plasam verstuiving

Inhoudsopgave

Stel je een beeldhouwer voor die geen beitel en hamer hanteert, maar een hightech fakkel hanteert die gesmolten metaal afbreekt tot perfect bolvormige deeltjes. Dat is de essentie van plasam verstuiving, een transformatieve technologie die een revolutie teweegbrengt in de manier waarop we geavanceerde materialen maken.

Wat is plasmaverneveling?

Bij plasmaverneveling wordt gebruik gemaakt van de intense hitte en kracht van plasma, een materietoestand die nog heter is dan gas, om metalen grondstoffen (meestal draad) te smelten en te verstuiven tot een fijn poeder. Dit poeder, met zijn vrijwel perfecte bolvorm en uitzonderlijke zuiverheid, wordt de bouwsteen voor een breed scala aan geavanceerde toepassingen.

De kracht van plasma: van dichterbij bekeken

Het proces begint met het invoeren van een continue stroom metaaldraad in een plasmatoorts op hoge temperatuur. Deze fakkel genereert een geconcentreerde straal geïoniseerd gas, die temperaturen bereikt van meer dan 15.000 °C (27.000 °F). Bij zulke extreme temperaturen smelt de metaaldraad onmiddellijk en verandert in een gesmolten druppel. Maar de reis eindigt daar niet.

De volgende stap omvat snelle verneveling. Het gesmolten druppeltje wordt onderworpen aan een gasstroom met hoge snelheid, meestal argon, die het in kleine druppeltjes opsplitst. Deze snelle afkoeling en krachtige afschuiving creëren de karakteristieke bolvorm van de metaalpoederdeeltjes. Tenslotte wordt het poeder verzameld en geclassificeerd op basis van grootte en andere gewenste eigenschappen.

plasam verstuiving

Metal Marvels: een galerij met poeders

Plasmaverneveling is geen one-size-fits-all proces. Door verschillende parameters aan te passen, zoals grondstofmateriaal, plasmatemperatuur en verstuivingsgasdruk, kunnen fabrikanten een breed scala aan metaalpoeders met specifieke eigenschappen creëren. Hier is een kijkje in de fascinerende wereld van plasma-verstoven metaalpoeders:

1. Titaniumpoeders: Titaniumpoeders, het werkpaard van de lucht- en ruimtevaart- en medische industrie, zijn verkrijgbaar in verschillende kwaliteiten, waaronder commercieel zuivere (CP) en titaniumlegeringen zoals Ti-6Al-4V. CP-titaniumpoeder biedt uitstekende corrosieweerstand en biocompatibiliteit, waardoor het ideaal is voor protheses en implantaten. Ti-6Al-4V-poeder, bekend om zijn hoge sterkte-gewichtsverhouding, vindt zijn plaats in vliegtuigonderdelen en straalmotoronderdelen.

2. Nikkelpoeders: Nikkelpoeders, zowel puur als gelegeerd, spelen een cruciale rol in diverse toepassingen. Zuiver nikkelpoeder heeft een hoge elektrische geleidbaarheid en magnetische permeabiliteit, waardoor het perfect is voor elektronica en batterijcomponenten. Op nikkel gebaseerde superlegeringspoeders bieden daarentegen uitzonderlijke hittebestendigheid en mechanische sterkte, cruciaal voor onderdelen die onder extreme omstandigheden werken, zoals turbinebladen en raketmotoren.

3. Kobaltpoeders: Kobaltpoeders zijn een sleutelelement in veel slijtvaste legeringen en worden gebruikt in toepassingen zoals slijtvaste coatings, tandheelkundige implantaten en snijgereedschappen.

4. Roestvrij staalpoeders: Van keukengerei tot medische instrumenten: roestvrij staal is een alomtegenwoordig materiaal. Plasmaverneveling maakt het mogelijk verschillende soorten roestvast staalpoeder te creëren, elk met zijn unieke combinatie van corrosieweerstand en mechanische eigenschappen.

5. Aluminiumpoeders: Lichtgewicht en veelzijdige aluminiumpoeders geproduceerd door plasmaverneveling bieden verschillende voordelen. Vergeleken met traditioneel geproduceerde poeders beschikken ze over een superieure vloeibaarheid en pakdichtheid, waardoor ze ideaal zijn voor additieve productieprocessen zoals 3D-printen van metaal.

6. Koperpoeders: Zeer geleidende en kneedbare koperpoeders vinden toepassing in diverse elektrische en thermische beheertoepassingen. Plasma-vernevelde koperpoeders bieden uitzonderlijke zuiverheid en consistente deeltjesgrootteverdeling, cruciaal voor het bereiken van optimale elektrische prestaties.

7. Wolfraampoeders: Wolfraam staat bekend om zijn hoge smeltpunt en dichtheid en wordt gebruikt in een verscheidenheid aan veeleisende toepassingen. Plasma-verstoven wolfraampoeders bieden uitzonderlijke zuiverheid en gecontroleerde deeltjesgrootteverdeling, waardoor ze ideaal zijn voor toepassingen zoals laselektroden van wolfraam inert gas (TIG) en pantserdoordringende projectielen.

8. Tantaalpoeders: Tantaalpoeders, een zeldzaam en waardevol metaal dat wordt gewaardeerd om zijn uitzonderlijke corrosieweerstand, worden gebruikt in condensatoren, chirurgische implantaten en chemische verwerkingsapparatuur.

9. Molybdeenpoeder: Molybdeenpoeders bieden een hoog smeltpunt en een goede thermische geleidbaarheid en worden gebruikt in toepassingen zoals verwarmingselementen, elektroden en spuitmonden van raketmotoren.

10. Inconel-poeders: Inconel-poeders, een familie van nikkel-chroom-superlegeringen die bekend staan om hun uitzonderlijke hitte- en corrosieweerstand, worden gebruikt in veeleisende toepassingen zoals gasturbinecomponenten en warmtewisselaars.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden en de mogelijkheden met plasmaverneveling zijn werkelijk eindeloos. Met zijn vermogen om zeer zuivere, bolvormige poeders te produceren uit een breed scala aan materialen, maakt deze technologie de weg vrij voor vooruitgang in verschillende sectoren, waaronder:

 • Lucht- en ruimtevaart: Lichtere, sterkere vliegtuigonderdelen met verbeterde brandstofefficiëntie.
 • Medisch: Biocompatibele implantaten en protheses die langer meegaan en beter in het lichaam integreren. Stel je een wereld voor waarin heupvervangingen routineprocedures worden en kunstgewrichten tientallen jaren naadloos blijven functioneren. Plasma-atomisering maakt dergelijke vooruitgang werkelijkheid door de creatie van op maat gemaakte implantaten mogelijk te maken met verbeterde biocompatibiliteit en osseo-integratie (het vermogen om zich aan bot te hechten).
 • Elektronica: Kleinere, efficiëntere elektronische componenten. De steeds kleiner wordende afmetingen van elektronische apparaten vereisen hoogwaardige materialen met nauwkeurige eigenschappen. Plasma-atomisatie maakt het mogelijk metaalpoeders te creëren met uitzonderlijke zuiverheid en consistente deeltjesgrootte, cruciaal voor de productie van geminiaturiseerde elektronische componenten met superieure prestaties.
 • Automobiel: Lichtere, sterkere auto-onderdelen die het brandstofverbruik en de prestaties verbeteren. Terwijl de auto-industrie streeft naar duurzaamheid en prestaties, speelt plasmaverneveling een rol. Deze technologie maakt het mogelijk lichtere maar sterkere metaalpoeders te creëren voor componenten zoals zuigers en drijfstangen, wat leidt tot lichtere voertuigen met een lager brandstofverbruik en betere handling.
 • Additieve productie (3D printen): De basis voor het printen van complexe metalen onderdelen. Additive manufacturing, of 3D-printen, zorgt voor een revolutie in de manier waarop we complexe metalen onderdelen maken. Plasma-verneveling speelt een cruciale rol in dit proces door hoogwaardige, vloeibare metaalpoeders te leveren die laag voor laag nauwkeurig kunnen worden afgezet om ingewikkelde structuren te creëren.

Naast deze kerntoepassingen heeft plasmaverneveling het potentieel om een breed scala aan industrieën te beïnvloeden, waaronder:

 • Energie: Ontwikkeling van efficiëntere en duurzamere energietechnologieën.
 • Bouw: Creatie van sterkere, lichtere bouwmaterialen met verbeterde duurzaamheid.
 • Consumptiegoederen: Productie van hoogwaardige sportartikelen en andere consumentenproducten.

De toekomst van plasam verstuiving

Plasma-atomisering is een snel evoluerende technologie, waarbij voortdurend onderzoek en ontwikkeling de grenzen verleggen van wat mogelijk is. Hier zijn enkele opwindende trends waar u op moet letten:

 • Multi-materiaal poeders: Het creëren van poeders met een mix van verschillende materialen, die unieke combinaties van eigenschappen bieden. Dit opent deuren voor de ontwikkeling van nieuwe materialen met op maat gemaakte functionaliteiten.
 • Nano-poeders: Productie van ultrafijne metaalpoeders op nanoschaal, waardoor geavanceerde materialen met unieke eigenschappen kunnen worden gecreëerd. Stel je materialen voor met verbeterde sterkte, geleidbaarheid of katalytische activiteit.
 • Duurzame praktijken: Ontwikkeling van milieuvriendelijke processen voor plasmaverneveling, waardoor het energieverbruik en de afvalproductie worden geminimaliseerd.

Plasma-atomisering is meer dan alleen een technologie; het is een katalysator voor innovatie. Door het potentieel van metaalpoeders te ontsluiten, wordt de weg vrijgemaakt voor een toekomst vol lichtere, sterkere en functionelere materialen die de wereld om ons heen zullen vormgeven.

Voordelen en beperkingen van plasma-atomisatie

Voordelen:

 • Hoge zuiverheid: Plasma-verneveling produceert uitzonderlijk zuivere metaalpoeders met minimale vervuiling. Dit is cruciaal voor toepassingen die hoge prestaties en biocompatibiliteit vereisen.
 • Bolvorm: De bijna perfecte bolvorm van plasma-vernevelde poeders biedt verschillende voordelen. Het verbetert de vloeibaarheid, wat leidt tot een betere pakdichtheid en een efficiëntere verwerking tijdens de verwerking. Bovendien minimaliseren bolvormige deeltjes de spanningsconcentraties, wat leidt tot sterkere en duurzamere eindproducten.
 • Fijne deeltjesgrootte: Plasmaverneveling maakt de productie van fijne metaalpoeders mogelijk, waardoor ingewikkelde structuren en componenten met superieure oppervlakteafwerkingen kunnen worden gecreëerd.
 • Breed scala aan materialen: Deze technologie is aanpasbaar aan een breed scala aan materialen, van gewone metalen zoals aluminium en titanium tot meer exotische materialen zoals tantaal en molybdeen.

Beperkingen:

 • Hoge kosten: Apparatuur en processen voor plasmaverneveling kunnen duur zijn om op te zetten en te onderhouden. Dit vertaalt zich in hogere kosten voor de resulterende metaalpoeders vergeleken met sommige conventionele methoden.
 • Energieverbruik: De hoge temperaturen die bij het proces betrokken zijn, kunnen tot een aanzienlijk energieverbruik leiden. Lopend onderzoek is echter gericht op het ontwikkelen van energiezuinigere methoden.
 • Complexiteit van processen: Plasmaverneveling omvat een complex samenspel van verschillende parameters, zoals grondstofmateriaal, plasmatemperatuur en verstuivingsgasdruk. Het optimaliseren van deze parameters voor een specifiek materiaal vereist expertise en ervaring.

De juiste technologie kiezen: plasmaverneveling versus andere poederproductiemethoden

Plasma-verneveling is niet het enige spel in de stad als het gaat om de productie van metaalpoeder. Hier is een korte vergelijking met enkele andere veelgebruikte methoden:

 • Verstuiving van gas: Net als bij plasmaverneveling wordt bij gasverneveling gebruik gemaakt van een gasstroom met hoge snelheid om gesmolten metaal in druppeltjes af te breken. Bij gasverneveling worden echter doorgaans lagere temperaturen gebruikt, wat resulteert in poeders met een bredere grootteverdeling en minder bolvormige morfologie vergeleken met plasmaverneveling.
 • Verstuiving van water: Een meer kosteneffectieve methode: waterverneveling maakt gebruik van een hogedrukwaterstraal om gesmolten metaal af te breken.
 • Elektrolytische afzetting: Deze methode omvat de elektrodepositie van metaalionen op een kathode om een metaalpoeder te creëren. Hoewel elektrolytische depositie een goede controle over de deeltjesgrootte biedt, is deze beperkt in termen van de materialen die ermee kunnen worden geproduceerd en de productiesnelheid.

Uiteindelijk hangt de keuze voor de poederproductiemethode af van verschillende factoren, waaronder:

 • Gewenste poedereigenschappen: Zuiverheid, deeltjesgrootte en vorm zijn cruciale overwegingen.
 • Materiaalcompatibiliteit: Niet alle methoden zijn geschikt voor alle materialen.
 • Kosten en productievolume: Plasma-verneveling kan overdreven zijn voor toepassingen met een laag volume.

Plasmaverneveling onderscheidt zich door zijn vermogen om zeer zuivere, bolvormige poeders te produceren uit een breed scala aan materialen. De hogere kosten en het hogere energieverbruik moeten echter worden afgewogen tegen de voordelen die het biedt.

Specificaties, maten, kwaliteiten en normen voor plasma-verstoven poeders

Zoals bij elk gefabriceerd product zijn plasma-verstoven metaalpoeders verkrijgbaar in verschillende specificaties, maten en kwaliteiten en voldoen ze aan specifieke normen. Hier volgt een overzicht van deze factoren:

Specificaties:

 • Chemische samenstelling: De exacte chemische samenstelling van het poeder, inclusief het hoofdelement en eventueel aanwezige sporenelementen. Deze informatie is cruciaal om ervoor te zorgen dat het poeder aan de gewenste materiaaleigenschappen voldoet.
 • Deeltjesgrootteverdeling (PSD): Dit verwijst naar het bereik van de deeltjesgroottes in het poeder, doorgaans uitgedrukt als een statistische verdeling. Een smalle PSD heeft vaak de voorkeur voor toepassingen die consistente materiaaleigenschappen vereisen.
 • Schijnbare dichtheid: De bulkdichtheid van het poeder, die een maat is voor hoeveel poeder een bepaald volume inneemt. Vloeibaarheid en pakkingseigenschappen zijn vaak afhankelijk van de schijnbare dichtheid.
 • Vloeibaarheid: Dit verwijst naar het gemak waarmee het poeder vloeit en hoe goed het een mal of container vult. Een goede vloeibaarheid is essentieel voor een efficiënte verwerking, vooral bij additieve productie.
 • Oppervlaktemorfologie: De vorm en textuur van de poederdeeltjes. Plasma-verstoven poeders staan bekend om hun vrijwel perfecte bolvorm, maar afhankelijk van de toepassing kan ook de oppervlakteruwheid een factor zijn.

Maten:

Plasma-verstoven metaalpoeders zijn verkrijgbaar in een breed scala aan afmetingen, doorgaans variërend van enkele microns (micrometers) tot enkele honderden microns. Het specifieke maatbereik is afhankelijk van de gewenste toepassing. Fijnere poeders zijn bijvoorbeeld beter geschikt voor additieve productieprocessen zoals 3D-printen van metaal, terwijl grovere poeders kunnen worden gebruikt voor toepassingen zoals thermisch spuiten.

Cijfers:

Metaalpoeders kunnen worden ingedeeld in verschillende kwaliteiten op basis van hun chemische samenstelling, deeltjesgrootteverdeling en andere eigenschappen. Veel voorkomende cijfers zijn onder meer:

 • Commercieel zuiver (CP): Een basiskwaliteit met minimale legeringselementen.
 • Legeringskwaliteiten: Poeders die specifieke combinaties van elementen bevatten om gewenste eigenschappen te bereiken, zoals sterkte, corrosieweerstand of prestaties bij hoge temperaturen.
 • Medische kwaliteiten: Poeders die voldoen aan strenge biocompatibiliteitseisen voor gebruik in medische implantaten en protheses.

Normen:

Er zijn verschillende industriestandaarden die de productie en kwaliteit van plasma-verstoven metaalpoeders regelen. Enkele van de prominente normen zijn onder meer:

 • ASTM International (ASTM): Een mondiale standaardorganisatie die verschillende standaarden voor metaalpoeders publiceert, waaronder specificaties voor deeltjesgrootte, chemische samenstelling en vloeibaarheid.
 • Amerikaanse Vereniging voor Materialen en Testen (ASM International): Nog een toonaangevende organisatie die normen stelt voor materialen, waaronder metaalpoeders.
 • Internationale Organisatie voor Standaardisatie (ISO): Deze internationale organisatie publiceert een reeks normen met betrekking tot metaalpoeders, waarin aspecten als terminologie, classificatie en testmethoden aan bod komen.

Door zich aan deze normen te houden, zorgen fabrikanten ervoor dat plasma-verstoven metaalpoeders aan consistente kwaliteitsniveaus voldoen en geschikt zijn voor de beoogde toepassingen.

plasam verstuiving

Leveranciers en prijzen van plasma-verstoven poeders

De wereldmarkt voor plasma-verstoven metaalpoeders kent een gestage groei, aangedreven door de toenemende vraag vanuit verschillende industrieën. Verschillende toonaangevende fabrikanten bieden een breed scala aan metaalpoeders die zijn geproduceerd door middel van plasmaverneveling. Hier is een glimp van enkele van de belangrijkste spelers:

 • APEX-materialen: Een wereldwijde leverancier van metaalpoeders, waaronder een breed scala aan plasma-verstoven poeders voor ruimtevaart, medische en andere toepassingen.
 • Höganäs AB: Een Zweedse fabrikant die gespecialiseerd is in metaalpoeders en plasma-verstoven poeders aanbiedt voor additieve productie en andere processen.
 • AMETEK SMP: Een toonaangevende leverancier van metaalpoeders voor additieve productie, waaronder plasma-verstoven poeders voor verschillende materialen.
 • SLM-oplossingen: Een prominente speler in de 3D-printindustrie voor metaal, die ook een reeks plasma-verstoven metaalpoeders aanbiedt die compatibel zijn met hun 3D-printsystemen.

De prijzen voor plasma-verstoven metaalpoeders kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder:

 • Materiaal: Exotische of zeldzame aardmetalen zullen doorgaans een hogere prijs vragen dan gewone metalen.
 • Poederkwaliteit: Poeders van hoge zuiverheid of medische kwaliteit zullen duurder zijn dan commercieel zuivere soorten.
 • Deeltjesgrootteverdeling: Poeders met een smalle PSD vereisen doorgaans een nauwkeurigere verwerking en kunnen duurder zijn.
 • Hoeveelheid: Bulkaankopen leveren vaak kortingen op in vergelijking met kleinere hoeveelheden.

Als algemene schatting kan de prijs voor plasma-verstoven metaalpoeders variëren van tientallen dollars per kilogram voor gewone materialen zoals aluminium tot enkele honderden dollars per kilogram voor zeer zuivere of exotische materialen. Het is belangrijk om specifieke leveranciers te raadplegen voor actuele prijsinformatie op basis van het gewenste materiaal, de kwaliteit en de hoeveelheid.

FAQ

1. Wat zijn de voordelen van het gebruik van plasmaverneveling ten opzichte van andere poederproductiemethoden?

Plasmaverneveling biedt verschillende voordelen, waaronder:

 • Hoge zuiverheid: Minimale verontreiniging voor superieure prestaties en biocompatibiliteit.
 • Bolvorm: Verbeterde vloeibaarheid, pakdichtheid en sterkere eindproducten.
 • Fijne deeltjesgrootte: Maakt het creëren van ingewikkelde structuren en componenten mogelijk.
 • Breed scala aan materialen: Toepasbaar op diverse metalen, van gewoon tot exotisch.

2. Wat zijn de beperkingen van plasmaverstuiving?

De beperkingen omvatten:

 • Hoge kosten: Het opzetten en onderhouden van apparatuur kan duur zijn, wat tot hogere poederkosten leidt.
 • Energieverbruik: De hoge temperaturen die hiermee gepaard gaan vereisen een aanzienlijke energie-input.
 • Complexiteit van het proces: Het optimaliseren van parameters voor specifieke materialen vereist expertise.

3. Hoe verhoudt plasmaverneveling zich tot gasverneveling?

Beide methoden gebruiken een gasstroom met hoge snelheid om gesmolten metaal af te breken. Bij plasmaverneveling worden echter hogere temperaturen gebruikt, wat resulteert in:

 • Zuiverdere poeders: Plasma biedt een schoner milieu met minder vervuiling.
 • Meer bolvormige vormen: Plasma-vernevelde poeders zijn dichter bij perfecte bollen.
 • Fijnere deeltjesgrootte: Plasma maakt het mogelijk fijnere poeders te maken.

4. Wat zijn enkele toepassingen van plasma-verstoven metaalpoeders?

Deze poeders worden gebruikt in een breed scala van industrieën, waaronder:

 • Lucht- en ruimtevaart: Lichtere, sterkere vliegtuigonderdelen voor een betere brandstofefficiëntie.
 • Medisch: Biocompatibele implantaten en protheses met betere integratie in het lichaam.
 • Elektronica: Kleinere, efficiëntere elektronische componenten met nauwkeurige eigenschappen.
 • Automobiel: Lichtere, sterkere auto-onderdelen voor een lager brandstofverbruik en betere prestaties.
 • Additieve productie (3D printen): De basis voor het printen van complexe metalen onderdelen.

5. Wat zijn de toekomstige trends op het gebied van plasmaverneveling?

Spannende ontwikkelingen zijn onder meer:

 • Poeders met meerdere materialen: Het mengen van verschillende materialen voor unieke eigenschappencombinaties.
 • Nano poeders: Ultrafijne poeders voor geavanceerde materialen met verbeterde eigenschappen.
 • Duurzame praktijken: Energie-efficiëntere en milieuvriendelijkere processen.

ken meer 3D-printprocessen


Delen op

Facebook
Twitteren
LinkedIn
WhatsAppen
E-mail
metalen 3dp-logo klein

MET3DP Technology Co, LTD is een toonaangevende leverancier van additieve productieoplossingen met hoofdkantoor in Qingdao, China. Ons bedrijf is gespecialiseerd in 3D printapparatuur en hoogwaardige metaalpoeders voor industriële toepassingen.

Onderzoek om de beste prijs en een op maat gemaakte oplossing voor uw bedrijf te krijgen!

gerelateerde artikelen

Over Met3DP

Video afspelen

Recente update

Ons product

Koop Metal3DP's
Productbrochure

Ontvang de nieuwste producten en prijslijst