Titanium draad

Inhoudsopgave

Stel je een materiaal voor dat ongelooflijk sterk is en toch opmerkelijk licht. Een metaal dat corrosie trotseert en extreme temperaturen verdraagt. Dat is de magie van titanium draad. Deze schijnbaar onopvallende draad heeft een krachtige kracht en vindt zijn weg naar talloze toepassingen in verschillende industrieën.

Maar voordat we ons gaan verdiepen in de wereld van titaniumdraad, moeten we eerst een basis leggen.

Wat is Titaniumdraad?

Titaniumdraad is een veelzijdig metaalfilament dat wordt gemaakt door titaniumstaven of -baren naar beneden te trekken. Het beschikt over een unieke combinatie van eigenschappen, waardoor het een waardevolle aanwinst is op verschillende gebieden.

Titanium draad

Soorten, samenstelling en eigenschappen van Titanium draad

De wereld van titaniumdraad is geen one-size-fits-all scenario. Verschillende soorten voldoen aan specifieke behoeften. Hier volgt een overzicht van enkele prominente soorten:

Cijfer Beschrijving Belangrijkste eigenschappen
Klasse 1 (Commercieel zuiver) De meest gebruikte kwaliteit, bekend om zijn uitstekende vervormbaarheid en vervormbaarheid. Hoge corrosiebestendigheid, goede lasbaarheid, lichtgewicht
Kwaliteit 2 (Commercieel zuiver) Biedt een lichte toename in sterkte vergeleken met Grade 1. Behoudt goede vervormbaarheid en lasbaarheid
Klasse 3 (Commercieel zuiver) Iets sterker dan Grade 2, met een kleine inruil in vervormbaarheid. Ideaal voor toepassingen die een balans van sterkte en verwerkbaarheid vereisen
Klasse 4 (Commercieel zuiver) Het "werkpaard", met een hogere sterkte dan graad 3. Behoudt goede corrosiebestendigheid en lasbaarheid
Kwaliteit 5 (Ti-6Al-4V) Een legering die aluminium en vanadium bevat, aanzienlijk sterker dan commercieel zuivere kwaliteiten. Uitstekende verhouding sterkte/gewicht, goede weerstand tegen vermoeiing
Graad 6 (Ti-6Al-4V ELI) Een extra lage interstitiële versie van Grade 5, die een betere lasbaarheid biedt. Behoudt de sterkte van Grade 5 met betere laseigenschappen
Graad 7 (Ti-2,5Pd) Een legering met palladium, bekend om zijn uitzonderlijke biocompatibiliteit. Ideaal voor medische implantaten vanwege de minimale weefselafstoting
Graad 9 (Ti-3Al-2,5V) Biedt een goede balans tussen kracht en taaiheid. Populaire keuze voor ruimtevaarttoepassingen
Kwaliteit 29 (Ti-6Al-4V) Een versie met hoge sterkte van Grade 5, bijzonder geschikt voor veeleisende toepassingen. Biedt superieure sterkte in vergelijking met standaard Grade 5
CP Ti (commercieel zuiver titanium) Een verzamelnaam voor commercieel zuivere kwaliteiten (meestal Grade 1-4) Bezit de algemene eigenschappen van commercieel zuiver titaan

Toepassingen van titanium draad

De veelzijdigheid van titanium draad blijkt uit de verschillende toepassingen. Hier zijn enkele prominente voorbeelden:

Industrie Sollicitatie Redenering
Lucht- en ruimtevaart Vliegtuigframes, onderdelen van landingsgestellen, motoronderdelen Hoge sterkte-gewichtsverhouding, uitstekende weerstand tegen vermoeiing, bestand tegen hoge temperaturen
Medisch Chirurgische instrumenten, botschroeven, tandheelkundige implantaten Biocompatibel, corrosiebestendig, lichtgewicht
Chemische verwerking Filtermatten, warmtewisselaars, reactievaten Hoge corrosiebestendigheid tegen agressieve chemicaliën
Juwelen Decoratieve elementen, armbanden, oorbellen Lichtgewicht, hypoallergeen, unieke esthetiek
Sportartikelen Golfclubs, fietsframes, vishengels Hoge sterkte-gewichtsverhouding verbetert prestaties
Automobiel Uitlaatsystemen, ophangingscomponenten, motoronderdelen Lichtgewicht, duurzaam, bestand tegen hoge temperaturen
Consumentenelektronica Oogmonturen, computeronderdelen Lichtgewicht, sterk, esthetisch aantrekkelijk

Voordelen en beperkingen van Titanium draad

Zoals elk materiaal heeft titanium draad zijn eigen voor- en nadelen.

Voordelen:

 • Uitzonderlijke verhouding sterkte/gewicht: Titanium heeft een sterkte die vergelijkbaar is met staal, maar is aanzienlijk lichter. Hierdoor is het ideaal voor toepassingen waar gewichtsbesparing cruciaal is, zoals in de ruimtevaart en sportartikelen.
 • Superieure corrosieweerstand: Titanium vormt van nature een beschermende oxidelaag die het beschermt tegen corrosie in verschillende omgevingen, waardoor het een waardevolle aanwinst is voor chemische verwerking en scheepvaarttoepassingen.
 • Biocompatibiliteit: Bepaalde soorten titanium vertonen een uitzonderlijke biocompatibiliteit, wat betekent dat ze goed integreren met het menselijk lichaam en afstoting van weefsel minimaliseren. Dit maakt de weg vrij voor het gebruik in medische implantaten en protheses.
 • Tolerantie voor hoge temperaturen: Titanium behoudt zijn sterkte en integriteit bij hoge temperaturen, waardoor het geschikt is voor onderdelen die worden blootgesteld aan extreme hitte, zoals in motoren en uitlaatsystemen.
 • Esthetisch aantrekkelijk: Titanium heeft een unieke glans die kan worden gepolijst tot een briljante glans of een natuurlijke, matte afwerking. Deze esthetische veelzijdigheid maakt het een populaire keuze in sieraden, consumentenelektronica en zelfs hoogwaardige sportartikelen.

Beperkingen:

 • Kosten: Vergeleken met sommige gangbare metalen zoals staal of aluminium is titanium een duurder materiaal. Dit kan een doorslaggevende factor zijn voor toepassingen waarbij de kosten een primaire zorg zijn.
 • Bewerkbaarheid: Hoewel het niet onmogelijk is, vereist het bewerken van titanium speciale gereedschappen en technieken vanwege de inherente sterkte. Dit kan leiden tot hogere productiekosten voor onderdelen die ingewikkelde bewerkingen vereisen.
 • Bros bij lage temperaturen: Hoewel titanium over het algemeen goed presteert bij hoge temperaturen, kan het broos worden bij extreem lage temperaturen. Hiermee moet rekening worden gehouden bij toepassingen in cryogene omgevingen.

De juiste Titaniumdraad kiezen

Het kiezen van de juiste kwaliteit titaniumdraad hangt af van de eisen van de specifieke toepassing. Hier zijn enkele belangrijke factoren om te overwegen:

 • Sterktevereisten: Hogere legeringen zoals Grade 5 (Ti-6Al-4V) bieden superieure sterkte voor toepassingen zoals onderdelen voor de ruimtevaart. Voor minder veeleisende toepassingen kunnen commercieel zuivere kwaliteiten (Grade 1-4) volstaan.
 • Corrosieweerstand: De omgeving waaraan de draad zal worden blootgesteld speelt een cruciale rol. Harde chemicaliën kunnen een kwaliteit met uitzonderlijke corrosiebestendigheid vereisen, zoals Grade 2 of Grade 7.
 • Biocompatibiliteit: Voor medische toepassingen wordt de voorkeur gegeven aan kwaliteiten zoals graad 7 (Ti-2,5Pd) vanwege hun biocompatibele aard.
 • Vormbaarheid: Als de draad tijdens de fabricage gebogen of gevormd moet worden, dan is een meer buigzame kwaliteit zoals Grade 1 of Grade 2 een betere keuze.
 • Gewichtsoverwegingen: Als gewichtsvermindering van het grootste belang is, zijn commercieel zuivere kwaliteiten ideaal omdat ze de hoogste sterkte-gewichtsverhouding bieden.

Specificaties, maten en kwaliteiten

Titanium draad is er in verschillende specificaties, maten en kwaliteiten om aan verschillende behoeften te voldoen. Hier is een overzicht om je te helpen bij het navigeren door de opties:

Eigendom Beschrijving
Diameter Gewoonlijk varieert het van 0,025 mm (0,001 inch) tot 12,7 mm (0,5 inch).
Lengte Kan op spoelen van verschillende lengtes worden geleverd of op maat worden gesneden.
Oppervlakteafwerking Verkrijgbaar in verschillende afwerkingen, waaronder glanzend, glad, gepolijst en zwart oxide.
Normen Voldoet aan diverse industrienormen, zoals ASTM International (ASTM) specificaties.
Titanium draad

Leveranciers en prijzen

Titanium draad is wereldwijd verkrijgbaar bij een groot aantal gerenommeerde leveranciers. De prijzen variëren afhankelijk van de soort, de diameter, de hoeveelheid en de afwerking van het oppervlak. Hier volgt een overzicht:

 • Commercieel zuivere kwaliteiten (graad 1-4): Over het algemeen de meest kosteneffectieve optie.
 • Legeringkwaliteiten (graad 5 en hoger): Door de toevoeging van legeringselementen meestal duurder dan commercieel zuivere soorten.
 • Kleinere diameters: Zijn meestal duurder per gewichtseenheid in vergelijking met grotere diameters.
 • Speciale afwerkingen: Een gepolijste of zwartoxidelaag kan een hogere prijs opbrengen dan een standaard glanzende afwerking.

FAQ

V: Is titaniumdraad sterk?

A: Ja, titanium draad heeft een uitzonderlijke sterkte-gewichtsverhouding, waardoor het sterker is dan sommige staalsoorten terwijl het aanzienlijk lichter is.

V: Roest titaniumdraad?

A: Nee, titanium vormt van nature een beschermende oxidelaag die roest en corrosie in de meeste omgevingen voorkomt.

V: Is titaniumdraad veilig voor het lichaam?

A: Bepaalde titaniumsoorten, zoals graad 7 (Ti-2,5Pd), vertonen een uitstekende biocompatibiliteit, waardoor ze geschikt zijn voor medische implantaten en protheses.

V: Hoeveel kost titaniumdraad?

A: Titaniumdraad is over het algemeen duurder dan gewone metalen zoals staal of aluminium. De specifieke kosten zijn afhankelijk van de kwaliteit, diameter, hoeveelheid en oppervlakteafwerking.

V: Waar kan ik titaniumdraad kopen?

A: Tal van gerenommeerde leveranciers bieden titanium draad aan over de hele wereld. Online marktplaatsen en metaaldistributeurs zijn veelgebruikte bronnen.

ken meer 3D-printprocessen

Delen op

Facebook
Twitteren
LinkedIn
WhatsAppen
E-mail
metalen 3dp-logo klein

MET3DP Technology Co, LTD is een toonaangevende leverancier van additieve productieoplossingen met hoofdkantoor in Qingdao, China. Ons bedrijf is gespecialiseerd in 3D printapparatuur en hoogwaardige metaalpoeders voor industriële toepassingen.

Onderzoek om de beste prijs en een op maat gemaakte oplossing voor uw bedrijf te krijgen!

gerelateerde artikelen

Over Met3DP

Video afspelen

Recente update

Ons product

Koop Metal3DP's
Productbrochure

Ontvang de nieuwste producten en prijslijst