Inleiding tot titaniumlegeringen poeder

Inhoudsopgave

Titaanlegeringen poeder is een veelzijdig technisch materiaal met unieke eigenschappen die het geschikt maken voor geavanceerde toepassingen in verschillende industrieën. Dit artikel geeft een overzicht van de poedermetallurgie van titaanlegeringen, productiemethoden, samenstellingen, mechanische en fysische eigenschappen, toepassingen, specificaties, prijzen, voor- en nadelen en veelgestelde vragen.

Titanium legeringen poeder productiemethoden

Titaanlegeringen in poedervorm kunnen worden geproduceerd via verschillende methoden die van invloed zijn op de poederkenmerken, zoals de verdeling van de deeltjesgrootte, morfologie, zuiverheidsgraad en meer. De belangrijkste productieroutes zijn

Methode Beschrijving Typische Poeder Eigenschappen
Gasverstuiving Vloeibare legeringsstroom uiteengevallen door hogedrukgasstralen in fijne druppeltjes die stollen tot poeder Bolvormige morfologie, gemiddelde tot fijne deeltjesgrootte (15-180 μm), aangepaste legeringssamenstellingen, hoge zuiverheid
Plasma-roterend elektrodeproces (PREP) Elektrodepunt gesmolten door plasmaboog, centrifugale kracht vormt microdruppeltjes die stollen tot poeder Sferoïdale deeltjes, zeer fijn poeder (25-75 μm), gemiddelde zuiverheid, brede legeringsopties
Hydride-Dehydride (HDH) Het hydridevormings- en ontledingsproces van de legering levert poreus grof poeder op Onregelmatige morfologie, grote deeltjesgrootte (75-250 μm), gemiddelde tot hoge zuiverheid, beperkte legeringen

Elke productiemethode resulteert in titaanlegeringspoeder met verschillende eigenschappen die geschikt zijn voor verschillende toepassingen in verschillende industrieën.

titaniumlegeringen poeder

Titaanlegeringen poedersamenstellingen

Poeder van titaanlegeringen voor de metallurgie bestaat uit titanium dat voornamelijk wordt gemengd met aluminium en vanadium, met sporen van ijzer, zuurstof, koolstof en stikstof. Veel voorkomende formuleringen van titaanlegeringen naar massapercentage zijn:

Legering Aluminium Vanadium Andere elementen
Ti-6Al-4V (klasse 5) 5.5-6.75% 3.5-4.5% IJzer ≤ 0,3%, Zuurstof ≤ 0,2%, Koolstof ≤ 0,1%, Stikstof ≤ 0,05%
Ti-6Al-4V ELI (extra laag interstitieel, graad 23) 5.5-6.5% 3.5-4.5% IJzer ≤ 0,3%, Zuurstof ≤ 0,13%, Koolstof ≤ 0,08%, Stikstof ≤ 0,05%
Ti-10V-2Fe-3Al 2.5-3.5% 9-11% IJzer 1,8-2,2%, zuurstof ≤ 0,2%, koolstof ≤ 0,1%, stikstof ≤ 0,05%

De poederchemie van titaanlegeringen kan op maat worden gemaakt om prestatieprofielen te optimaliseren, van sterkte en hardheid tot corrosiebestendigheid, biocompatibiliteit, bestandheid tegen hoge temperaturen, gewichtsbesparing en andere prioriteiten, afhankelijk van het eindgebruik.

Titanium legeringen poeder Eigenschappen

De belangrijkste poedereigenschappen van titaanlegeringen die in verschillende toepassingen worden gewaardeerd, zijn onder andere:

Eigendom Ti-6Al-4V Ti-6Al-4V ELI Ti-10V-2Fe-3Al
Dichtheid (g/cm3) 4.42 4.42 4.35
Smeltpunt (°C) 1604-1660 1604-1660 1590-1650
Uiteindelijke treksterkte (MPa) 860-1200 860-1050 900-1150
Opbrengststerkte (MPa) 750-1100 760-960 800-1050
Rek bij breuk (%) 8-15 8-12 7-14
Elastische Modulus (GPa) 100-115 95-115 90-110
Hardheid (HRC) 30-38 32-36 30-40

De titaanpoederlegeringen bieden een geavanceerd eigenschappenprofiel dat het lichte gewicht van titanium combineert met een hoge sterkte-gewichtsverhouding, breuktaaiheid, vermoeiings- en corrosiebestendigheid geschikt voor kritieke toepassingen.

Inleiding tot titaniumlegeringen poeder

Titaanlegeringen Poeder Toepassingen

De lichtgewicht sterkte, biocompatibiliteit en extreme omgevingsbestendigheid maken titaanlegeringen tot een veelzijdige keuze in verschillende markten. Typische toepassingen zijn onder andere:

Industrie Toepassingen
Lucht- en ruimtevaart Vliegtuigmotor en structurele onderdelen, ruimtevoertuigstructuren, raketten
Medisch Orthopedische en tandheelkundige implantaten, chirurgische instrumenten, protheses
Automobiel Kleppen, drijfstangen, veren, bevestigingsmiddelen, uitlaatcomponenten
Chemisch Pompen, kleppen, leidingen, tanks, reactievaten voor corrosiebestendigheid
Stroomopwekking Stoom- en gasturbinebladen, offshore-platformonderdelen
Sportartikelen Golfclubs, tennisrackets, fietsen, andere hoogwaardige uitrusting
Olie gas Downhole-buizen, offshore-installaties, componenten voor boorputten

Deze veeleisende omgevingen in verschillende sectoren profiteren van de eigenschappen van titaanlegeringen, zoals een hoge sterkte-gewichtsverhouding, weerstand tegen vermoeiing, breuktaaiheid, corrosiebestendigheid en biocompatibiliteit.

Titanium legeringen poeder specificaties

Titaanlegeringspoeders worden geproduceerd in gestandaardiseerde specificaties voor chemie, deeltjesgrootteverdeling, morfologie en andere parameters die zijn afgestemd op additieve productie of press-and-sinterbehoeften.

Parameter Specificatie
Legering kwaliteit Ti-6Al-4V, Ti-6Al-4V ELI, Ti-10V-2Fe-3Al, andere kwaliteiten
Deeltjesvorm Bolvormige, onregelmatige vormen
Deeltjesgroottebereik (μm) 15-45, 45-100, 100-180 voorkeur voor AM
Hall Debiet (s/50g) >32 seconden, wat wijst op een goede poederstroombaarheid
Schijnbare dichtheid (g/cm3) 2,7-3,2 voor bolvormig, 2,2-2,8 voor onregelmatig poeder
Dichtheid kraan (g/cm3) >4,0, verbetert verpakkingsefficiëntie

Voldoen aan chemische analyses binnen de toegestane limieten voor zuurstof, stikstof, koolstof, ijzer en andere sporenelementen is essentieel voor hoogwaardig poeder. Deze specificaties maken de verwerking geschikt voor AM- of press-and-sintertechnieken.

Poedervergelijking titaniumlegeringen

De meest gebruikte poedervarianten van titaanlegeringen - Ti-6Al-4V, Ti-6Al-4V ELI en Ti-10V-2Fe-3Al - hebben verschillende eigenschappen:

Ti-6Al-4V Ti-6Al-4V ELI Ti-10V-2Fe-3Al
Kracht Grote sterkte Iets lagere sterkte maar betere vervormbaarheid Sterkte vergelijkbaar met Ti-6Al-4V
Lasbaarheid Gematigd Uitstekend Beter dan Ti-6Al-4V
Corrosieweerstand Gematigd Beter, voor gevoelige toepassingen Superieure corrosieweerstand
Kosten Matige prijs Lichte kostentoeslag Lagere kosten dan Ti-6Al-4V legeringen
Biocompatibiliteit Uitstekend Superieur voor lichaamsimplantaten Minder voorkeur voor medische hulpmiddelen

Ti-6Al-4V ELI-poeder blinkt uit in ductiliteit, lasbaarheid, biocompatibiliteit en corrosiebestendigheid, maar kost meer, terwijl Ti-10V-2Fe-3Al uitblinkt in corrosiebestendigheid tegen een lagere prijs, maar verliest in bio-medische geschiktheid in vergelijking met de kwaliteit 5 en 23 legeringen.

AlSi50

Titanium legeringen poeder prijzen

Poeder van titaanlegeringen heeft een significante prijspremie ten opzichte van staalpoeders vanwege de verwerkingsintensiteit en unieke eigenschappen:

Poederkwaliteit Prijsklasse (USD per kg)
Ti-6Al-4V 120 – 160
Ti-6Al-4V ELI 135 – 185
Ti-10V-2Fe-3Al 100 – 165

De kosten zijn afhankelijk van de productiemethode, de chemie, de grootteverdeling, de vorm en de bestelde hoeveelheden. Onregelmatig poeder kan goedkoper zijn dan bolvormig. Prijstoeslagen voor argon- of vacuümverpakking zijn ook van toepassing. Aanzienlijke volumekortingen verlagen ook de prijs per kilo.

Titanium legeringen poeder Voor- en nadelen

Pluspunten Nadelen
Mechanische eigenschappen Hoge sterkte-gewichtsverhouding, sterk maar lichtgewicht Minder sterk dan sommige staallegeringen
Fysieke eigenschappen Corrosiebestendig, biocompatibel, niet-magnetisch, thermisch geleidend Hoge reactiviteit met elementen zoals zuurstof die inerte behandeling vereisen
Verwerking Geschikt voor meerdere AM-technieken, warmtebehandeling mogelijk Sferisch poeder duurder om te maken in vergelijking met staal
Prestatie Superieure breuktaaiheid, vermoeiingslevensduur, slijtvastheid Kan last hebben van waterstofbrosheid, vreten
Economie Grote kans op gewichtsbesparing Hogere materiaalkosten dan stalen alternatieven

Titaanpoederlegeringen verbeteren de prestaties, maar tegen hogere kosten. Ze overtreffen staal op specifieke sterkte en milieuduurzaamheid, maar blijven achter op het gebied van absolute sterkte en kosten. Bepaalde titaanlegeringen kunnen ook last hebben van een kortere vermoeiingslevensduur, waterstofopname en slijtage.

titaniumlegeringen poeder

FAQ

Vraag Antwoord
Wat zijn de belangrijkste titaanlegeringen die verkrijgbaar zijn in poedervorm? De meest gebruikte titaanlegeringspoeders zijn Ti-6Al-4V, Ti-6Al-4V ELI en Ti-10V-2Fe-3Al die worden geproduceerd in gangbare AM-klare deeltjesgrootteverdelingen en samenstellingen. Op maat gemaakte legeringen zijn ook mogelijk.
Welk bereik van deeltjesgrootte werkt het beste voor poederbedAM voor titaniumlegeringen? Een deeltjesgroottebereik van 15-100 micron met een gemiddelde grootte tussen 30-60 micron is optimaal. Te fijn leidt tot problemen bij het verwerken en verspreiden van poeder. Te grof kan leiden tot minder dichte onderdelen.
Hoe wordt titaanlegeringspoeder opgeslagen en behandeld? Het doorspoelen met inert gas en minimale blootstelling aan lucht is essentieel om te voorkomen dat zuurstof wordt opgenomen die de chemische samenstelling van de legering kan veranderen. Vacuüm afgesloten containers en argon gevulde handschoenkasten maken effectieve poederopslag en -verwerking mogelijk.
Welke nabewerking wordt gebruikt voor AM titanium onderdelen? Warmtebehandelingen zoals heet isostatisch persen en gloeien kunnen de mechanica verbeteren. Stappen voor oppervlakteafwerking kunnen bestaan uit CNC-bewerking, boren, slijpen en polijsten. Shot peening wordt ook gebruikt om drukspanning op te wekken.
Zijn titaniumlegeringen recyclebaar na additieve vervaardiging? Ja, gebruikt titaniumpoeder kan vaak worden teruggewonnen, gezeefd en gemengd met nieuw poeder voor hergebruik. Recyclingrendementen van meer dan 90% worden bereikt voor sommige titaanlegeringen, wat aanzienlijke kostenbesparingen oplevert.

Conclusies

Met eigenschappen als hoge specifieke sterkte, weerstand tegen vermoeiing en corrosie maken titaanlegeringspoeders lichtere, duurzamere onderdelen mogelijk in de ruimtevaart, de medische sector, de auto-industrie, de energiesector en andere veeleisende toepassingen. Vooruitgang in titanium poedermetallurgie breidt het gebruik verder uit door middel van geoptimaliseerde poeders op maat gemaakt voor AM-technieken.

Toonaangevende titaniumsoorten Ti-6Al-4V, Ti-6Al-4V ELI en Ti-10V-2Fe-3Al balanceren eigenschappen als sterkte, taaiheid, lasbaarheid, biocompatibiliteit en chemische weerstand tegen een aantrekkelijke prijs. De voortdurende ontwikkeling van titaanlegeringen en de vooruitgang in metaal-AM-mogelijkheden zullen het gebruik van titaanpoeder voor missiekritieke componenten versnellen.

ken meer 3D-printprocessen

Delen op

Facebook
Twitteren
LinkedIn
WhatsAppen
E-mail
metalen 3dp-logo klein

MET3DP Technology Co, LTD is een toonaangevende leverancier van additieve productieoplossingen met hoofdkantoor in Qingdao, China. Ons bedrijf is gespecialiseerd in 3D printapparatuur en hoogwaardige metaalpoeders voor industriële toepassingen.

Onderzoek om de beste prijs en een op maat gemaakte oplossing voor uw bedrijf te krijgen!

gerelateerde artikelen

Over Met3DP

Video afspelen

Recente update

Ons product

Koop Metal3DP's
Productbrochure

Ontvang de nieuwste producten en prijslijst