Titanium boride poeder

Inhoudsopgave

titaanboridepoeder is een geavanceerd keramisch materiaal dat gewaardeerd wordt om zijn extreem harde en slijtvaste eigenschappen. Dit boridepoeder is een belangrijke grondstof geworden in verschillende industriële sectoren die op zoek zijn naar superieure prestaties onder veeleisende omstandigheden.

Overzicht van titanium boride poeder

Titaanboride is een zeer vuurvast keramisch materiaal met de empirische chemische formule TiB2. Hier volgt een kort overzicht van de eigenschappen en kenmerken:

Eigendom Kenmerken
Chemische samenstelling 66% Titaan, 34% Borium naar gewicht
Uiterlijk Grijs of zwart poeder
Kristal structuur Zeshoekige roosterstructuur
Dikte 4,5 g/cc
Hardheid Rond 30 GPa Vickers
Stabiliteit bij hoge temperaturen Smeltpunt 3273°F (1800°C)
Oxidatie weerstand Bestand tot 1100°C in lucht
Warmtegeleiding 60-105 W/mK
Elektrische geleiding Geleidend als metaal
Wrijvingscoëfficiënt 0,3 Dynamisch tegen staal

Deze intrinsieke eigenschappen maken titaanboride geschikt voor gespecialiseerde toepassingen waarbij hardheid, slijtvastheid, thermische stabiliteit en andere extreme prestatiekenmerken nodig zijn die niet geëvenaard kunnen worden door metalen of alternatieve keramische materialen.

De extreme hardheid van TiB2, die kan wedijveren met diamant en kubisch boornitride, is vooral nuttig voor abrasieve toepassingen waar een hoge erosiebestendigheid nodig is. De combinatie van hardheid, chemische stabiliteit en het hoge smeltpunt leent het materiaal ook voor toepassingen in agressieve omgevingen.

Ondertussen zorgt de elektrische geleidbaarheid van het metaal ervoor dat titaanboride elektrostatische ladingen kan afvoeren in processen die vatbaar zijn voor vonken. De lage dichtheid ten opzichte van metalen zoals wolfraamcarbide zorgt voor nog meer toepassingsmogelijkheden.

titaanboridepoeder

Productiemethoden van Titanium boride poeder

De commerciële productie van titaanboridepoeder is afhankelijk van geavanceerde processen die bij zeer hoge temperaturen worden uitgevoerd en die de reactie tussen titaan en boorverbindingen kunnen vergemakkelijken.

Dit zijn de belangrijkste productieroutes:

Methode Beschrijving Kenmerken
Zelfproducerende synthese bij hoge temperatuur (SHS) Exotherme reacties tussen poeders zoals titaanoxide, booroxide of boorzuur ontstoken om de vorming van TiB2 te ondersteunen - Poeders met hoge zuiverheid
- Bereik van deeltjesgrootte
- Geagglomereerde producten die gemalen moeten worden
Smeltproces met boog Elektrische boog gebruikt om titanium en boor grondstoffen te smelten en te combineren - Lagere materiaalzuiverheid
-Grotere korrelgrootte
- Kan hexagonale kristalafwijkingen hebben
Warm persen TiB2 poeder geconsolideerd onder hitte en druk - Producten met bijna volledige dichtheid
- Gecontroleerde microstructuur
- Hogere kosten

De zelfproducerende synthese bij hoge temperatuur (SHS) is een populaire poederproductieroute vanwege de technische eenvoud, productzuiverheid en kosteneffectiviteit. De resulterende materialen hebben echter een brede deeltjesgrootteverdeling en bevatten agglomeraten.

Aanvullende mechanische maal- en classificatiestappen worden vaak gebruikt om de deeltjesgrootteverdeling van SHS-afgeleid titaanboridepoeder te regelen voor optimale verpakkingsdichtheid en consistentie in eindtoepassingen.

Ondertussen zorgt warmpersen voor volledig dichte titaniumboride producten zoals staven, platen of complexe vormen. Maar het proces heeft hogere kosten en is onpraktisch voor het produceren van bulkpoeder.

Toepassingen van Titanium Boride Ceramic

De extreme hardheid, slijtvastheid en thermische eigenschappen van titaanboride maken het zeer geschikt voor de volgende toepassingen:

Sollicitatie Toepassingen Voordelen
Slijtageonderdelen - Snijgereedschappen
- Extrusiematrijzen
- Matrijzen tekenen
- Granuleermachine messen
- Hardheid dicht bij diamant voor slijtvastheid
- Behoudt sterkte bij hoge temperaturen
- Weerstaat corrosie en oxidatie
Metaalbewerking - Snijgereedschappen
- Matrijzen tekenen
- Extrusiematrijzen
- Machineonderdelen
- Extreme stijfheid en warme hardheid
- Lage thermische uitzetting
- Bestand tegen temperaturen bij het lassen/vormen van metaal
Elektronica - Kathode verwarmers
- Kathodehouders
- Vacuümovenelementen
- Onderdelen voor fabricage van wafers
- Sterkte bij hoge temperaturen
- Weerstand tegen thermische schokken
- Elektrische geleidbaarheid
Nucleair - Fusiereactor pantser
- Regelstaven voor splijtingsreactoren
- Behoudt sterkte bij neutronenbestraling
- Extreme thermische stabiliteit

Deze veeleisende toepassingen maken gebruik van de uitzonderlijke hardheid, slijtvastheid en hoge temperatuurbestendigheid van titaanboride keramiek.

Door de vuurvaste aard van TiB2 is het bestand tegen extreme omgevingen met gesmolten metalen, abrasieve stromen en corrosieve procesomstandigheden. De hardheid overtreft gangbare slijtvaste materialen zoals wolfraamcarbide voor een langere levensduur onder eroderende omstandigheden.

Het materiaal is bestand tegen hoge spanningen bij hoge temperaturen tijdens het extruderen, trekken en verspanen van metalen. Gereedschappen op basis van titaniumboride kunnen werken bij metaalbewerkingstemperaturen van meer dan 1000 °C waar andere materialen snel aan sterkte zouden inboeten.

Voor elektronicatoepassingen biedt titaniumboride een hoge stijfheid en weerstand tegen thermische schokken tijdens herhaalde verwarmings- en koelcycli. De elektrische geleidbaarheid voorkomt ook de opbouw van statische lading.

Titaniumboride blijft dimensionaal en chemisch stabiel, zelfs wanneer het wordt blootgesteld aan intense neutronenstraling in kernreactoren. Deze eigenschappen maken boride keramiek geschikt voor zowel splijtings- als fusiereactorontwerpen.

Rangen en specificaties

Titaanboridepoeder geschikt voor technische toepassingen wordt geproduceerd volgens nauwkeurige specificaties op het gebied van chemie, zuiverheid en deeltjesgrootte.

Hier zijn veelgebruikte cijfers en parameters:

Parameter Klasse A Rang B Rang C
Titaanboride inhoud > 94% > 92% > 90%
Titaandiboride > 98% > 95% > 93%
Totaal onzuiverheden < 3% < 5% < 7%
Deeltjesgrootte 600 mesh (25 micron) 400 mesh (38 micron) 325 mesh (44 micron)
Schijnbare dichtheid 1,2-1,6 g/cc 1,4-1,8 g/cc 1,5-2,0 g/cc
Ware dichtheid > 4,3 g/cc > 4,2 g/cc > 4,1 g/cc

De kwaliteitsaanduidingen geven de zuiverheid van het product en de fijnheid van het poeder weer, geschikt voor verschillende toepassingen. Grade A vertegenwoordigt de hoogste kwaliteit TiB2 poeder met de laagste onzuiverheden en fijne deeltjesgrootteverdeling. Kwaliteit C biedt kostenvoordelen, maar heeft iets meer onzuiverheden en grovere deeltjes.

De belangrijkste kwaliteitscontroles van commercieel titaanboridepoeder:

  • Chemische analyse - TiB2, titaniumdiboride en andere elementaire onzuiverheden kwantificeren met röntgendiffractie en inductief gekoppeld plasmaspectroscopie.
  • Analyse van de deeltjesgrootte - Het profiel van de grootteverdeling bepalen door middel van laserdiffractiemetingen.
  • Schijnbare dichtheid - Indicator voor de doorstromingscapaciteit van poeder op basis van de tapdichtheidsmethode. Een hogere dichtheid bevordert de hantering en gelijkmatige vulling van de matrijs.
  • Kristal structuur - Met SEM en XRD de fasesamenstelling en roosterstructuur vergelijken met referentie TiB2.

Leveranciers en prijzen

Titaanboridepoeder wordt rechtstreeks verkocht door toonaangevende fabrikanten van speciale chemicaliën en geavanceerde keramiek. De prijzen zijn afhankelijk van de zuiverheidsgraad, de deeltjesgrootteverdeling, bestelvolumes en het niveau van maatwerk.

Leverancier Cijfers Prijzen
Stanford Materialen Rang A, B, C $340 - $1000/kg
Edgetech Industries Aangepaste cijfers Contact voor offerte
Atlantische apparatuuringenieurs Technisch, reagens enz. $250 - $650/kg
Treibacher Industriële kracht Contact voor offerte
Japan Nieuwe metalen Zeer zuivere soorten $800 - $4000/kg

De prijzen zijn het hoogst voor titaanboridekwaliteiten met een hoge zuiverheidsgraad die geschikt zijn voor veeleisende toepassingen zoals elektronica en kernenergie. Kwaliteiten met een lagere zuiverheid en hogere onzuiverheden en deeltjesgroottes zijn goedkoper.

Veel leveranciers bieden ook aangepaste deeltjesgrootte, oppervlaktebehandeling en op maat gemaakte kwaliteitsdocumentatiediensten op maat van individuele klantenvereisten, die de prijs verder beïnvloeden. Aankopen van grote volumes krijgen meestal korting.

Vergelijking tussen titaniumboride, boriumcarbide en siliciumcarbide

Titanium boride heeft een uitzonderlijke hardheid die alleen diamant en kubisch boornitride overtreft als het gaat om slijtvaste materialen. Maar hoe verhoudt TiB2 zich tot de meer gangbare boride en carbide keramische materialen zoals boriumcarbide (B4C) en siliciumcarbide (SiC)?

Eigendom Titaanboride Boorcarbide Silicium carbide
Hardheid 30 GPa 28 GPa 24 GPa
Dikte 4,5 g/cc 2,5 g/cc 3,2 g/cc
Druksterkte 2200 MPa 3900 MPa 3000 MPa
Buigsterkte 350 MPa 400 MPa 550 MPa
Maximale gebruikstemp. 2500°C 2300°C 1650°C
Thermische cond. 60 W/mK 30 W/mK 120 W/mK
Elektrische conditie. Metallic Isolerend Halfgeleidend
Slijtage 0,2 x 10^-6 mm3/Nm 1,4 x 10^-6 mm3/Nm 7,0 x 10^-6 mm3/Nm
Prijs Hoog $$$ Laag $ Middel $$

De bovenstaande vergelijkingen met boorcarbide- en siliciumcarbidepoeders tonen de uitzonderlijke hardheid van titaniumboride aan, terwijl het een metaalachtige elektrische geleidbaarheid behoudt die ongebruikelijk is onder keramische materialen.

  • Titaandiboride is zeer vuurvast, net als boorcarbide, met een stabiele sterkte bij hoge temperaturen boven 2500 °C die beter is dan SiC.
  • De slijtagesnelheid van TiB2 is extreem laag, zelfs in vergelijking met andere harde keramische materialen, waardoor het beter bestand is tegen eroderende omstandigheden.
  • Maar titaanboride heeft een relatief lage buigsterkte en breuktaaiheid, wat het gebruik voor structurele toepassingen met zeer hoge spanning beperkt.

Een belangrijk nadeel is de hoge prijs van titaanboridepoeder, die de toepassing beperkt in vergelijking met meer economische SiC en B4C schuurmiddelen. De langere levensduur van TiB2-componenten kan echter hogere initiële materiaalinvesteringen rechtvaardigen door lagere totale productlevenscycluskosten bij veeleisende toepassingen.

Voordelen en beperkingen van Titanium boride poeder

Hier volgt een beknopt overzicht van de belangrijkste voordelen en tekortkomingen van dit geavanceerde keramische materiaal:

Voordelen Nadelen
- Uitzonderlijke hardheid, alleen beter dan diamant/CBN voor slijtvastheid - Relatief bros met lage breuktaaiheid
- Geschikt voor extreem hoge temperaturen tot meer dan 2500°C - Hogere materiaalkosten in vergelijking met wolfraamcarbide of siliciumnitride
- Behoudt druksterkte bij verhoogde temperaturen - Uitdagend om volledig te verdichten, waarvoor warm persen nodig is
- Bestand tegen oxidatie/corrosie, zelfs bij hoge temperaturen - Beperkte beschikbaarheid van commerciële producten
- Hoge thermische geleidbaarheid - Moeilijk te bewerken waarvoor diamantgereedschap nodig is
- Elektrisch geleidend om ophoping van lading te voorkomen - Gevoelig voor hydrolyse waardoor voorzichtige behandeling vereist is
- Relatief lage dichtheid in vergelijking met andere harde keramische materialen

Titaniumboride onderscheidt zich door het bereiken van metaalachtige elektrische geleidbaarheid met behoud van uitzonderlijke hardheid, thermisch vermogen en chemische weerstand, ongeëvenaard door concurrerende materialen. Dit maakt drastische verbeteringen mogelijk in de duurzaamheid van componenten, productiviteit en levenscycluskosten voor geschikte toepassingen.

titaanboridepoeder

FAQ

Wat is titaanboride (TiB2) poeder?

Titaanboride (TiB2) is een verbinding bestaande uit titaan en booratomen. Het is een keramisch materiaal met uitzonderlijke eigenschappen, waaronder een hoge hardheid, elektrisch geleidingsvermogen en chemische weerstand.

Wat zijn de meest voorkomende toepassingen van TiB2 poeder?

TiB2 poeder wordt gebruikt in verschillende toepassingen, waaronder snijgereedschappen, slijtvaste coatings, ruimtevaartonderdelen en elektrische contacten. Het wordt ook gebruikt bij de productie van keramische composieten.

Wat is de kleur en het uiterlijk van TiB2 poeder?

Titaanboridepoeder is meestal grijs of zwart van kleur en heeft een fijne, poederachtige textuur.

Wat is de hardheid van TiB2 poeder?

TiB2 staat bekend om zijn uitzonderlijke hardheid en behoort tot de hardste keramische materialen die bekend zijn. De hardheid ligt meestal in het bereik van 22-28 GPa op de hardheidsschaal van Vickers.

Is TiB2 elektrisch geleidend?

Ja, TiB2 heeft een goed elektrisch geleidingsvermogen, waardoor het geschikt is voor toepassingen waar zowel een hoge hardheid als een hoog elektrisch geleidingsvermogen vereist zijn, zoals elektrische contacten.

ken meer 3D-printprocessen

Delen op

Facebook
Twitteren
LinkedIn
WhatsAppen
E-mail
metalen 3dp-logo klein

MET3DP Technology Co, LTD is een toonaangevende leverancier van additieve productieoplossingen met hoofdkantoor in Qingdao, China. Ons bedrijf is gespecialiseerd in 3D printapparatuur en hoogwaardige metaalpoeders voor industriële toepassingen.

Onderzoek om de beste prijs en een op maat gemaakte oplossing voor uw bedrijf te krijgen!

gerelateerde artikelen

Over Met3DP

Video afspelen

Recente update

Ons product

Koop Metal3DP's
Productbrochure

Ontvang de nieuwste producten en prijslijst