Nikkel poeder: leveranciers, soorten en eigenschappen

Inhoudsopgave

Nikkelpoeder is een fijn verdeelde deeltjesvorm van het metaalelement nikkel. Dit zilverwitte materiaal heeft de aandacht getrokken van verschillende industrieën vanwege zijn uitzonderlijke eigenschappen en veelzijdigheid. In dit artikel duiken we in de wereld van nikkelpoeder, onderzoeken we de samenstelling, kenmerken, toepassingen en alles wat je moet weten over dit opmerkelijke materiaal.

Overzicht van nikkelpoeder

Nikkelpoeder is een fundamenteel bestanddeel in tal van industriële processen en producten. Het staat bekend om zijn corrosiebestendigheid, sterkte bij hoge temperaturen en uitstekende elektrische en magnetische eigenschappen. Van elektronica tot chemische verwerking, van lucht- en ruimtevaart tot de automobielindustrie, nikkelpoeder speelt een cruciale rol in verschillende sectoren.

Samenstelling en soorten nikkelpoeder

Type Samenstelling Kenmerken
Carbonylnikkelpoeder Zuiver nikkel verkregen via nikkelcarbonylproces Hoge zuiverheid, bolvormige deeltjes, uitstekende stroming
Elektrolytisch Nikkelpoeder Zuiver nikkel geproduceerd door elektrolytische afzetting Onregelmatig gevormde deeltjes, hoog oppervlak
Inert gas verstoven nikkelpoeder Nikkellegeringen geatomiseerd in inert gas Bolvormige deeltjes, gecontroleerde grootteverdeling
Water Verstoven Nikkelpoeder Nikkellegeringen verstoven in water Onregelmatige deeltjesvorm, geschikt voor sinteren
nikkelpoeder

Eigenschappen van Nikkel poeder

Eigendom Kenmerkend
Kleur Zilvergrijs
Dikte 8,9 g/cm³
Smeltpunt 1455°C (2651°F)
Warmtegeleiding 90,7 W/(m-K)
Elektrische weerstand 6,99 × 10^-8 Ω-m
Magnetische eigenschappen Ferromagnetisch

Toepassingen van nikkelpoeder

Sollicitatie Beschrijving
Elektronica en batterijen Gebruikt in nikkel-cadmium- en nikkel-metaalhydridebatterijen, geleidende coatings en elektronische componenten
Katalysatoren Wordt gebruikt als katalysator in verschillende chemische processen, zoals hydrogenering en stoomreforming
Galvanisch verzinken Nikkel galvanisatie zorgt voor corrosiebestendigheid en decoratieve afwerkingen
Poeder-Metallurgie Nikkelpoeder wordt gebruikt bij de productie van slijtvaste componenten met hoge sterkte
Lassen en solderen Nikkelpoeder is een belangrijk ingrediënt in las- en hardsoldeerlegeringen
Magnetische materialen Gebruikt bij de productie van permanente magneten en magnetische opnamemedia

Specificaties en kwaliteiten van Nikkel poeder

Cijfer Deeltjesgrootte Puurheid Toepassingen
ASTM B438 Type I 3-7 μm 99,8% min Batterijen, katalysatoren, elektronica
ASTM B438 Type II 3-7 μm 99,5% min Poedermetallurgie, coatings
ASTM B438 Type III 7-15 μm 99,5% min Poedermetallurgie, coatings
ASTM B438 Type IV >15 μm 99,5% min Poedermetallurgie, coatings

Leveranciers en prijzen van nikkelpoeder

Leverancier Prijsklasse (USD/kg) Cijfers beschikbaar
Norilsk Nikkel $20 – $30 Carbonyl, elektrolytisch
Vale $18 – $25 Carbonyl, inert gas geatomiseerd
Sumitomo Mijnbouw $22 – $28 Carbonyl, verstoven in water
Glencore $19 – $27 Carbonyl, elektrolytisch
BHP Billiton $21 – $29 Carbonyl, inert gas geatomiseerd

Voor- en nadelen van nikkelpoeder

Pluspunten Nadelen
Uitstekende corrosieweerstand Mogelijke gezondheids- en milieuproblemen
Sterkte bij hoge temperaturen Relatief duur vergeleken met sommige alternatieven
Veelzijdige toepassingen Gevoeligheid voor bepaalde chemische omgevingen
Magnetische eigenschappen
Elektrische geleiding

Als het gaat om nikkelpoeder wegen de voordelen vaak zwaarder dan de nadelen, waardoor het een zeer gewild materiaal is in verschillende industrieën. Het is echter essentieel om te gaan met en zich te ontdoen van nikkelpoeder verantwoordelijk en houden we ons aan de veiligheids- en milieuvoorschriften.

nikkelpoeder

Veelgestelde vragen

Vraag Antwoord
Wat is het verschil tussen carbonyl en elektrolytisch nikkelpoeder? Carbonylnikkelpoeder wordt geproduceerd via een chemisch proces en heeft een bolvormige deeltjesvorm, terwijl elektrolytisch nikkelpoeder wordt verkregen door elektrolytische afzetting en een onregelmatige deeltjesvorm heeft. Carbonylnikkelpoeder heeft doorgaans een hogere zuiverheid en betere vloei-eigenschappen.
Hoe wordt nikkelpoeder gebruikt in batterijen? Nikkelpoeder is een sleutelcomponent in oplaadbare nikkel-cadmium (Ni-Cd) en nikkel-metaalhydride (Ni-MH) batterijen, waar het dient als positief elektrodemateriaal.
Wat zijn de voordelen van het gebruik van nikkelpoeder in poedermetallurgie? Nikkelpoeder biedt uitstekende mechanische eigenschappen, corrosiebestendigheid en slijtvastheid aan gesinterde onderdelen. Het wordt vaak gebruikt in combinatie met andere metaalpoeders om hoogwaardige onderdelen te maken.
Zijn er gezondheidsrisico's verbonden aan nikkelpoeder? Ja, nikkelverbindingen kunnen bij sommige mensen huidirritatie en ademhalingsproblemen veroorzaken. De juiste hantering en veiligheidsmaatregelen moeten worden genomen bij het werken met nikkelpoeder.
Hoe beïnvloedt de deeltjesgrootte van nikkelpoeder de toepassingen? Kleinere deeltjes resulteren meestal in een groter oppervlak en een hogere reactiviteit, waardoor ze geschikt zijn voor toepassingen zoals katalyse en elektrochemische processen. Grotere deeltjesgroottes hebben de voorkeur voor poedermetallurgie en coatings.

Kortom, nikkelpoeder is een opmerkelijk materiaal dat toepassingen vindt in een breed scala aan industrieën. Van elektronica en batterijen tot katalysatoren en poedermetallurgie, dit veelzijdige materiaal blijft de wereld om ons heen vormgeven. Naarmate de technologie voortschrijdt, zal de vraag naar nikkelpoeder waarschijnlijk toenemen, waardoor verdere innovatie en exploratie van het potentieel worden gestimuleerd.

ken meer 3D-printprocessen

Delen op

Facebook
Twitteren
LinkedIn
WhatsAppen
E-mail
metalen 3dp-logo klein

MET3DP Technology Co, LTD is een toonaangevende leverancier van additieve productieoplossingen met hoofdkantoor in Qingdao, China. Ons bedrijf is gespecialiseerd in 3D printapparatuur en hoogwaardige metaalpoeders voor industriële toepassingen.

Onderzoek om de beste prijs en een op maat gemaakte oplossing voor uw bedrijf te krijgen!

gerelateerde artikelen

Over Met3DP

Video afspelen

Recente update

Ons product

Koop Metal3DP's
Productbrochure

Ontvang de nieuwste producten en prijslijst