Metaalpoederprinters

Inhoudsopgave

MetaalpoederprinterOok bekend als metalen 3D printers of metaal additive manufacturing systemen, zijn geavanceerde machines die driedimensionale objecten maken door lagen metaalpoeder samen te smelten. Deze printers hebben een revolutie teweeggebracht in de productie-industrie door de productie mogelijk te maken van complexe geometrieën, op maat gemaakte onderdelen en ingewikkelde ontwerpen die moeilijk of onmogelijk te maken zouden zijn met traditionele productiemethoden.

Overzicht van metaalpoederprinters

Metaalpoederprinters werken door dunne lagen metaalpoeder op een bouwplatform te verspreiden en de poederdeeltjes selectief samen te smelten of te versmelten met behulp van een hoogenergiebron, zoals een laser of een elektronenbundel. Dit proces wordt laag voor laag herhaald totdat het gewenste object is gevormd. Het ongesmolten poeder fungeert als ondersteunend materiaal, waardoor ingewikkelde geometrieën en overhangende structuren kunnen worden gemaakt.

Type printer Poederfusiemethode Materialen
Laserpoederbedfusie (LPBF) Krachtige laserstraal Roestvrij staal, gereedschapsstaal, aluminiumlegeringen, titaanlegeringen, nikkellegeringen, kobalt-chroomlegeringen
Elektronenbundelsmelten (EBM) Elektronenbundel Titaanlegeringen, kobalt-chroomlegeringen, nikkellegeringen
Binder jetting Vloeibaar bindmiddel Roestvrij staal, gereedschapsstaal, aluminiumlegeringen, inconel, wolfraamcarbiden

Deze printers bieden verschillende voordelen ten opzichte van traditionele productiemethodes, zoals de mogelijkheid om complexe geometrieën te maken, materiaalafval te verminderen en massaal maatwerk mogelijk te maken. Ze hebben echter ook beperkingen, zoals hogere kosten, lagere productiesnelheden en mogelijke problemen met porositeit of oppervlakteruwheid.

metaalpoederprinter

Metaal Poeder Printer Samenstelling en eigenschappen

Metaalpoederprinters bestaan uit verschillende onderdelen die samenwerken om het eindproduct te maken:

Onderdeel Beschrijving
Kamer bouwen Een afgesloten ruimte waar het drukproces plaatsvindt, vaak met gecontroleerde atmosferische omstandigheden.
Poedertoedieningssysteem Mechanismen om het metaalpoeder gelijkmatig over het bouwplatform te verdelen.
Energiebron Hoog-energetische bronnen zoals lasers of elektronenbundels worden gebruikt om het metaalpoeder selectief te smelten of versmelten.
Controle systeem Computersoftware en -hardware voor het besturen van het printproces, het beheren van parameters en het genereren van de gewenste geometrie.
Apparatuur voor nabewerking Extra apparatuur voor warmtebehandeling, oppervlakteafwerking of het verwijderen van ondersteunende structuren.

De eigenschappen van de geprinte onderdelen hangen af van verschillende factoren, waaronder het metaalpoedermateriaal, de printparameters en de nabewerkingstechnieken.

Industriële toepassingen van metaalpoederprinters

Metaalpoederprinters hebben wijdverspreide toepassingen gevonden in verschillende industrieën dankzij hun vermogen om complexe en aangepaste onderdelen te maken. Enkele van de belangrijkste toepassingen zijn:

Industrie Toepassingen
Lucht- en ruimtevaart Lichtgewicht structurele onderdelen, motoronderdelen, warmtewisselaars
Automobiel Functionele prototypes, productiedelen, gereedschapsinzetstukken
Medisch Implantaten, protheses, chirurgische instrumenten
Energie Turbinebladen, brandstofverstuivers, warmtewisselaars
Gereedschap Spuitgietmatrijzen, matrijzen, armaturen

Specificaties en normen voor metaalpoederprinters

Metaalpoederprinters en hun componenten zijn onderworpen aan verschillende industriële standaarden en specificaties om consistente prestaties, kwaliteit en veiligheid te garanderen. Deze standaarden hebben betrekking op aspecten zoals materialen, processen, testen en certificering.

Norm/specificatie Beschrijving
ASTM F3055 Standaardspecificatie voor additieve vervaardiging van nikkellegering (UNS N07718) met poederbedfusie
ISO/ASTM 52900 Standaardterminologie voor additieve vervaardiging - algemene principes en terminologie
ISO/ASTM 52901 Standaardgids voor additieve vervaardiging - algemene principes en eisen
ISO/ASTM 52911 Standaardpraktijk voor het afwerken van metalen poederbedfusieonderdelen

Leveranciers en prijzen voor metaalpoederprinters

Metaalpoederprinters worden gemaakt door verschillende toonaangevende bedrijven, die elk een reeks modellen met verschillende mogelijkheden en prijzen aanbieden. De kosten van deze printers kunnen aanzienlijk variëren, afhankelijk van de technologie, het bouwvolume, de materialen en de extra functies.

Leverancier Printermodel Prijsklasse bij benadering
EOS M 290, M 300-4 $500,000 – $1,500,000
SLM-oplossingen SLM 280, SLM 500 $500,000 – $1,000,000
Conceptlaser M2 Cusing, X LINE $500,000 – $1,500,000
3D-systemen DMP Flex 350 Dubbel $500,000 – $1,000,000
Renishaw RenAM 500Q $500,000 – $800,000

Het is belangrijk om te weten dat de prijzen kunnen variëren op basis van factoren zoals optionele functies, ondersteunings- en onderhoudscontracten en regionale markten.

Voor- en nadelen van Metaalpoederprinters

Zoals elke technologie hebben metaalpoederprinters zowel voordelen als beperkingen. Inzicht in deze factoren kan organisaties helpen weloverwogen beslissingen te nemen over de vraag of ze deze technologie willen gaan gebruiken en hoe ze deze het beste kunnen inzetten.

Pluspunten Nadelen
Complexe geometrieën en ingewikkelde ontwerpen maken Hoge initiële investering en bedrijfskosten
Aanpassingen op grote schaal en snelle prototypes mogelijk maken Langzamere productiesnelheden vergeleken met traditionele productie
Materiaalafval en doorlooptijden verminderen Mogelijke porositeit, oppervlakteruwheid of restspanningen
Lichtgewicht en zeer sterke onderdelen produceren Beperkt assortiment compatibele materialen
Uitstekend geschikt voor kleine batches of productie op aanvraag Vereisten voor nabewerking (warmtebehandeling, oppervlaktebehandeling)
metaalpoederprinter

Veelgestelde vragen

Vraag Antwoord
Welke metalen kunnen worden gebruikt in metaalpoederprinters? Gebruikelijke materialen zijn roestvrij staal, gereedschapsstaal, aluminiumlegeringen, titaanlegeringen, nikkellegeringen en kobalt-chroomlegeringen.
Hoe is de oppervlakteafwerking van 3D-geprinte metalen onderdelen in vergelijking met traditionele productie? Metalen 3D-geprinte onderdelen hebben vaak een ruwere oppervlakteafwerking dan machinaal bewerkte of gegoten onderdelen, maar nabewerkingstechnieken zoals parelstralen, polijsten of machinaal bewerken kunnen de oppervlaktekwaliteit verbeteren.
Kunnen metaalpoederprinters volledig dichte onderdelen maken? Ja, goed geoptimaliseerde printparameters en nabewerkingstechnieken kunnen volledig dichte onderdelen produceren met mechanische eigenschappen die vergelijkbaar zijn met traditioneel gefabriceerde onderdelen.
Hoe verhouden de kosten van metaal 3D printen zich tot traditionele productie? Voor kleine productieruns of complexe geometrieën kan 3D-printen van metaal kosteneffectiever zijn door minder materiaalafval en gereedschapskosten. Voor grotere productievolumes kunnen traditionele productiemethoden echter voordeliger zijn.
Wat zijn de typische bouwvolumes van metaalpoederprinters? Bouwvolumes kunnen variëren van enkele kubieke inches voor desktopprinters tot meerdere kubieke meters voor grote industriële machines.
Waarin verschillen metaalpoederprinters van traditionele productiemethoden? Metaal 3D printen is een additief fabricageproces dat onderdelen laag voor laag opbouwt, waardoor een grotere ontwerpvrijheid en complexiteit mogelijk is in vergelijking met subtractieve (bijv. machinale bewerking) of formatieve (bijv. gieten) fabricagemethoden.

ken meer 3D-printprocessen

Delen op

Facebook
Twitteren
LinkedIn
WhatsAppen
E-mail
metalen 3dp-logo klein

MET3DP Technology Co, LTD is een toonaangevende leverancier van additieve productieoplossingen met hoofdkantoor in Qingdao, China. Ons bedrijf is gespecialiseerd in 3D printapparatuur en hoogwaardige metaalpoeders voor industriële toepassingen.

Onderzoek om de beste prijs en een op maat gemaakte oplossing voor uw bedrijf te krijgen!

gerelateerde artikelen

Over Met3DP

Video afspelen

Recente update

Ons product

Koop Metal3DP's
Productbrochure

Ontvang de nieuwste producten en prijslijst