CoCrMo-poeder voor 3D-printen

Inhoudsopgave

Stel je voor dat je ingewikkelde metalen voorwerpen maakt met een ongeëvenaarde sterkte en biocompatibiliteit, allemaal vanuit je eigen werkplaats. Dit is het transformerende potentieel van CoCrMo poeder, een revolutionair materiaal dat de wereld van 3D-printen stormenderhand verovert. Maar wat is CoCrMo-poeder precies en hoe luidt het een nieuw tijdperk van ontwerp en productie in? Duik in deze uitgebreide gids terwijl we ons verdiepen in de wereld van CoCrMo en de samenstelling, eigenschappen, toepassingen en alles wat u moet weten om het poeder te benutten verkennen.

de samenstelling van CoCrMo-poeder voor 3D-printen

CoCrMo-poeder, ook bekend als kobalt-chroom-molybdeenpoeder, is een fijnkorrelige metaallegering die speciaal is ontwikkeld voor 3D-printprocessen zoals Direct Metal Laser Sintering (DMLS). Dit krachtige mengsel heeft een synergetische combinatie van drie belangrijke elementen:

 • Kobalt (Co): Kobalt, de basis van de legering, zorgt voor uitzonderlijke sterkte, corrosiebestendigheid en prestaties bij hoge temperaturen. Stel het je voor als de stalen balk die de structuur zijn stijfheid geeft.
 • Chroom (Cr): Chroom fungeert als een ridder op het witte paard en vormt een beschermende oxidelaag die de weerstand van de legering tegen slijtage en corrosie verbetert. Zie het als de weerbestendige coating die de structuur beschermt tegen de elementen.
 • Molybdeen (Mo): Molybdeen speelt een cruciale rol bij het verfijnen van de korrelstructuur en het verbeteren van de algehele sterkte en hoge-temperatuurcapaciteiten van de legering. Zie het als microscopische versterkingen die de veerkracht van de structuur versterken.

De specifieke verhoudingen van deze elementen kunnen worden verfijnd om de gewenste eigenschappen voor verschillende toepassingen te verkrijgen. Hier is een tabel die de typische samenstellingsbereiken samenvat:

Element Gewicht %
Kobalt (Co) 60-70
Chroom (Cr) 20-30
Molybdeen (Mo) 5-10
Andere sporenelementen (ijzer, silicium, enz.) <1%
CoCrMo vermogen

Eigenschappen van CoCrMo-poeder

De unieke synergie van kobalt, chroom en molybdeen geeft CoCrMo poeder een aantal opmerkelijke eigenschappen die het een doorbraak maken op het gebied van 3D printen:

 • Uitzonderlijke kracht: CoCrMo heeft een superieure treksterkte, die zelfs sommige soorten roestvrij staal overtreft. Dit vertaalt zich in 3D-geprinte onderdelen die enorme belastingen kunnen weerstaan, waardoor ze ideaal zijn voor veeleisende toepassingen.
 • Onwrikbare duurzaamheid: De synergetische werking van de beschermlaag van chroom en de korrelverfijning van molybdeen verleent CoCrMo een uitzonderlijke weerstand tegen slijtage, scheuren en corrosie. Stelt u zich een onderdeel voor dat bestand is tegen zware omstandigheden zonder te bezwijken onder degradatie.
 • Biocompatibele glans: Bepaalde formuleringen van CoCrMo poeder zijn biocompatibel, wat betekent dat ze veilig in het menselijk lichaam kunnen worden geïmplanteerd. Dit opent deuren voor revolutionaire ontwikkelingen in medische protheses en implantaten.
 • Held bij hoge temperatuur: CoCrMo behoudt zijn sterkte en structurele integriteit, zelfs bij hoge temperaturen, waardoor het geschikt is voor toepassingen zoals onderdelen voor straalmotoren en onderdelen die worden blootgesteld aan extreme hitte.

Toepassingen van CoCrMo poeder

De uitzonderlijke eigenschappen van CoCrMo poeder ontsluiten een enorm potentieel in diverse industrieën. Hier zijn enkele prominente voorbeelden van de transformatieve toepassingen:

 • Lucht- en ruimtevaart: Van lichtgewicht vliegtuigonderdelen met hoge sterkte tot onderdelen die bestand zijn tegen extreme temperaturen in straalmotoren, CoCrMo brengt een revolutie teweeg in het ontwerp voor de lucht- en ruimtevaart.
 • Medische wonderen: Biocompatibel CoCrMo maakt de weg vrij voor 3D-geprinte implantaten zoals kunstheupen en -knieën en biedt patiënten een nieuw leven dankzij de verbeterde biocompatibiliteit en duurzaamheid.
 • Tandheelkundige lekkernijen: De sterkte en biocompatibiliteit van CoCrMo maken het een perfect materiaal voor het maken van tandheelkundige kronen, bruggen en andere implantaten die naadloos integreren met de anatomie van de patiënt.
 • Industriële innovatie: Van slijtvaste tandwielen en machineonderdelen tot ingewikkelde gereedschappen, CoCrMo maakt het mogelijk om robuuste industriële onderdelen te maken die lang meegaan.
 • Creatief aanpassen: De ontwerpvrijheid van 3D-printen maakt het mogelijk om unieke, zeer sterke sieraden, kunstwerken en op maat gemaakte functionele voorwerpen te maken met CoCrMo poeder.

Populair CoCrMo poeder Modellen

Met de groeiende vraag naar CoCrMo poeder bieden verschillende fabrikanten een verscheidenheid aan modellen met kleine variaties in samenstelling en eigenschappen. Hier volgt een nadere blik op tien prominente opties:

 • AMCP1 (EOS GmbH): Een veelzijdig CoCrMo poeder dat bekend staat om zijn uitstekende printbaarheid, goede biocompatibiliteit en hoge sterkte.
 • BioStar (LPW-technologie): BioStar is speciaal ontworpen voor biomedische toepassingen en heeft een uitzonderlijke biocompatibiliteit en vermoeiingssterkte.
 • Fortus 40 (Stratasys): Een hoogwaardig CoCrMo poeder ontwikkeld voor toepassingen die uitzonderlijke sterkte en slijtvastheid vereisen.
 • Klant (Carpenter Additive Manufacturing): Met dit aanpasbare CoCrMo poeder kunnen gebruikers de samenstelling verfijnen voor specifieke behoeften, wat een uniek niveau van controle biedt.
 • LaserVorm CoCrMo (DLP Productie): LaserForm CoCrMo is geoptimaliseerd voor Laser Beam Melting (LBM) processen en levert een uitstekende oppervlakteafwerking en gedetailleerde detailweergave.
 • AM roestvrijstaal 17-4PH (SLM Solutions): Hoewel het technisch gezien geen CoCrMo is, biedt dit 17-4 PH roestvast staalpoeder vergelijkbare eigenschappen en is het een populair alternatief voor sommige toepassingen.
 • CP1M (Additive Industries): Een hoogzuiver CoCrMo poeder dat bekend staat om zijn uitzonderlijke vloeibaarheid en printbaarheid, wat leidt tot consistente resultaten in 3D printprocessen.
 • Koraal® (ExOne): Coral® is ontworpen voor binder jetting additive manufacturing en gebruikt een unieke combinatie van CoCrMo poeder en een bindmiddel. Het biedt een kosteneffectieve optie voor specifieke toepassingen.
 • Herculiet™ (GE Additive): Dit hoogwaardige CoCrMo poeder heeft een uitzonderlijke sterkte, waardoor het ideaal is voor veeleisende toepassingen zoals onderdelen voor de ruimtevaart.
 • Reverb (Proto Labs): Een biocompatibel CoCrMo-poeder speciaal op maat gemaakt voor medische en tandheelkundige toepassingen, met een balans tussen sterkte en biocompatibiliteit.

Specificaties, maten en kwaliteiten

Om het juiste CoCrMo poeder voor je project te selecteren, moet je de specificaties zorgvuldig bestuderen. Hier volgt een overzicht van de belangrijkste factoren waarmee je rekening moet houden:

 • Deeltjesgrootteverdeling: De grootte en verdeling van de CoCrMo poederdeeltjes hebben een significante invloed op de bedrukbaarheid, oppervlakteafwerking en mechanische eigenschappen. Fijnere poeders bieden over het algemeen een gladdere afwerking, maar kunnen minder vloeiend zijn.
 • Vloeibaarheid poeder: Dit verwijst naar het gemak waarmee het poeder vloeit tijdens het 3D printproces. Een goede vloeibaarheid zorgt voor een consistente materiaalafzetting en minimaliseert printfouten.
 • Schijnbare dichtheid: De schijnbare dichtheid geeft aan hoe dicht de poederdeeltjes op elkaar zitten. Dit beïnvloedt de hoeveelheid poeder die nodig is voor een bepaald bouwvolume en kan de printkosten beïnvloeden.
 • Chemische samenstelling: Zoals eerder vermeld kunnen de specifieke verhoudingen van kobalt, chroom en molybdeen worden aangepast om de gewenste eigenschappen te verkrijgen.

Een tabel met specificaties, afmetingen en kwaliteiten van populaire CoCrMo-poeders:

Model Deeltjesgrootte (µm) Schijnbare dichtheid (g/cm3) Cijfers
AMCP1 (EOS GmbH) 15-45 4.9 Biocompatibel, Standaard
BioStar (LPW-technologie) 15-45 4.8 Biocompatibel
Fortus 40 (Stratasys) 45-90 4.7 Standaard
Custormer (Carpenter Additive Manufacturing) Aanpasbare Aanpasbare Aanpasbare
LaserForm CoCrMo (DLP productie) 15-45 4.9 Standaard
AM roestvrij staal 17-4PH (SLM oplossingen) 20-63 4.8 17-4 PH roestvrij staal
CP1M (Additive Industries) 15-45 4.9 Standaard
Coral® (ExOne) 10-63 3.8 Binder Jetting Specifiek
Herculite™ (GE additief) 15-45 5.0 Hoge sterkte
Galm (Proto Labs) 15-45 4.8 Biocompatibel

Voordelen en beperkingen van CoCrMo poeder

Zoals elk materiaal heeft CoCrMo poeder zijn eigen voordelen en beperkingen. Hier is een evenwichtig perspectief om u te helpen weloverwogen beslissingen te nemen:

Voordelen:

 • Uitzonderlijke kracht: CoCrMo overtreft veel andere 3D printmaterialen op het gebied van treksterkte, waardoor het ideaal is voor dragende toepassingen.
 • Superieure duurzaamheid: De combinatie van slijtvastheid en corrosiebestendigheid maakt CoCrMo een duurzame keuze voor onderdelen die worden blootgesteld aan zware omstandigheden.
 • Biocompatibele opties: Bepaalde formuleringen van CoCrMo zijn biocompatibel, wat deuren opent voor medische en tandheelkundige toepassingen.
 • Uitzonderlijke kracht: CoCrMo overtreft veel andere 3D-printmaterialen op het gebied van treksterkte, waardoor het ideaal is voor lastdragende toepassingen. Stel je voor dat je een lichtgewicht maar ongelooflijk sterke grijper maakt voor een robotarm of een medisch implantaat dat bestand is tegen de dagelijkse stress.
 • Superieure duurzaamheid: De combinatie van slijtvastheid en corrosiebestendigheid maakt CoCrMo een duurzame keuze voor onderdelen die worden blootgesteld aan zware omstandigheden. Denk aan tandwielen in een machine die constant onder wrijving staat of onderdelen die in zoutwateromgevingen worden gebruikt - CoCrMo kan dit aan met minimale degradatie.
 • Biocompatibele opties: Bepaalde formuleringen van CoCrMo zijn biocompatibel, wat deuren opent voor medische en tandheelkundige toepassingen. Dit maakt de weg vrij voor vooruitgang in kunstheupen, -knieën en andere implantaten die naadloos integreren met het lichaam, waardoor de resultaten voor de patiënt en de kwaliteit van leven mogelijk verbeteren.
 • Prestaties bij hoge temperaturen: CoCrMo behoudt zijn sterkte en structurele integriteit, zelfs bij hoge temperaturen, waardoor het geschikt is voor toepassingen als onderdelen voor straalmotoren of onderdelen die worden gebruikt bij het opwekken van energie. Stel je een turbineblad voor in een straalmotor die de verzengende hitte van de verbranding kan weerstaan - CoCrMo kan het inferno aan.

Beperkingen:

 • Hogere kosten: Vergeleken met sommige polymeer filamenten die gebruikt worden bij 3D printen, kan CoCrMo poeder duurder zijn. Dit komt door het complexe productieproces en de inherente waarde van de metaallegering.
 • Complexiteit van processen: 3D printen met CoCrMo poeder vereist vaak gespecialiseerde apparatuur en expertise in vergelijking met eenvoudigere desktopprinters. Zie het als het verschil tussen het gebruik van een eenvoudige broodroosteroven en een high-tech industriële oven - beide kunnen voedsel bereiden, maar de ene biedt meer controle en precisie.
 • Beperkte kleuropties: Door de inherente eigenschappen van het metaal biedt CoCrMo poeder meestal een beperkt kleurenpalet in vergelijking met sommige kunststoffen of harsen die worden gebruikt bij 3D printen. Hoewel sommige nabewerkingstechnieken kleur kunnen introduceren, zijn de opties beperkter.

De juiste keuze maken

De ideale keuze maken CoCrMo poeder hangt af van het begrip van de specifieke vereisten van uw project. Hier zijn enkele belangrijke vragen om te overwegen:

 • Toepassing: Wat is het beoogde doel van het 3D-geprinte onderdeel? Is het voor een medisch implantaat dat biocompatibiliteit vereist, een luchtvaartonderdeel dat zeer sterk moet zijn, of iets heel anders?
 • Vereiste eigenschappen: Stel prioriteiten bij de cruciale eigenschappen voor je project. Is uitzonderlijke sterkte van het grootste belang of is een goede balans tussen sterkte en betaalbaarheid belangrijker?
 • Drukproces: Identificeer het 3D printproces dat u van plan bent te gebruiken, aangezien sommige CoCrMo poeders geoptimaliseerd zijn voor specifieke technieken zoals DMLS of LBM.
 • Budget: Overweeg de kosten van het CoCrMo poeder naast het totale projectbudget. Hoewel een poeder met hoge prestaties superieure eigenschappen kan bieden, is het misschien niet haalbaar als het het budget aanzienlijk overschrijdt.
CoCrMo vermogen

Leveranciers en prijzen

Verschillende gerenommeerde leveranciers bieden CoCrMo poeder aan in verschillende kwaliteiten en hoeveelheden. Hier is een tabel met een aantal vooraanstaande leveranciers en indicatieve prijsklassen:

Leverancier Website Prijsklasse (per kg)
EOS GmbH https://www.eos.info/en-us/about-us/locations-worldwide €100-200
LPW-technologie https://www.carpenteradditive.com/news-events/lpw-technology-am-metal-powder-manufacturing £80-180
Stratasys https://www.stratasys.com/en/ US$120-220
Timmerman Additieve Productie https://www.carpenteradditive.com/ US$150-250
ExEen https://www.exone.com/ US$80-160
GE-additief https://www.colibriumadditive.com/ US$180-280
Proto Labs https://www.protolabs.com/ US$140-240

Het is belangrijk op te merken dat deze prijzen indicatief zijn en kunnen variëren afhankelijk van het specifieke CoCrMo poedermodel, de bestelde hoeveelheid en marktschommelingen. Raadpleeg altijd de leverancier voor de meest recente prijsinformatie.

FAQ

V: Is CoCrMo poeder veilig om mee om te gaan?

A: CoCrMo-poeder kan, net als metaalstof, inhalatierisico's met zich meebrengen als er niet op de juiste manier mee wordt omgegaan. Het is cruciaal om de veiligheidsrichtlijnen te volgen, zoals het gebruik van een zuurkast en het dragen van de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen (PPE) bij het werken met CoCrMo poeder.

V: Kan ik CoCrMo poeder 3D-printen met een 3D-printer voor thuisgebruik?

A: Over het algemeen niet. CoCrMo-poeder vereist gespecialiseerde 3D-printapparatuur zoals DMLS- of LBM-printers vanwege de hoge poedervereisten en de complexe verwerking van metaalpoeders. Deze printers zijn doorgaans te vinden in professionele omgevingen of geavanceerde makerspaces.

V: Wat zijn enkele nabewerkingstechnieken die worden gebruikt bij CoCrMo afdrukken?

A: Verschillende nabewerkingstechnieken kunnen de afwerking en functionaliteit van CoCrMo 3D-prints verbeteren. Deze omvatten:

 • Hittebehandeling: Warmtebehandeling kan de sterkte en interne spanningsverdeling van het geprinte onderdeel verbeteren.
 • Zandstralen: Deze techniek verwijdert onregelmatigheden in het oppervlak en verbetert de oppervlakteafwerking.
 • Bewerking: CoCrMo-afdrukken kunnen worden bewerkt voor nauwere toleranties of om specifieke vormen te creëren.
 • Infiltratie: Voor bepaalde toepassingen kan het geprinte onderdeel worden geïnfiltreerd met een secundair materiaal om eigenschappen zoals slijtvastheid of corrosiebestendigheid te verbeteren.

V: Hoe verhoudt CoCrMo poeder zich tot andere metaalpoeders voor 3D printen?

A: Hier is een vergelijking van CoCrMo poeder met enkele andere populaire metaalpoeders voor 3D printen:

 • Roestvrij staal: Roestvrijstalen poeders bieden een goede balans tussen betaalbaarheid, sterkte en corrosiebestendigheid. Ze zijn echter mogelijk niet zo sterk of biocompatibel als CoCrMo.
 • Titanium: Titaanpoeders staan bekend om hun lichtgewicht eigenschappen en uitstekende biocompatibiliteit. Ze kunnen echter lastiger zijn om mee te printen en zijn voor sommige toepassingen niet zo sterk als CoCrMo.
 • Nikkellegeringen: Nikkellegeringen bieden uitzonderlijke sterkte en prestaties bij hoge temperaturen. Ze zijn echter mogelijk niet biocompatibel en kunnen duurder zijn dan CoCrMo.

De ideale keuze hangt af van je specifieke projectvereisten. Neem factoren zoals sterkte, biocompatibiliteit, bedrukbaarheid en kosten in overweging bij het maken van je keuze.

De toekomst van CoCrMo poeder: Een materiaalrevolutie

CoCrMo poeder verandert het landschap van 3D printen in hoog tempo. Naarmate de technologie voortschrijdt en de kosten toegankelijker worden, kunnen we een nog bredere toepassing van dit veelzijdige materiaal verwachten. Hier zijn enkele spannende mogelijkheden voor de toekomst:

 • Massa-aanpassing: De printbaarheid van CoCrMo opent deuren voor massale aanpassing van metalen onderdelen met hoge sterkte, wat een revolutie kan betekenen voor industrieën als de lucht- en ruimtevaart en de auto-industrie.
 • Biomedische doorbraken: Vooruitgang in biocompatibele CoCrMo formuleringen zou kunnen leiden tot de creatie van de volgende generatie medische implantaten met verbeterde prestaties en patiëntresultaten.
 • Productie op aanvraag: De mogelijkheid om te 3D-printen met CoCrMo poeder kan de weg vrijmaken voor on-demand productie van complexe metalen onderdelen, waardoor de doorlooptijd korter wordt en de flexibiliteit van de toeleveringsketen toeneemt.

ken meer 3D-printprocessen

Delen op

Facebook
Twitteren
LinkedIn
WhatsAppen
E-mail
metalen 3dp-logo klein

MET3DP Technology Co, LTD is een toonaangevende leverancier van additieve productieoplossingen met hoofdkantoor in Qingdao, China. Ons bedrijf is gespecialiseerd in 3D printapparatuur en hoogwaardige metaalpoeders voor industriële toepassingen.

Onderzoek om de beste prijs en een op maat gemaakte oplossing voor uw bedrijf te krijgen!

gerelateerde artikelen

Over Met3DP

Video afspelen

Recente update

Ons product

Koop Metal3DP's
Productbrochure

Ontvang de nieuwste producten en prijslijst