3D printen metaalpoeder geschikt voor SLM

Inhoudsopgave

Stel je voor dat je vanuit je werkplaats laag voor laag ingewikkelde metalen voorwerpen maakt met uiterste precisie. Dit is geen sciencefiction, maar de realiteit van Selective Laser Melting (SLM), een revolutionaire 3D-printtechnologie die de productie verandert. Maar in het hart van dit proces zit een cruciaal ingrediënt: metaalpoeder.

Metaalpoeder voor SLM

Metaalpoeder voor SLM is geen gewoon zand van het strand. Deze gespecialiseerde poeders zijn zorgvuldig samengesteld met specifieke deeltjesgrootteverdelingen, vloei-eigenschappen en chemische samenstellingen om optimale prestaties in het SLM proces te garanderen.

Hier is een tabel met de belangrijkste eigenschappen van metaalpoeder voor SLM:

Kenmerkend Beschrijving
Deeltjesgrootteverdeling Smalle en gecontroleerde verdeling voor precieze laagvorming en minimale porositeit.
Vloeibaarheid Uitstekende vloei-eigenschappen voor een soepele poederverdeling tijdens het drukproces.
Bolvormigheid Bolvormige of bijna-bolvormige deeltjes voor efficiënt verpakken en lasersmelten.
Chemische samenstelling Samenstelling op maat om de gewenste mechanische eigenschappen en functionaliteit in het geprinte onderdeel te bereiken.
SLM

Verschillende metaalpoeders onderzoeken

De wereld van SLM metaalpoeders kent een breed scala aan opties, elk met unieke voordelen en geschikt voor specifieke toepassingen. Laten we ons eens verdiepen in 10 populaire metaalpoeder keuzes:

 1. 316L roestvrij staal: Een veelzijdige en veel gebruikte optie, met een uitstekende corrosiebestendigheid, goede mechanische eigenschappen en biocompatibiliteit. Denk aan: medische implantaten, ruimtevaartonderdelen en chemische verwerkingsapparatuur.
 2. 17-4 PH Roestvrij staal: Bekend om zijn hoge sterkte en hardheid na warmtebehandeling, ideaal voor toepassingen die duurzaamheid en slijtvastheid vereisen. Stel je voor: tandwielen, assen en gereedschappen voor veeleisende omgevingen.
 3. Titaanlegeringen (Ti6Al4V): Een lichtgewicht optie met uitzonderlijke sterkte-gewichtsverhouding, biocompatibele eigenschappen en uitstekende corrosiebestendigheid. Afbeelding: ruimtevaartonderdelen, biomedische implantaten en sportartikelen.
 4. Aluminiumlegeringen (AlSi10Mg): Het biedt een combinatie van goede sterkte, vervormbaarheid en lichte eigenschappen, waardoor het geschikt is voor toepassingen die gewichtsvermindering en vervormbaarheid vereisen. Denk aan auto-onderdelen, warmtewisselaars en prototypes.
 5. Inconel 625: Een hoogwaardige nikkel-chroom superlegering die bekend staat om zijn uitzonderlijke sterkte bij hoge temperaturen, oxidatieweerstand en weerstand tegen ruwe omgevingen. Stel je voor: onderdelen voor straalmotoren, kernreactoren en chemische verwerkingsapparatuur.
 6. Kobaltchroom (CoCr): Een biocompatibel materiaal met uitstekende slijtvastheid en corrosiebestendigheid, veel gebruikt in de medische wereld voor implantaten zoals gewrichtsprothesen.
 7. Koper: Biedt een hoge thermische en elektrische geleidbaarheid, waardoor het geschikt is voor koellichamen, elektrische componenten en toepassingen die een efficiënte warmteafvoer vereisen.
 8. Gereedschapsstaal: Verkrijgbaar in verschillende kwaliteiten voor specifieke toepassingen, met een hoge hardheid, slijtvastheid en mogelijkheden voor heet werk. Denk aan: snijgereedschappen, matrijzen en mallen.
 9. Edele metalen (goud, zilver, enz.): Gebruikt voor het maken van sieraden, decoratieve voorwerpen en toepassingen die een hoge geleidbaarheid of specifieke optische eigenschappen vereisen.
 10. Opkomende opties: Het gebied van SLM metaalpoeders is voortdurend in ontwikkeling, met nieuwe materialen zoals molybdeen, tantaal en zelfs metaal-keramische composieten in opkomst voor gespecialiseerde toepassingen.

Onthoud: Deze lijst is niet volledig en de keuze van metaalpoeder hangt uiteindelijk af van uw specifieke projectvereisten en gewenste eigenschappen.

Toepassingen van metaalpoeders in SLM

De toepassingen van SLM metaalpoeders zijn net zo divers als de materialen zelf. Hier zijn enkele belangrijke gebieden waar SLM furore maakt:

Industrie
Lucht- en ruimtevaart: Lichtgewicht en zeer sterke componenten voor vliegtuigen, ruimtevaartuigen en satellieten.
Medisch: Biocompatibele implantaten, prothesen en chirurgische instrumenten.
Automobiel: Lichtgewicht en hoogwaardige onderdelen voor motoren, transmissies en ophangingssystemen.
Consumptiegoederen: Sieraden, sportartikelen en op maat gemaakte ontwerpen.

Dieper duiken: Specificaties, maten, kwaliteiten en normen

Om het juiste metaalpoeder te kiezen voor je SLM project moet je je verdiepen in diepere details zoals specificaties, afmetingen, kwaliteiten en normen. Hier volgt een overzicht als leidraad:

Specificaties:

 • Deeltjesgrootteverdeling: Gewoonlijk gemeten in micrometers (µm) en uitgedrukt als een bereik (bijv. 15-45 µm). Een smallere verdeling zorgt voor een betere laagvorming en vermindert de porositeit.
 • Sfericiteit: Gemeten als een percentage dat aangeeft hoe dicht de deeltjes bij perfecte bollen liggen. Een hogere bolvorm verbetert de pakkingsdichtheid en de efficiëntie van het lasersmelten.
 • Chemische samenstelling: Gedefinieerd door de specifieke elementen en hun percentages in het poeder. Dit beïnvloedt direct de uiteindelijke eigenschappen van het geprinte onderdeel.

Maten:

Metaalpoeders voor SLM zijn over het algemeen verkrijgbaar in een reeks deeltjesgroottes, meestal tussen 15 en 100 micrometer. De optimale grootte hangt af van de specifieke toepassing en de gewenste eigenschappen. Fijnere poeders bieden bijvoorbeeld een gladdere oppervlakteafwerking, maar het kan moeilijker zijn om ze vrij te laten stromen.

Cijfers:

Metaalpoeders zijn er in verschillende kwaliteiten, vaak aangeduid met cijfers of letters. Deze kwaliteiten geven de zuiverheidsniveau, specifieke chemische samenstelling of aanvullende behandelingen toegepast op het poeder. Een hogere kwaliteit roestvrij staalpoeder kan bijvoorbeeld een lager koolstofgehalte hebben, wat leidt tot een betere corrosiebestendigheid.

Normen:

Verschillende internationale en nationale normen bepalen de kwaliteit en specificaties van metaalpoeders voor SLM. Deze normen zorgen voor consistentie, veiligheid en betrouwbaarheid van de prestaties. Enkele prominente voorbeelden zijn:

 • ASTM International (ASTM): Ontwikkelt en publiceert technische standaarden voor verschillende materialen, waaronder metaalpoeders voor additive manufacturing.
 • EOS GmbH: Een toonaangevende fabrikant van SLM-machines publiceert ook materiaalinformatiebladen en toepassingsrichtlijnen voor specifieke metaalpoeders die ze aanbieden.
 • Duits Instituut voor Standaardisatie (DIN): Een Duitse nationale organisatie die standaarden publiceert voor verschillende industrieën, waaronder additive manufacturing.

Leveranciers en prijzen

De juiste leverancier vinden voor het metaalpoeder van je keuze is cruciaal. Hier zijn enkele factoren om te overwegen:

 • Reputatie en ervaring: Kies een gerenommeerde leverancier met ervaring in het leveren van hoogwaardige metaalpoeders voor SLM.
 • Materiaalopties: Zoek een leverancier die een divers assortiment metaalpoeders aanbiedt om aan je specifieke behoeften te voldoen.
 • Technische hulp: Zorg ervoor dat de leverancier voldoende technische ondersteuning en begeleiding biedt om je vragen te beantwoorden en te helpen bij de materiaalselectie.
 • Prijzen en levertijden: Vergelijk prijzen en levertijden van verschillende leveranciers om de beste oplossing te vinden voor jouw budget en projecttijdlijn.

Prijzen:

De kosten van metaalpoeder voor SLM variëren aanzienlijk afhankelijk van het gekozen materiaal, de kwaliteit en de hoeveelheid. Over het algemeen zijn materialen met hogere prestaties, zoals Inconel 625 en edelmetalen, duurder dan standaard poeders van roestvrij staal of aluminium. Daarnaast kan het volume dat u koopt ook de prijs beïnvloeden, waarbij grotere hoeveelheden meestal lagere kosten per eenheid opleveren.

Hier is een tabel met een overzicht van de typische prijzen voor een aantal gangbare SLM metaalpoeders (prijzen zijn indicatief en kunnen variëren afhankelijk van de leverancier en marktomstandigheden):

Metaalpoeder Prijsklasse (USD/kg)
316L roestvrij staal $50 – $100
17-4 PH roestvrij staal $75 – $125
Ti6Al4V $100 – $200
Aluminiumlegeringen (AlSi10Mg) $30 – $50
Inconel 625 $200 – $300

Onthoud: Deze prijzen zijn alleen ter informatie en mogen niet als definitieve prijsopgaven worden beschouwd. Het is van cruciaal belang om rechtstreeks contact op te nemen met potentiële leveranciers voor nauwkeurige en actuele prijsinformatie.

Voordelen en beperkingen

Elk metaalpoeder voor SLM heeft zijn eigen voordelen en beperkingen. Inzicht in deze afwegingen is essentieel om weloverwogen beslissingen te kunnen nemen:

Voordelen:

 • Ontwerpvrijheid: Met SLM kunnen ingewikkelde en complexe geometrieën worden gemaakt die voorheen onmogelijk waren met traditionele productietechnieken.
 • Lichtgewicht: Metaalpoeders bieden mogelijkheden om lichtgewicht componenten te maken, cruciaal voor industrieën als de lucht- en ruimtevaart en de auto-industrie.
 • Materiaaleigenschappen: Een breed scala aan metaalpoeders maakt het mogelijk om de eigenschappen van het uiteindelijke onderdeel aan te passen, zoals sterkte, corrosiebestendigheid en biocompatibiliteit.
 • Minder afval: SLM minimaliseert materiaalverspilling in vergelijking met traditionele subtractieve productiemethoden.

Beperkingen:

 • Kosten: SLM-machines en metaalpoeders kunnen duur zijn in vergelijking met traditionele productiemethoden.
 • Beperkingen in bouwgrootte: De huidige SLM-machines hebben beperkingen wat betreft de grootte van de onderdelen die ze kunnen produceren.
 • Oppervlakteruwheid: SLM-Voor geprinte onderdelen kan extra nabewerking nodig zijn om een glad oppervlak te verkrijgen.
Mechanisch legeren

Veelgestelde vragen

V: Wat zijn de veiligheidsoverwegingen bij het werken met metaalpoeders?

A: Metaalpoeders kunnen een veiligheidsrisico vormen, waaronder inademingsgevaren en mogelijke ontvlambaarheid. Het is cruciaal om de juiste veiligheidsprotocollen te volgen bij het werken met metaalpoeders, waaronder het dragen van de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen (PPE) zoals handschoenen, ademhalingsapparatuur en veiligheidsbrillen. Daarnaast zijn een goede ventilatie en veilige poederbehandelingsprocedures van vitaal belang om de risico's te minimaliseren.

V: Hoe worden metaalpoeders opgeslagen?

A: Metaalpoeders zijn vaak gevoelig voor blootstelling aan vocht en zuurstof, wat hun vloeibaarheid en bedrukbaarheid kan beïnvloeden. Daarom is de juiste opslag van cruciaal belang. Metaalpoeders worden meestal opgeslagen in afgesloten containers onder gecontroleerde temperatuur- en vochtigheidsomstandigheden.

V: Kan ik metaalpoeder van mislukte prints recyclen?

A: In sommige gevallen is het mogelijk om metaalpoeder van mislukte prints te recyclen, maar dit proces vereist specifieke apparatuur en expertise. Bovendien presteert het gerecyclede poeder mogelijk niet hetzelfde als nieuw poeder en moet het mogelijk extra worden bewerkt voordat het kan worden hergebruikt. Het is aan te raden om de materiaalleverancier en de fabrikant van uw specifieke SLM-apparatuur te raadplegen voor advies over poederrecycling.

V: Wat zijn de toekomstige trends in metaalpoeders voor SLM?

A: De toekomst van SLM metaalpoeders is veelbelovend, met verschillende opwindende trends in opkomst:

 • Ontwikkeling van nieuwe materialen: Onderzoekers verkennen voortdurend nieuwe materialen en legeringen die geschikt zijn voor SLM en verleggen daarbij de grenzen van haalbare eigenschappen en functionaliteiten.
 • Verbeterde poedereigenschappen: Vooruitgang in poederproductietechnologieën leidt tot poeders met een betere vloeibaarheid, kleinere deeltjesgrootteverdeling en verbeterde bolvorm, waardoor uiteindelijk de printprestaties en de productkwaliteit verbeteren.
 • Focus op duurzaamheid: Er is een groeiende focus op het ontwikkelen van duurzame metaalpoeders gemaakt van gerecyclede materialen of met behulp van milieuvriendelijke productieprocessen.

Deze trends wijzen op een voortdurend veranderend landschap van metaalpoeders voor SLM, wat opwindende mogelijkheden biedt voor de toekomst van additieve productie.

ken meer 3D-printprocessen

Delen op

Facebook
Twitteren
LinkedIn
WhatsAppen
E-mail
metalen 3dp-logo klein

MET3DP Technology Co, LTD is een toonaangevende leverancier van additieve productieoplossingen met hoofdkantoor in Qingdao, China. Ons bedrijf is gespecialiseerd in 3D printapparatuur en hoogwaardige metaalpoeders voor industriële toepassingen.

Onderzoek om de beste prijs en een op maat gemaakte oplossing voor uw bedrijf te krijgen!

gerelateerde artikelen

Over Met3DP

Video afspelen

Recente update

Ons product

Koop Metal3DP's
Productbrochure

Ontvang de nieuwste producten en prijslijst