekosten.
  • Materiaal Magie: WAAM is compatibel met een groot aantal metaallegeringen, waaronder staal, titanium, aluminium en nikkellegeringen. Dankzij deze veelzijdigheid kunnen fabrikanten het meest geschikte materiaal kiezen voor de specifieke behoeften van de toepassing, of het nu gaat om sterkte, corrosiebestendigheid of gewicht.
  • Niet verspillen, niet willen: WAAM is een materiaalefficiënt proces. In tegenstelling tot subtractieve productietechnieken zoals machinale bewerking, die veel afval genereren, brengt WAAM alleen materiaal aan waar het nodig is. Dit leidt tot kostenbesparingen en een milieuvriendelijker productieproces.

Metalen die WAAM Machtig

Het succes van WAAM hangt af van de verscheidenheid aan metalen waarmee het effectief kan printen. Hier volgt een blik op enkele van de meest gebruikte metaalpoeders in WAAM:

Metaallegering Samenstelling Eigenschappen Toepassingen
AISI 1045 staal 0,42% Koolstof, 0,6% Mangaan, IJzer (Basis) Hoge sterkte, goede vervormbaarheid, bewerkbaar Tandwielen, assen, structurele onderdelen
Roestvrij staal AISI 316L 16-18% chroom, 10-14% nikkel, 2% molybdeen, ijzer (basis) Uitstekende corrosiebestendigheid, goede sterkte Chemische verwerkingsapparatuur, scheepvaarttoepassingen, voedsel- en drankapparatuur
Inconel 625 20% chroom, 9% nikkel, 3% molybdeen, ijzer (basis) Hoge temperatuursterkte, uitstekende corrosiebestendigheid Onderdelen voor gasturbines, onderdelen voor raketmotoren, warmtewisselaars
Titaan graad 2 99.2% Titanium Hoge sterkte-gewichtsverhouding, goede biocompatibiliteit Vliegtuigonderdelen, medische implantaten, sportartikelen
Aluminium 6061 95,8% Aluminium, 0,6% Magnesium, 0,35% Silicium, ijzer (onzuiverheid) Goed bewerkbaar, lichtgewicht, corrosiebestendig Auto-onderdelen, bouwonderdelen, elektrische behuizingen
Maragingstaal 1.2362 18% Nikkel, 12.5% Molybdeen, 3% Kobalt, IJzer (Basis) Ultrahoge sterkte, goede taaiheid Ruimtevaartonderdelen, gereedschap, hoogwaardige vuurwapens
Nikkellegering 718 55% Nikkel, 18% Chroom, 8.5% Molybdeen, IJzer (Basis) Hoge sterkte, uitstekende kruipweerstand bij verhoogde temperaturen Turbineschijven, drukvaten, bevestigingsmiddelen
Koper 99,9% Koper Hoge elektrische geleidbaarheid, goede thermische geleidbaarheid Elektrische geleiders, koellichamen,
Hastelloy C-276 57% Nikkel, 16% Molybdeen, 15% Chroom, IJzer (Basis) Uitzonderlijke weerstand tegen corrosie door een breed scala aan chemicaliën Apparatuur voor chemische verwerking, systemen voor verontreinigingsbeheersing, insluiting van kernafval
Inconel 718Plus Vergelijkbaar met Inconel 718 met verbeterde bedrukbaarheid Hoge sterkte, goede kruipweerstand, uitstekende bedrukbaarheid voor complexe geometrieën Turbinebladen, warmtewisselaars, veeleisende onderdelen voor de ruimtevaart
Aluminium Si7Mg0,3 Aluminiumlegering met 7% silicium en 0,3% magnesium Uitstekende gietbaarheid, goede lasbaarheid, geschikt voor grote WAAM-prints Auto-onderdelen, gevels, grote structurele onderdelen

Voorbij de materiële magie: een blik op de toepassingen van WAAM

De mogelijkheid om grote, complexe metalen structuren te printen met een breed scala aan materialen opent deuren naar een enorm scala aan toepassingen in verschillende industrieën. Hier zijn enkele opwindende manieren waarop WAAM de productie verandert:

  • Lucht- en ruimtevaart: WAAM is in staat om lichtgewicht onderdelen met hoge sterkte te printen, zoals vleugelonderdelen, romponderdelen en landingsgestellen, wat een revolutie teweegbrengt in de ruimtevaartindustrie. Deze technologie maakt complexe geometrieën en maatwerk mogelijk, wat mogelijk leidt tot lichtere en efficiëntere vliegtuigen.
  • Bouw: Stel je voor dat je hele bouwonderdelen of zelfs bruggen ter plekke zou kunnen printen. Het potentieel van WAAM voor het printen van metaal op grote schaal heeft de bouwindustrie enthousiast gemaakt. Deze technologie zou de bouwtijd en -kosten aanzienlijk kunnen verkorten en tegelijkertijd de creatie van innovatieve architecturale ontwerpen mogelijk maken.
  • Scheepsbouw: WAAM kan worden gebruikt om enorme scheepsrompen, schroefassen en andere kritieke onderdelen te printen. Dit verkort niet alleen de fabricagetijd, maar maakt het ook mogelijk om complexe, lichtgewicht constructies te maken voor een betere brandstofefficiëntie.
  • Olie en gas: WAAM is zeer geschikt voor het printen van hogedrukpijpleidingen, drukvaten en andere apparatuur die gebruikt wordt in de olie- en gasindustrie. De mogelijkheid om deze componenten ter plekke te printen, dichter bij boorlocaties, kan aanzienlijke logistieke voordelen bieden.
  • Medische implantaten: WAAM heeft het potentieel om een revolutie teweeg te brengen in op maat gemaakte protheses en orthopedische implantaten. Door implantaten te printen met behulp van biocompatibele titaniumlegeringen kan WAAM patiëntspecifieke implantaten maken die perfect passen bij de individuele anatomie, wat leidt tot verbeterde functionaliteit en resultaten voor de patiënt.

De kostenvergelijking: WAAM - Investering versus voordeel

Hoewel WAAM een overvloed aan voordelen biedt, is het belangrijk om het kostenaspect in overweging te nemen. Hier volgt een overzicht van enkele factoren waarmee je rekening moet houden:

  • Kosten uitrusting: WAAM-printers zijn complexe machines en de initiële investering kan aanzienlijk zijn. Naarmate de technologie echter volwassener wordt en het gebruik toeneemt, zullen de kosten naar verwachting dalen.
  • Materiaalkosten: Metaalpoeders die gebruikt worden in WAAM kunnen duur zijn in vergelijking met kunststoffen die gebruikt worden bij traditioneel 3D printen. Het minimale materiaalafval dat bij WAAM ontstaat, helpt echter om een deel van deze kosten te compenseren.
  • Operationele kosten: Het energieverbruik van WAAM-printers kan hoog zijn vanwege het booglasproces. De lagere arbeidskosten en snellere productietijden kunnen dit echter compenseren.
WAAM

De toekomst van WAAM : Een helderder, groter beeld

De WAAM-technologie bevindt zich nog in de beginfase, maar het potentieel is onmiskenbaar. Naarmate het onderzoek en de ontwikkeling doorgaan, kunnen we op verschillende gebieden vooruitgang verwachten:

  • Printsnelheid en efficiëntie: Het optimaliseren van het depositieproces en het automatiseren van bepaalde aspecten van WAAM kan de printsnelheden en productie-efficiëntie verder verhogen.
  • Afdrukken met meerdere materialen: De mogelijkheid om te printen met meerdere metaallegeringen binnen dezelfde constructie zou deuren openen voor het maken van componenten met gradaties in eigenschappen, op maat gemaakt voor specifieke toepassingen.
  • Standaardisatie en regelgeving: Ontwikkelen van gestandaardiseerde printparameters en materiaalkwalificaties voor WAAM zal cruciaal zijn voor een bredere toepassing in verschillende sectoren.

FAQ

Vraag Antwoord
Wat zijn de beperkingen van WAAM3D printen? Hoewel WAAM3D aanzienlijke voordelen biedt, is het niet zonder beperkingen. In vergelijking met sommige poederbed fusie 3D printtechnologieën, kunnen WAAM3D geprinte onderdelen een iets lagere oppervlakteafwerking en maatnauwkeurigheid hebben. Daarnaast kunnen de hoge temperaturen die betrokken zijn bij het proces restspanningen introduceren in het geprinte onderdeel, wat de mechanische eigenschappen kan beïnvloeden. Met de juiste warmtebeheertechnieken en nabewerkingsmethoden kunnen deze beperkingen echter worden beperkt.
Is WAAM3D geschikt voor kleine, ingewikkelde onderdelen? WAAM3D blinkt uit in het printen van metaal op grote schaal. Voor kleine, ingewikkelde onderdelen met hoge precisievereisten zijn andere 3D printtechnologieën zoals Selective Laser Melting (SLM) wellicht beter geschikt.
Hoe veilig is WAAM3D printen? Voor WAAM3D-printen wordt booglassen gebruikt, waardoor veiligheidsprotocollen moeten worden gevolgd, zoals het dragen van de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen (PPE) en het zorgen voor voldoende ventilatie in de printomgeving.
Wat zijn de milieuvoordelen van WAAM3D printen? Vergeleken met traditionele subtractieve productietechnieken biedt WAAM3D aanzienlijke milieuvoordelen. Het minimale materiaalafval dat met WAAM3D gepaard gaat, vermindert het totale verbruik van grondstoffen en de impact op het milieu. Bovendien kan de mogelijkheid om in bepaalde toepassingen op locatie te printen de transportbehoefte minimaliseren, wat verder bijdraagt aan een groenere voetafdruk.

Conclusie

WAAM3D betekent een grote sprong voorwaarts op het gebied van additieve metaalproductie. Het vermogen om grote, complexe metalen structuren te printen met een breed scala aan materialen opent deuren naar spannende mogelijkheden in verschillende industrieën. Hoewel er nog beperkingen zijn en er nog vooruitgang in het verschiet ligt, heeft WAAM3D ongetwijfeld het potentieel om een revolutie teweeg te brengen in de manier waarop we ontwerpen, bouwen en creëren met metaal. Naarmate de technologie zich verder ontwikkelt en de kosten gunstiger worden, is WAAM3D klaar om een game-changer te worden in de wereld van metaalbewerking.

ken meer 3D-printprocessen

Delen op

Facebook
Twitteren
LinkedIn
WhatsAppen
E-mail
metalen 3dp-logo klein

MET3DP Technology Co, LTD is een toonaangevende leverancier van additieve productieoplossingen met hoofdkantoor in Qingdao, China. Ons bedrijf is gespecialiseerd in 3D printapparatuur en hoogwaardige metaalpoeders voor industriële toepassingen.

Onderzoek om de beste prijs en een op maat gemaakte oplossing voor uw bedrijf te krijgen!

gerelateerde artikelen

Over Met3DP

Video afspelen

Recente update

Ons product

Koop Metal3DP's
Productbrochure

Ontvang de nieuwste producten en prijslijst