Roestvrij staal 316L poeder

Inhoudsopgave

roestvrij staal 316l poeder wordt veel gebruikt in verschillende industrieën vanwege de uitstekende corrosiebestendigheid en mechanische eigenschappen. Deze gids geeft een overzicht van 316L poedersamenstelling, eigenschappen, verwerking, toepassingen en leveranciers voor additive manufacturing.

Inleiding tot Roestvrij staal 316L poeder

Eigendom Beschrijving Voordelen voor additieve productie
Samenstelling legering Roestvrij staal 316L poeder is een chroom-nikkel molybdeen (Moly) austenitisch roestvrij staal. De belangrijkste elementen zijn:
Chroom (Cr): 16-18%
Nikkel (Ni): 10-14%
Molybdeen (Mo): 2-3%
IJzer (Fe): Evenwicht
Silicium (Si) en mangaan (Mn) zijn ook in kleine hoeveelheden aanwezig.
Uitstekende corrosieweerstand
Goede sterkte bij hoge temperatuur Verbeterde lasbaarheid
Corrosieweerstand De aanwezigheid van chroom zorgt voor een inherente weerstand tegen corrosie. Molybdeen verbetert verder de weerstand tegen putcorrosie, vooral in chloriderijke omgevingen zoals zeewater. Geschikt voor toepassingen die worden blootgesteld aan ruwe omgevingen of corrosieve media * Ideaal voor onderdelen in de scheepvaart, chemische procesindustrie en de voedingsmiddelen- en drankenindustrie
Sterkte bij hoge temperatuur Vergeleken met standaard 304 roestvrij staal biedt 316L poeder een verbeterde sterkte bij verhoogde temperaturen. * Maakt het mogelijk om onderdelen te maken voor toepassingen met hoge bedrijfstemperaturen, zoals warmtewisselaars of onderdelen van straalmotoren.
Lasbaarheid Het lage koolstofgehalte in 316L poeder minimaliseert het risico op lasgevoeligheid, een fenomeen dat kan leiden tot verbrossing in de warmte-beïnvloede zone van lassen. * Vergemakkelijkt het maken van complexe onderdelen door het lassen van additief vervaardigde componenten of integratie met traditioneel vervaardigde elementen.
Poederkenmerken 316L roestvast staal poeder is meestal beschikbaar in een reeks deeltjesgroottes, met sferische of bijna-sferische morfologieën voor optimale vloeibaarheid in additieve productieprocessen. * Zorgt voor een consistente poederstroom tijdens het printen, wat leidt tot een goede maatnauwkeurigheid en herhaalbaarheid in de uiteindelijke onderdelen.
Toepassingen Roestvrij staal 316L poeder is een veelzijdig materiaal dat gebruikt wordt in verschillende 3D printtoepassingen, waaronder: * Maritieme onderdelen (waaiers, kleppen) * Chemische verwerkingsapparatuur (reactoren, pompen) * Machines voor voeding en dranken * Medische implantaten (gewrichtsvervangingen) * Ruimtevaartonderdelen (warmtewisselaars, kanalen) * Biedt een combinatie van bedrukbaarheid, corrosiebestendigheid en mechanische eigenschappen voor diverse industriële toepassingen.
roestvrij staal 316l poeder

Chemische samenstelling

De samenstelling van roestvast staal 316l poeder is:

Tafel 2: 316L roestvrij staal poeder chemische samenstelling

Element Gewicht % Rol
Ijzer (Fe) Evenwicht Onedel metaal
Chroom (Cr) 16-18% Corrosieweerstand
Nikkel (Ni) 10-14% Corrosieweerstand
Molybdeen (Mo) 2-3% weerstand tegen putjes
Mangaan (Mn) ≤ 2% Deoxidatiemiddel
Silicium (Si) ≤ 1% Deoxidatiemiddel
Fosfor (P) ≤ 0,045% Onzuiverheidsgrens
Zwavel (S) ≤ 0,03% Onzuiverheidsgrens
Koolstof (C) ≤ 0,03% Onzuiverheidsgrens
Stikstof (N) ≤ 0,1% Onzuiverheidsgrens

De geoptimaliseerde samenstelling van chroom, nikkel en molybdeen verhoogt de corrosiebestendigheid. Laten we de volgende eigenschappen bekijken.

Mechanische eigenschappen

Tafel 3: roestvrij staal 316l poedereigenschappen

Eigendom Waarde
Dikte 8,0 g/cm3
Elasticiteitsmodulus 193 GPa
Smeltpunt 1375°C
Warmtegeleiding 16,3 W/m-K
Elektrische weerstand 0,074 μΩ-cm
Opbrengststerkte 205 MPa
Treksterkte 515 MPa
Verlenging ≥40%
Hardheid 96 HB

De combinatie van corrosiebestendigheid, lasbaarheid, biocompatibiliteit, sterkte en ductiliteit maakt 316L veelzijdig voor engineering in verschillende industrieën.

Productieproces voor roestvrij staal 316l poeder

Gebruikelijke 316L poederproductiemethoden:

Tabel 4: 316L poeder productieprocessen

Methode Beschrijving Kenmerken
Gasverneveling Gesmolten metaalstroom verstoven door inerte gasstralen Bolvormige deeltjes ideaal voor AM
Waterverneveling Desintegratie van gesmolten stroom door water onder hoge druk Onregelmatig poeder tegen lagere kosten
Plasma-verneveling Elektrodeverdamping in watergekoelde koperen smeltkroes door plasma Gecontroleerde deeltjesgrootteverdeling
Proces met roterende elektrode Centrifugale desintegratie van ronddraaiend gesmolten metaal door elektrische bogen Strakke deeltjesverdeling

Gasverstuiving met extra pulslasertechnologie maakt het mogelijk om de vorm, grootte, oppervlaktechemie en defecten van het roestvrijstalen poeder af te stellen.

Toepassingen van roestvast staal 316l poeder

Dankzij de uitstekende fabricage-eigenschappen in combinatie met sterkte en corrosiebestendigheid zijn veelvoorkomende toepassingen van 316L poeder onder andere:

Tabel 5: 316L poedertoepassingen

Industrie Sollicitatie Componenten
Lucht- en ruimtevaart Constructiebeugels, hydraulische systemen, motoren Lucht/ruimtevaartuig brandstoftanks, kleppen, fittingen, straalpijpen
Automobiel Systemen voor behandeling van corrosieve vloeistoffen Brandstofcellen, pompen, kleppen, leidingen
Architectuur Decoratieve/functionele structuren, bewegwijzering Leuningen, panelen, letters
Medisch Implantaten, protheses, apparaten Schedelplaten, heupgewrichten, chirurgisch gereedschap
Chemische verwerking Tanks, vaten, kleppen Mixers, reactoren, warmtewisselaars
Eten/drinken Leidingen, vaten, gereedschappen Mengschoepen, transportbanden, mallen
Marien Ontzilting, voortstuwing, milieu Pompen, kleppen, warmtewisselaars

3D printen maakt relatief snelle en betaalbare productie in kleine series mogelijk van 316L onderdelen voor eindgebruik. Laten we nu eens kijken naar de kritische poederspecificaties.

316L Poeder Specificaties voor 3D Afdrukken

Tabel 6: 316L poederspecificaties

Parameter Specificatie
Deeltjesgrootte 15-45 micron
Schijnbare dichtheid Gewoonlijk > 4 g/cm3
Stroomsnelheid Hall-stroommeter > 15 s/50g
Morfologie Bolvormig
Fasen Austenitisch
Onzuiverheden Laag zuurstof/stikstof/zwavelgehalte
Productiemethode Gasverneveling

Zorgvuldige poederproductie op maat van additieve productie zorgt voor foutloos printen en mechanische prestaties die gegoten en gesmeed 316L staal overtreffen.

Wereldwijde leveranciers

Gespecialiseerde fabrikanten van poeder van roestvrij staal 316L zijn onder andere:

Tabel 7: 316L poeder leveranciers

Bedrijf Plaats
Sandvik Visarend Zweden
LPW-technologie Verenigd Koninkrijk
Timmerman additief Verenigde Staten
Erasteel Frankrijk
Aubert & Duval Frankrijk
Praxair Verenigde Staten

Deze topleveranciers bieden argon geatomiseerd 316L poeder aan dat geoptimaliseerd is voor veeleisende additieve productietoepassingen in verschillende industrieën.

roestvrij staal 316l poeder Prijzen

Factor Beschrijving Impact op de prijs
Marktschommelingen De wereldwijde markt voor metaalpoeders, waaronder roestvrij staal 316L, kan onderhevig zijn aan schommelingen in grondstofprijzen (nikkel, chroom, molybdeen). Plotselinge stijgingen in de kosten van deze basismetalen kunnen leiden tot hogere poederprijzen. Op de hoogte blijven van markttrends kan nuttig zijn voor budgetterings- en planningsdoeleinden.
Leverancier Keuze Het kiezen van een gerenommeerde leverancier kan de prijs van roestvast staal 316L poeder beïnvloeden. Onderhandelen over bulkaankoopovereenkomsten met gevestigde leveranciers kan leiden tot scherpere prijzen. Daarnaast kunnen sommige leveranciers gedifferentieerde prijsstructuren aanbieden op basis van bestelvolume.
Poederkenmerken De specifieke eigenschappen van het poeder kunnen de kosten beïnvloeden. Fijnere poeders met smalle deeltjesgrootteverdelingen of poeders met speciale oppervlaktebehandelingen voor een betere vloeibaarheid kunnen een hogere prijs opbrengen. Ook poeders met specifieke certificeringen voor medische of luchtvaarttoepassingen kunnen duurder zijn.
Minimum bestelhoeveelheid Sommige leveranciers hebben minimale bestelhoeveelheden (MOQ) voor roestvast staal 316L poeder. Dit kan een kostenoverweging zijn, vooral voor kleine projecten of de eerste prototypefases. Het verkennen van alternatieve leveranciers met lagere MOQ's of samenwerken met andere gebruikers voor gezamenlijke aankopen kunnen kostenbesparende strategieën zijn.
Geografische locatie De geografische locatie van de leverancier en de koper kan de uiteindelijke prijs beïnvloeden door factoren zoals transportkosten en invoerrechten. Poeder betrekken van een lokale leverancier kan de transportkosten minimaliseren. Afhankelijk van de regionale beschikbaarheid en marktdynamiek kan het echter kosteneffectiever zijn om in te kopen bij een leverancier op een andere locatie.

Voordelen vs. nadelen van roestvast staal 316L poeder

Pluspunten Nadelen
Uitstekende corrosiebestendigheid: Roestvrij staal 316L poeder heeft een uitzonderlijke weerstand tegen corrosie, vooral in omgevingen met chloriden zoals zeewater. Hierdoor is het ideaal voor toepassingen in de scheepvaart, chemische procesindustrie en de voedingsmiddelen- en drankenindustrie. Beperkte sterkte in vergelijking met sommige legeringen: Hoewel het goede mechanische eigenschappen biedt, is 316L misschien niet de sterkste optie voor alle toepassingen. Voor onderdelen die extreem hoge sterkte-gewicht verhoudingen vereisen, kunnen andere metaallegeringen zoals titaniumlegeringen beter geschikt zijn.
Sterkte bij hoge temperaturen: Vergeleken met standaard 304 roestvrij staal, biedt 316L poeder een verbeterde sterkte bij verhoogde temperaturen. Hierdoor kunnen onderdelen worden gemaakt die worden gebruikt in omgevingen met hoge temperaturen, zoals warmtewisselaars of onderdelen van straalmotoren. Vereisten voor nabewerking: Onderdelen geprint met 316L poeder kunnen post-processing stappen vereisen zoals hot isostatic pressing (HIP) om optimale mechanische eigenschappen te bereiken. Dit voegt complexiteit en kosten toe aan het productieproces.
Lasbaarheid: Het lage koolstofgehalte in 316L poeder minimaliseert het risico op overgevoeligheid tijdens het lassen. Dit vergemakkelijkt het maken van complexe onderdelen door het lassen van additief vervaardigde onderdelen of integratie met traditioneel vervaardigde elementen. Oppervlakteruwheid: Metalen onderdelen gedrukt met 316L poeder kunnen een ruwere oppervlakteafwerking vertonen in vergelijking met machinaal bewerkte of gegoten onderdelen. Extra nabewerkingstechnieken zoals polijsten of machinale bewerking kunnen nodig zijn om de gewenste oppervlaktekwaliteit te bereiken.
Biocompatibele kwaliteit beschikbaar: Een specifieke variant van 316L poeder met een nog lager koolstofgehalte (316LVM) is biocompatibel en geschikt voor gebruik in medische implantaten. Mogelijke veiligheidsrisico's: Het hanteren van metaalpoeders, inclusief 316L, kan veiligheidsrisico's opleveren door ontvlambaarheid, inhalatierisico's en huidirritatie. De juiste persoonlijke beschermingsmiddelen en het naleven van veiligheidsprotocollen zijn essentieel.
Veelzijdigheid: 316L roestvast staal poeder biedt een goede balans tussen printbaarheid, corrosiebestendigheid en mechanische eigenschappen. Dit maakt het een veelzijdig materiaal voor verschillende 3D printtoepassingen in verschillende industrieën. Hogere kosten: In vergelijking met sommige andere metaalpoeders zoals aluminium, kan 316L duurder zijn door de aanwezigheid van extra legeringselementen en de potentiële noodzaak voor gespecialiseerde nabewerking.
roestvrij staal 316l poeder

FAQ

V: Is 316L poeder bedrukbaar voor additieve productie?

A: Ja, met geoptimaliseerde productiemethoden voor AM om deeltjesvorm en defecten te controleren, print 316L zeer goed in binder jetting, DED en PBF processen voor lage tot gemiddelde volumes.

V: Welke deeltjesgrootte is ideaal voor het afdrukken van 316L poeder?

A: Een ideale 316L poeder deeltjesgrootte distributie varieert van 15-45 micron, het vermijden van ultrafijne of grove fracties, om een hoge verpakkingsdichtheid mogelijk te maken en porositeit te beperken.

Q: Welke post-processing wordt geadviseerd voor as-printed 316L delen?

A: Spanningsverminderende warmtebehandeling, heet isostatisch persen en oppervlakteafwerking zoals media stralen, slijpen of elektrolytisch polijsten helpen bij het verbeteren van de microstructuur en esthetiek van het geprinte 316L.

ken meer 3D-printprocessen

Delen op

Facebook
Twitteren
LinkedIn
WhatsAppen
E-mail
metalen 3dp-logo klein

MET3DP Technology Co, LTD is een toonaangevende leverancier van additieve productieoplossingen met hoofdkantoor in Qingdao, China. Ons bedrijf is gespecialiseerd in 3D printapparatuur en hoogwaardige metaalpoeders voor industriële toepassingen.

Onderzoek om de beste prijs en een op maat gemaakte oplossing voor uw bedrijf te krijgen!

gerelateerde artikelen

Over Met3DP

Video afspelen

Recente update

Ons product

Koop Metal3DP's
Productbrochure

Ontvang de nieuwste producten en prijslijst